Endrju mi je dodavao po dva blotera naprskana različitim mirisima i pitao: koji od ova dva je bolji?

Posle više neodlučnih odgovora, rekla sam mi ovo liči na oftalmološki pregled gde ti stalno menjaju stakla na naočarima i pitaju: da li je ovo bolje od onog prethodnog?  Da li sada vidite bolje? Pitanje na koji nikada nisam znala pravi odgovor. 

Endrju je kroz bučan smeh rekao da mu niko tako nešto nije nikada rekao. I dodao mi još jedan bloter. 

Daleko od toga da je biranje parfema neprijatan posao, za nas neodlučne (koji nikada nećemo imati pravu dioptriju) saveti o načinu izbora parfema su dragoceno iskustvo i dobra škola. 

Evo mog iskustva sa ličnih konsultacija u parfimeriji Metropoliten  o izboru parfema sa Endrjuom Rajtom (Andrew Wright), brend ambasadorom luksuznih Roja Dove parfema, koji svoj posao radi sa znanjem i strašću kakve bi (hipotetički) trebalo da imaju svi prodaci parfema na svetu.

Roja Dove je luksuzni britanski brend, za koji njegov tvorac rado i ne baš skromno kaže “Finest fragrances of the world”.  Najbolji mirisi na svetu. U nedavnom intervjuu koji je dao za srpski Elle, dao je i objašnjenje: reč “najbolji” se ne odnosi na njegov rad, nego na sastojke parfema koji se beskompromisno biraju bez obzira na cenu (koja prema njegovim rečima dostiže i do 100.000 funti za kilogram ambergrisa). Roja Dove je u svoj najluksuzniji miris ubacio i zrnca čistog zlata, čisto ukrasa radi: zlato nije najskuplja supstanca u mirisu, koji se prodaje za oko 3000 evra po bočici.  Mirisi dostupni kod nas, u parfimeriji Metropoliten, koštaju oko 300 E, sa izuzetkom mirisa koji sadrže agar ili oud, čija je cena blizu 800 evra. 

 

 

Endrju je najpre želeo da zna kakvi – i koji – parfemi mi se dopadaju.

Muški – bio je moj prvi odgovor. Vrlo često biram parfeme drvenastih nota, a moj večni favorit je Robert Piguet Bandit, kreiran kao “prvi muški parfem za žene”.  A onda, kada želim nešto ženstvenije ili otmenije, volim miris narandže, ne čist citrus, ali ne preterano puderast – dakle nešto kao Jabu – Mona di Orio, čija me aura potpuno prekrije i odvoji od ostatka sveta. A onda su tu chypre mirisi i voljeni stari Givenchy III. Mada, često uživam i u cvetnim… 

Sve u svemu, bacila sam svog parfemskog savetnika na muku da nađe miris muški (ali ne baš sasvim), puderast (ali ne baš sasvim), cvetni (ali ne baš…) i on je, naravno, bio na visini zadatka čitajući između redova. 

Endrju je odabrao nekoliko Roja Dove parfema sa police, prskao ih na blotere, čekao da ispari alkohol sa njih, i dodavao mi ih, jedan po jedan.

 

 

Na kraju smo odabrali tri koja su ušla u uži izbor: Risque, Innuendo i Vetiver

Njima je pripala čast da se prsnu na kožu.  Kada se prsnu na kožu, sačeka se da ispari alkohol, i tek nakon nekoliko sekundi pomiriše.  Sad pogledajte kako izbor parfema može biti zabavan ali i zašto sam se osećala kao carica.

 




 

Risque, ili Innuendo? Moj izbor je Risque.  

Risque ili Vetiver? Moj konačni izbor je Vetiver… kada sam već primorana na SAMO jedan izbor.

A pri biranju parfema, naročito skupih poput Roja parfema, kući odlazimo samo sa jednom bočicom.  

 

 

I tako ostadoh pri muškim parfemima. 

Roja Dove Vetiver klasifikovan je kao muški miris (kasnije se pojavio i parfemski ekstrakt mudro postavljen kao unisex).  U njemu savršeno dolazi do izražaja ta moja “da, ali ne previše” deviza: drvenast, zadimljen,  limunast, svež, opor, zelen…  mnoštvo impresija koji se smenjuju i dopunjuju, ostavljajući jedan dominantan utisak: savršena kompozicija nota koje zajedno čine čistu i vibrirajuću harmoniju. 

Moja mala tajna koju nisam rekla Endrjuu je i to šta sam jedan mini- Vetiver dobila za Novu godinu i već naučila da volim.  Pa dobro, neka mala tajna se može sakriti i od parfemskog savetnika. 

 

https://www.instagram.com/p/BOpcWXYlFmp/?taken-by=budilepa&hl=en

A sada evo i saveta koji je ovaj iskusni britanski parfimer,  koji je parfimerski posao brusio u legendarnoj kući Guerlain, dao časopisu Elle o izboru parfema – uz čašu šampanjca: 

–  Naparfemišite nekoliko blotera (papirnih traka) u parfimeriji, okrenite naniže imena da brend ne bi uticao na vas i pomirišite ih ponovo daleko od parfimerije. Pošto birate dugoročnu ljubavnu vezu, pristupite joj kao igri zavođenja, polako i sa zadovoljstvom, najbolje uz čašu šampanjca. Pomirišite dva blotera, uporedite i eliminišite onaj koji vam se manje dopada,  nastavite postupak dok ne završite samo sa jednim ili sa maksimum dva.  Zatim okrenite bloter da vidite koji vas je parfem zaveo. Vratite se u parfimeriju i nanesite na kožu onaj izabrani, jedan i samo jedan.  Ne štedite i ne stavljajte ga samo na zglob.  Naparfemišite se celi, kožu, kosu, šal… a onda idite i odspavajte. Ako vam se, kada se probudite, i dalje dopada, kupite ga.  

Ili, sasvim kratko: 

Nikada ne verujte u reklame, pratite samo svoj nos.

 

 

 

Da li biste vi voleli da imate priliku da na ovaj način birate miris? 

Ostavite komentar

Darija on 29/08/2018

Divno iskustvo!Divan tekst! Da, volela bih da imam priliku da na ovaj nacin biram miris.

Ljiljana on 09/09/2018

Hvala vam Darija. Zapravo, u Metropoliten parfimeriji uvek možete da tražite da vam pokazuju mnogo parfema i da pričate o njima sa devojkama koje tamo rade.