14. januar 2018.

Kako je kultni Givenchy parfem sačuvao ime a promenio identitet iz  GentleMAN GENTLEman? 

Muški parfem Gentleman  iz 1974. godine ima kultni status među ljubiteljima i poznavaocima parfema, status koji je već poljuljan reformulacijom kakvu su, zbog uklapanja u nove norme “bezbednosti”, prošli valjda svi parfemi sa predznakom “kultni” i “klasik”. Ove nove norme nalažu, naime, izbacivanje svih supstanci za koje se veruje da su alergeni, a među njima su neki od ključnih sastojaka koji su davali poseban karakter ovim klasicima.  Otmen a muževan, prefinjen ali i pomalo divlji, Gentelamn je odolevao godinama i promenama kao pravi gospodin, stigao je do ovog ludog vremena kada se promene dešavaju toliko brzo da više ne možemo ni da ih ispratimo.  Bilo je vreme za novi Gentleman Givenchy. 

Uz opreznu napomenu u samom startu da je ovaj novi miris, ustvari, “Gentleman kakav bi izgledao da je miris kreiran danas”  Givenchy je lansirao novi miris okrenut novim generacijama koje su starog džentlmena smatrale suviše klasičnim i nezanimljivim.

Kampanja ga prestavlja naglašeno kontrastno u odnosu na tatu, jer novi džentlmen drži cvetiće u ruci,  ili (“za boga miloga!”) mazi pufnasto mače.  Lice koje predstavlja parfem je britanski glumac Aaron Taylor-Johnson. U gornjim notama su kruška i iris, daleko od prototipa muških parfemskih nota.  

 

 

Odmak od prethodnog mirisa je potpuno naglašen u samom startu.  Geni rodonačelnika Gentleman porodice sačuvani su u pačuliju i koži, pa ko se udubi da traži sličnosti, može ih naći – ipak, ovo su dva različita mirisa.

Gentleman Givenchy mi se  dopao čim sam ga pomirisala na promociji mirisa u Srbiji, što je uvek dobar znak.  On je sočan i aromatičan, sočne note dolaze od  kruške koju ne biste prepoznali da ne znate da je tu, a začinjena je kardamonom kog volim da osetim u parfemima.  Iris mu je dao dozu baršuna, lavanda zračak svežine.  Miris je ostao na koži i satima kasnije, kada su tu bili tragovi pačulija i kože uz neki slatkasto puderasti ton,  ali sam i dalje naslućivala one prve razigrane voćno začinske note.  

Gentleman Givenchy sam donela kući i obznanila da je parfem zajednički, da ćemo ga svi koristiti, da neće završiti ni u čijoj fioci, niti stanu (moja dva sina ne žive sa nama ali su često kod nas).  Stajaće na polici za knjige gde svako može da ga naprska kada izlazi iz stana. Tačka. 

 

 

Mlađi naraštaji su prsnuli par puta, rekli “zanimljivo” i zaboravili ga. Moj muž ga je prisvojio i – bilo zbog toga što mu je stalno pri ruci, bilo zato što mu se dopada, postao je njegov svakodnevni miris ove zime. Pošto se taj aromatično- sočno-drvenast ton od jutra do večeri provlači kroz prostor, pomislila sam da ga stavlja više puta dnevno, što ne liči na njega, sve dok me nije uverio da isključivo ujutro prsne malo na vrat.  Trajnost parfema na njegovoj koži je odlična, celodnevna, čak i kada zanemarim činjenicu da se deo te trajnosti mora pripisati ostacima mirisa na odeći ili kosi od prethodnih dana.  

 

 

Givenchy Gentleman je za podelio publiku na sličan način kao i još jedan kultni miris pretprošle godine – Dior Sauvage.  Obožavaoci starog, kultnog Eau Sauvage  parfema iz 1966. bili su zgranuti;  nova publika koja nije vezana za stari miris, dočekala ga je sa oduševljenjem.  

I Dior i Givenchy nove verzije parfema su dopadljivije, prijemčivije, lakše se nose, imaju više slasti, manje uznemirujućih nota karakterističnih za prethodnika sa kultnim statusom.  

 

 

 

NOTE: u gornjim notama su kardamon i kruška, u srednjim iris i lavanda, u baznim pačuli i koža. 

KADA I GDE? Parfem se može nositi tokom svih godišnjih doba – mada je za letnje vruće dana možda bolje odabrati nešto svežije. Ovo je svakodnevni miris koji je dovoljno zanimljiv, ali ne preterano nametliv pa se može nositi na posao, tokom izlazaka ili u bilo kojoj prilici.  

Stari ili novi Gentleman? To zavisi samo od vašeg ukusa.  

 
 
Moj omiljeni Givenchy parfem, ljubav za ceo život? Givenchy III (pročitajte o njemu više ovde). 

 

 

Parfem je poklon  kompanije Promands, zastupnika Givenchy parfema u Srbiji.

 

Ostavite komentar