16. maj 2017.

Vrlo često čujem žalbe na to da se celulit, par meseci posle nekog tretmana, “ponovo vratio”! 

Zato što nigde nije ni otišao. Kakav god tretman da ste radili – on ne rešava celulit u potpunosti, a još manje – zauvek.  Nijedan tretman, nijedna krema ne može da vas efikasno osolobodi celulita na duže od nekoliko meseci – do godinu dana. Trajna rešenja su tek na pomolu.

A da li treba da se i dalje borimo protiv celulita tretmanima i kremama?  Mislim da treba,  ali samo dok od ovakvih tretmana imamo realna očekivanja.  

Ako ne verujete meni, evo dajem reč dermatologu, dragoj saradnici dr Dragani Kablar kojoj sam postavila pitanja o celulitu na koja možda ne znamo prave odgovore. 

Evo prvo da znate kako izgleda celulit, da naučite da to nije obična mast, i da se zato ne može skinuti ni dijetom. Evo preseka kože sa celulitom.

 

Foto: Guam

 

A evo i objašnjenja dr Kablar o tome zašto ga je teško tretirati. 

 

Dr Kablar: Udubljenja i neravnine na koži tipična za celulit stvaraju snopovi fibroznih, vezivnih  vlakana koji se kod žena pružaju vertikalno  od derma do superficijalne fascije (struktura koja razdvaja površni i duboki sloj potkožnog masnog tkiva)  i dele površno potkožno masno tkivo u komore. Ove vezivne pregrade potkožnog masnog tkiva povlače površinski sloj kože i odgovorne su za neravnine na koži. 

Količina masnog tkiva u ovom površnom sloju varira, zavisno od hormonskih i metaboličih promena u organizmu. 

Masno tkivo u zonama celulita je različito od drugog masnog tkiva u organizmu, a masne ćelije u zonama celulita imaju i drugačiji raspored receptora preko kojih hormoni i drugi fakori pokreću lipolizu (“topljenje” masnih ćelija. Zato se ove ćelije teže pokreću na lipolizu od ostalih masnih ćelija u telu, i zato i kada dijeta ima minimalne rezultate na celulit.

 

Budi Lepa: Ako je topljenje masti u celulitu tako teško, a ova vlakna od vezivnog tkiva i dalje ostaju da povlaće kožu koja zbog njih liči na tapacirani jastuk, kako onda deluju tretmani protiv celulita? I zašto rezultati, ako ih ima, traju kratko?

 

Dr.Kablar:  Procedure koje nekom vrstom energije deluju na potkožno masno tkivo – laser, ultrazvuk, karboksiterapija, kriolipoliza, radiotalasi ili mehaničko delovanje masaže i LPG tretmana – mogu da smanje veličinu masnih ćelija  ili da jedan broj njih potpuno unište. Zato oni mogu da doprinesu poboljšanju teksture kože. 

Ipak, trajanje rezultata svih ovih tretmana je ograničeno. 

Problem je u tome što se masne ćelije obnavljaju. U strukturi masnog tkiva samo jednu trećinu čine zrele masne ćelije.  Dve trećine se sastoje od nerava, fibroblasta i preadipocita – odnosno nezrelih masnih ćelija koje pod uticajem metaboličkih, hormonskih, biohemijskih stimulusa, prelaze u zrele masne ćelije. I tu nastaje začarani krug. Jedne ćelije uništite, druge se razviju.  Ovo je razlog što nabrojani  tretmani nemaju trajnije rezultate. Njihova trajnost je uglavnom do godinu dana.

 

Budi LepaAli problem nisu samo masne ćelije, zar ne? Njihovim smanjenjem koža se malo izravna, ali ne sasvim. One  neravnine i rupice na koži tipične za celulit su posledica  vlakana koja povlače kožu i čine je neravnom? Šta sa njima? 

 

Dr.Kablar:  One se, nažalost, mogu jedino preseći. Danas nemamo drugog načina. Već niz godina postoji procedura zvana subcizija, u okviru koje se posebnom iglom presecaju ta vezivna vlakna i oslobađa koža.

Najnoviji tretman  – za sada i jedini koji ima dugoročno potvrđene rezultate – zove se Cellfina.  On ima sličan princip kao subcizija, ali je njegova prednost da može jednim potezom da preseče veći broj ovih fibroznih  pregrada, i to na bezbedan, predvidiv, jednobrazan način.   FDA (američka agencija za hranu i lekove) odobrila je ovu proceduru 2015. godine. Upravo su objavljeni rezultati prvih osoba kojima je pre tri godine izvedena ova procedura. Efekti su danas fantastični – tokom tri godine nije došlo ni do kakvog pogoršanja stanja celulita.  Za sada je ovo jedina procedura sa jasnim, dokazanim rezultatima koji traju najmanje tri godine. 

 

Budi Lepa: Da, ali ovaj tretman još uvek nije dostupan kod nas. A i namenjen je samo napredovalim formama celulita. Šta da radimo mi kojima nije dostupan takav tretman, a možda nam nije ni potreban – ali i dalje ne volimo svoj celulit?

 

Dr.Kablar: Najpre želim da naglasim da treba da znamo da gotovo svaka žena ima celulit.  Retuširane fotografije u magazinima i na internetu stvaraju kod mladih žena iluziju da je celulit samo njihov problem, a realnost je potpuno drugačija. Moramo prihvatiti da je celulit deo ženskog tela, i da se starenjem pogoršava.  

Životni stil jeste bitan, i celulit može da se održi na nižem stadijumu onim uobičajenim “zdravim životnim stilom”  koji podrazumeva optimalnu ishranu i redovno vežbanje. Dokazano je i da pušenje veoma negativno utiče i na celulit.

 

Budi Lepa: A šta tu rade kreme?  Kako one deluju ako ni tretmani nemaju trajno rešenje?

 

Dr Kablar:  Kozemeceutici – popularno nazvane “kreme protiv celulita” – ne mogu da utiču na celulit bitno.  Ne postoje klinički dokazi da topikalni preparati koji se prodaju bez recepta mogu da utiču niti na lipolizu masnih ćelija, niti na stanje vezivnog tkiva.  Izuzetak su preparati na bazi retinola, ali samo u koncentraciji 0,3%  koju preporučuju dermatolozi  – istraživanja su pokazala da ovakvi preparati mogu da nakon  6 meseci upotrebe dovedu do povećanja gustine derma i poboljšanog izgleda kože zahvaćene celulitom. 

Pa ipak, verujem da je opravdano stimulisati žene da redovno koriste preparate namenjene ublažavanju celulita. Celulit neće nestati, ali će koža izgledati lepše. Biće dobro hidrirana i malo će se podstaći mikrocirkulacija.  Verujem da ovakva nega ima i veliki psihološki učinak, proistekao iz činjenice da činite nešto za poboljšanje svoje kože – a obično je uz ovu negu prisutna i promena u ishrani i drugim životnim stilovima.


 

Moj stav prema tretiranju celulita je – koristi kreme cele godine. Možda malo pojačaj na dva puta dnevno uz masažu tokom proleća. Ma koliko bila uverena da nijedna krema ne radi sve ono što reklamira, i dalje sam zadovoljna. Jer znam i zašto kreme, za koje nauka kaže da ne mogu mnogo, deluju: kada izdvojimo novac i vreme za anticelulit tretman (u salonu, ordinaciji  ili kod kuće), uvek dodatno promenimo stil života – malo više hodamo, malo manje sedimo, pazimo šta jedemo i pijemo više tečnosti. 

Dakle, za mene su kreme i dalje tu, delimično zato što koža sa njima uvek izgleda lepše, a delimično i zato što služe kao jaka motivacija za više kretanja i manje slatkiša. Upravo sam počela da koristim jednu. Pisaću vam o njoj…

 

Ostavite komentar

Olivera Babić on 07/06/2017

Skoro sam primetila neravnine na koži butina svoje osmogodišnje ćerke. Aktivna je i nema višak kilograma. Da li je moguće da je reč o celulitu u tako ranom uzrastu?

Ljiljana on 20/06/2017

Draga Olivera ja nisam dermatolog, ali sam čula da je moguće da i devojčice dobiju celulit. Nažalost Pitaću dr Kablar da li je to stvarno moguće sa 8 godina.

Bojana on 31/05/2018

Nije tačno da sve žene imaju celulit. Žene sa Medirana da, vrlo često, ali Norvežanka gotovo da ni jedna nema, ni malo, bez obizra na godine.