Prvi Koozmetik preparat koji sam kupila bile su Kapi za zube T, pre više od godinu dana. Sada trošim treću bočicu, imam narudžbinu da ove kapi pošaljem u Brazil, Koozmetik je uradio naučnu studiju o delotvornosti… previše razloga da napišem svoje utiske.

Koozmetik je posvećen prirodnim sastojcima i ručnoj izradi kozmetike, upakovanoj u ne samo dobro dizajnirana, nego i funkcionalna pakovanja (tamne staklene bočice koje čuvaju prirodne sastojke bez, ili sa minimumom konzervansa).

Kapi za zube su neobičan proizvod, najpre jer se kod higijene usta susrećemo uglavnom sa pastama, gelovima i vodicama za ispiranje. Nigde kapi i nigde ulja. Takođe je jako malo prirodnih proizvoda, a delovanje Koozmetik kapi bazirano na svojstvima biljnih i esencijalnih  ulja: na ulju čajnog drveta, koje ima protivupalno delovanje,  mente sa osvežavajućim dejstvom, uljnim ekstraktima cveta kantariona i lista lovora. Sastav je 100% prirodan.

– Pregledom dosadašnje literature nailazi se na podatke o njihovom širokom spektru korisnih dejstava: od prevencije nastanka karijesa, sprečavanja akumulacije dentalnog plaka i nastanka zubnog kamenca, preko osvežavanja daha, uklanjanja fleka sa zuba nastalih zbog konzumacije prebojene hrane i pića, do ublažavanja tegoba gingivitisa i parodontopatije, ubrzavanja zarastanja rana i ublažavanja bola usled prisustva ranica u ustima. Antibakterijsko, antivirusno i antigljivično dejstvo ovih esencijalnih ulja pokazano je brojnim naučnim istraživanjima i čini ih pogodnim za široku primenu u stomatologiji. 8-1 – kaže dr Milica Antonov, doktor stomatologije Istraživač saradnik Grupa za optičke materijale i spektroskopiju Laboratorija za radijacionu hemiju i fiziku Instituta za nuklearne nauke “Vinča”. Dr Antonov je radila i studiju na zubima izloženim delovanju vina (čuvenog po stvaranju mrlja na zubima), a potom čišćenju sa, ili bez Koozmetik Kapi za zube.

(Više o studiji možete pročitati na Koozmetik sajtu).

Da li ove kape “izbeljuju” ili “posvetljuju” zube? Kod ovih kapi možemo govoriti o skidanju mrlja i boje od hrane, pića, nikotina… Ne, ipak o “izbeljivanju” u klasičnom smislu: jedino tretman u ordinaciji stomatologa može stvarno da promeni prirodnu boju zuba za više nijansi. Koozmetik je  oprezan sa terminologijom, pa umesto marketinški tako atraktivnog termina “izbeljivanje” koriste frazu “uklanjanje diskoloracije” dok se u naučnoj studiji uglavnom ponezgrapan  termin  “svetlina” zuba. (Manjak agresivnog marketinga koji sugeriše više od onoga što proizvod može nećete naći kod Koozmetika, i to je još jedan razlog što volim ovaj brend).

 

 

Kakav je ukus? Svi znamo da je ukus važan da bismo nešto redovno koristili u higijeni, pa evo mog utiska. Kapi su uljne, pa je takav i osećaj u ustima, ali pošto se veoma mala količina koristi, a ulje nije gusto – naprotiv, ovo ne pruža osećaj neprijatnosti. Dodatni “ukus” potiče od – mirisa: drvenasto svež je najbolji opis koji mogu da dam. Ima blago opor miris čajnog drveta kom menta ipak daje važnu osvežavajuću notu. Meni se dopada.

Kako se koristi? Koozmetik predlaže da se nekoliko kapi stavi na čistu četkicu, nakon što operete zube.  U studiji o kapima navedeno je da su najbolji rezultati (u smislu posvetljavanja zuba) dobijeni četkanjem tokom 60 sekundi, pa eto prilike da zube iščetkate dva puta i to temeljno. S tim što se kapi ne ispiraju.

Koliko kapi? Oko 4-5 kapi je dovoljno. Više od toga spadne sa četkice.  Zato kapi traju prrilično dugo, a vi ćete sami osetiti koliko kapi je za vas dovoljno.

 

 

Kakav je efekat? U mom slučaju, kapi daju onu obećanu “svetlinu” – uspevaju da sačuvaju moje zube da ne potamne uprkos izazovima hrane, pića i, naročito, cigareta.  A najbolji efekat se vidi neposredno posle korišćenja, zubi su stvarno blistavi. Budući da mi se usta prekomerno suše, veoma mi  prija i njihova uljna komponenta, imam utisak da su usta manje suva posle ovih kapi. Dah je, svakako, čistiji, i šta da vam kažem, osmeh dobije svoje samopouzdanje. 

Gde se kupuju? U pakovanjima od 10 ili 20 ml, Kapi za zube T možete kupiti posredstvom Koozmetik sajta ili u mnogim Lilly apotekama. Cena je od 660 (10 ml) do 1.140 din (20 ml).

 

 

Ostavite komentar

Lidija on 04/11/2017

Kapi za zube veoma prijaju. Inhaliraju svojim mirisima. Ostale preparate nisam koristila, a volela bih, jer su ovim kapima stekli moje poverenje.

Ljiljana on 06/11/2017

Da, Lidija, to je tačno, baš inhaliraju i ostavljaju fini svež osećaj u ustima.

despot on 07/05/2018

Zbog cega je na Upustvu za upotrebu za pacijente drugacije opisan nacin koriscenja T kapi("naneti 2-3kapi na cetkicu za zube sa pastom,oprati zube na uobicajen nacin)i sta je ispravno ovo ili nacin na koji ste vi opisali i koji stoji na sekudarnoj,kartonskoj ambalazi?

Ljiljana on 14/05/2018

Dobro pitanje. Ja ga koristim četkicom. Preneću vaše pitanje vlasnicama brenda pa ću vam poslati odgovor.

Ljiljana on 15/05/2018

@Despot / Odgovor na pitanje dao je Koozmetik> Greškom je u štampariji odštampan stari tekst (pre studije savetovali smo koriscenje uz pastu. Klinička studija je dokazala bolje dejstvo kapi za zube bez paste pa smo promenili uputstvo za upotrebu. Štaparija je greskom odštampala staru verziju. Izvinjavamo se našim korisnicima zbog toga.