3. mart 2017.

Tačno se sećam trenutka u kom sam zauvek zavolela boravak pored vode. Pamtim i mesto: duboki usek u šumi kroz koji je tekao plitak i bistar brdski potok, maleni  zdenac u kom se skupljala voda. Sunčeve šare razbacane neuredno okolo i iskonska tišina. Bila sam dete i nisam znala za reč iskonski, ali to mi nije smetalo da znam da šušanj među lišćem ili cvrkut samo pojačavaju osećaj te tišine i tog mira. Čučala sam na nekom kamenu i mogla tu da ostanem satima posmatrajući kako moje ruke lelujaju u potoku. Duboka hladnoća koja je izbijala iz kamenova, ispod gomile nataloženog lišća, ispod krakova drveća pruženog po zemlji, u strašnom neskladu sa vrelinom letnjeg vazduha u šumi, jasno je govorila da je to magijsko mesto: pomalo jezovito ali divno.

Moja baka, imuna ne čari  prirode koje su je mogle podsećati samo na rano ustajanje i težak rad seoskog života, uveliko je odmicala stazom obraslom divljim kupinama, pa sam nevoljno potrčala da je stignem, uhvatila je za suknju i pitala: hoćemo li ponovo doći ovde?

 

https://www.instagram.com/p/BIcFoRxDs4b/?taken-by=budilepa&hl=en

Ovaj prizor mi je, kao trejler za film, iskrsnuo u sećanju kada sam isprobavala novi miris Aquq Celestia, francuskog brenda Maison Francis Kurkdjian.  Obradovala sam se toj slici, za koju nisam ni znala da je još uvek posedujem. Možda je baš to bio trenutak kada su mi se bistri brdski potoci zauvek zavukli pod kožu, baš kao i reke, jezera, mora, barice… I moji putevi vodili su ka vodama i obalama, velikim i malim.  Moj stan je pored vode, velikog, moćnog Dunava. Moj Instagram je pun vode…

 

https://www.instagram.com/p/BBVaBpWkRYo/?taken-by=budilepa&hl=en

 

Nisam birala sezonu ni situaciju u želji da zagazim, dodirnem, pljuskam po vodi. Ne treba mi kurs meditacije da bih na obali vode koja se ljulja i teče, ili samo mreška po površini, za nekoliko minuta stigla do blaženog stanja kada u glavi nemaš nijednu misao vrednu pažnje, a istovremeno si tu, potpuno prisutan.  Voda je za mene zen.

 

https://www.instagram.com/p/42DaM5kRbf/?taken-by=budilepa&hl=en

 

Kako da, onda, ne poželim da upoznam parfem koji je inspirisan vodom? Francis Kurkdjian*, izuzetan parfemski umetnik, proslavio se mirisima koje je kreirao za brendove od Gaultiera do Diora. U vlastitom parfemskom brendu Maison Francis Kurkdjian, u kom ima punu kreativnu slobodu, ostavio je sebi prostor za istraživanje mirisnih asocijacija vode. 

Vodu u parfemima znamo kao jodasto-morsku kreaciju u jednim, ili citrusno-svežu u drugim. Od Davidoff Cool Water, do CK 1, Aqua di Gio, Bvlgari Aqua, parfemi su istraživali osećaj hladnog, čistog i svežeg i nosili reč Aqua u imenu.

Aqua, kao univerzalna reč za vodu koja prevazilazi jezičke barijere,  polazno je odredište Francisa Kurkdjiana kroz niz različitih i netipičnih asocijacija. Njegov proces pravljenja parfema počinje idejom, pričom koju je zamislio ili doživeo. Onda sledi parfem. Tako je i sa tri parfemima po imenu Aqua: od “pljuska svežine” u Aqua Universalis, do senzualnog, toplog umirujućeg dodira kože  u Aqua Vitae

Poslednji miris koji je Kurkdjian lansirao u Aqua seriji je Aqua Celestia. Miris koji me je podsetio na onaj čarobni susret sa vodom u detinjstvu i doveo do tako važnog ličnog momenta prepoznavanja, koji mi je uvek važan kada biram parfem.

 

 

Ideja za miris Aqua Celestia je voda koja donosi relaksaciju, mir, harmonija.  Za  Kurkdjiana je taj mir, ta ravnoteža oslikana u imaginarnoj  liniji horizonta u kojoj se dodiruju nebo i more.  

Lepo. Ali zašto je onda u tom parfemu duboki mir, duboka senka razbijena zracima sunca iz moje dečije uspomene? Zašto je u njemu miris kupina i mente?  Kako je njegova inspiracija morskim horizontom kod mene probudila asocijaciju na šumski potok?  Pričaju li parfemi mnogo priča u isto vreme?

Tokom predstavljanja Aqua Celestie za medije u parfimeriji Metropoliten (koja jedina prodaje parfeme Maison Francis Kurkdjian u Srbiji),  Tanos Oros (Thanos Orros), predstavnik brenda iz Pariza, priuštio nam je retko zanimljiv mirisni doživljaj: doneo je pet osnovnih originalnih mirisnih nota Aqua Celestie. 

 

 

 Svež citrusni miris potiče od limete iz Meksika. Tu je slatka menta, identična onoj koja se koristi da zamiriše “After Eight” čokolade.

A onda i opora, kiselkasta  ribizla gotovo neprijatnog, oštrog mirisa prolećne biljke koja povlači svoje sokove iz tla zatrpanog trulim šumskim lišćem.  U trenutku kada sam pomirisala tu ribizlu vratila sam se do šume i potoka iz svog detinjstva i znala da ću Aqua Celesita miris zauvek povezati sa njim. 

Cvet mimoze uneo je šare toplog sunca, puderast, paperjast, sladak.

Mošusni akord u bazi parfema blistav je i svetao, mek i sjajan, kreiran specijalno za Aqua Celestiu od 9 vrsta mošusa.

 

 

Miris je svetao, osunčan. Počinje svežim cvetno voćnim mirisom, slatkim taman koliko je slatko zrelo šumsko voće. Nećete biti svesni dometa mirisa, dok vas neko ne upita koji miris nosite – dva do tri sata nakon što ste ga naneli.  Nakon nanošenja, oštrije i citrusne note blede, i ostaje bčag voćno cvetni miris koji me podseća na miris zrelih kupina. I zadržava se stopljen sa kožom satima, na mojoj koži tokom celog dana: kada uveče pomirišem ruku, miris je i dalje tu, bled ali prisutan.  Nijedna od pojedinačnim mirisnih nota ne dominira mirisom dugo, one se stapaju i prelamaju, a onda polako utihnu.  Elegantan i odmeren, može se nositi od prvih prolećnih dana kroz celo leto. 

Kreiran je kao toaletna voda, pakovan u standardne Kurkdjianove bočice od 70 ml,  cena mu je trenutno 16.380 din. 

 

 

Ovaj miris, koji je umirio protivrečnosti toplog i hladnog, oporog i slatkog, tamnog i svetlog, lako je nositi od ranog jutra, i dodavati kada god poželiš da na trenutak pobegneš  iz grada, iz gužve, iz sopstvenih zgusnutih misli.  Aqua Celestia se najbolje nosi sa belom košuljom i lakom svilenom maramom, odličan je dodatak džinsu, ide uz cvetnu prolećnu haljinu, i uz bilo šta plavo i ljubičasto. 

Čist kao bistra voda pored koje ćeš naći svoj miran trenutak. 

 

 

https://www.instagram.com/p/BIhxxZNDoMr/?taken-by=budilepa&hl=en

*Kurkdjian je ime jermenskog porekla, teško za izgovor, a izgovara se između Kuržan i Kurdžan. 

Ostavite komentar

Vladanka on 06/03/2017

Samo jedna reč govori sve - DIVNO!

Ljiljana on 10/03/2017

Hvala Vladanka, drago mi je da vam se dopalo.