Lice vam užareno, u glavi orkestar udaraljki, oči se usijale ali ne od strasti, zglobovi zaribali… Jasno je. Stigao grip.

Cele zime sam ih mimiolazila: prvo stomačni u više varijanti, pa onaj dvonedeljni sa užasnim kašljem. A onda je stigao ovaj, trodnevni, koji me je sustigao. Prvi dan: pad sistema bez mogućnosti restartovanja. Drugi dan: stalno na izmaku baterija. Treći dan: na punjaču, čekaš da se baterije napune pa da proradiš.  

Tokom vrućine, preznojavanja, groznice i temperature, koža se neverovatno isuši, a baš ti i nije do nege. Zato gledaj da minimumom napora obezbediš koži dovoljno nege da ne pati suviše. 

Evo 10 neophodnih stvari koje su meni pomogle da lakše preživim grip. 

 

 

1. Ulje za tuširanje, da koža ostane koliko-toliko negovana, jer ti neće pasti na pamet da se mažeš, dok se treseš od jeze ispod tri pokrivača.  Ima nekoliko dobrih ulja u apotekama, ja isprobavam Biodermino novo (i fantastično) Atoderm Ulje za tuširanje. Najbolje je da ga kupite u ogromnom pakovanju od litar, jer je tako najpovoljnije

2. Jedna krema za sve: za lice, ruke, telo, usne… Moj izbor je  Weleda Skin Food. Krema koja će ti pomoći da ti koža preživi prženje na 38+.  Ako ona nije pri ruci – a treba je stalno imati u kući – neka druga “univerzalna” krema može da prođe.  
Skin Food je odlična i kao maska za prvu pomoć kod iritirane isušene kože: namaži je u debljem sloju, pusti da koža upije nekih pola sata (ionako ležiš bez prestanka, imaš vremena na pretek), i ako preostane nešto da koža nije upila, utapkaj papirnatom maramicom.  Skin Food je pravi S.O.S za suva ostrvca na licu koja se neizbežno jave tokom bolesti.

 

 

3. Gel za umivanje, koji se tu našao  – posebni čistači ti ne trebaju jer se nećeš šminkati.  Ako imaš tonik sa prskalicom, ili termalnu vodu, biće pravi spas i blagotvorno osveženje kada lice počne da gori.  Vichy (ili neka druga) termalna voda je uvek dobra ideja. 

4. Balzam ili krem za usne – uvek imam u kući jedan beli Blistex Lip Relief – izvrstan je za ispucale usne, spasava me od stvaranja ranica na nosu od stalnog brisanja. Višenamenski i nezamenjiv.

 

 

5. Maramice. Mnogo maramica. Rolna toalet-papira nikako nije dobra ideja, jer su maramice mnogo finije teksture i nežnije za tanku kožu nosa koju ćeš obrisati milion puta. Najbolje rešenje su, zapravo, pamučne maramice ako se neko juš uvek seća da postoje, i ako imate jedno pedeset komada na raspolaganju. 

6. Antipiretik/analgetik: Eferalgan u šumećim tabletama, moj izbor broj jedan.

7. Sprej za nos – jedan tretmanski, jedan neutralni, jer ti treba nešto da spase sluzokožu od isušivanja i umiri je kada se zažari od temperature.  Meni jako prijaju oni na bazi morske vode – odlični su za podstianje pražnjenja sadržaja sinusa. Sličan sprej  je odličan i za grlo jer ovlaži sluzokožu i privremeno umiri žarenje.

Moje poslednje otkriće je Marissimo sprej (za nos i grlo) od Hemofarma. Rastvor morske vode (varijacija fiziološkog rastvora) sa kamilicom i alojom je u sprejevima za nos i grlo.  Za razliku od drugih koje sam koristila, raspršivač je fantastičan, što je za nos naročito važno. Marissimo Soft sprej ima aplikator kojim rastvor stigne do vrh sinusa (ili je takav moj utisak). Ispiranje nosa je fantastično, obilno, osveženje trenutno. Sprej je odličan jer se, za razliku od tretmanskih kapi – koje morate koristiti umereno da ne isušite sluznicu nosa – more koristiti bez ograničenja. (Trenutno ga imate na popustu za 899 din u Benu apoteci) 

8. Bombonice bez šećera za umirenje grla: uvek imam neku bombonicu da umirim kašalj tokom noći, znate ono kad krene i neće da stane. Najviše mi prijaju ove  Wala dražeje od žalfije. Wala je kompanija koja proizvodi Dr.Hauschka kozmetiku, i bombonice kupujem u Nemačkoj, ali vi možete uzeti i neke druge u apoteci. Jednom sam koristila drežeje po imenu Salvi, nisu uopšte loše. 

 

 

9. Vitamin C se tokom gripa podrazumeva, i to neki od jačih – 1000 mg. Varijanta “šumećih” tableta je odlična jer vas pritom navodi da popijete više tečnosti.  Jedna od varijaija je Imunocink, odličan preparat za cinkom i vitaminom C, koji sam uvrstila u redovnu upotrebu.

10.Sirup za oblaganje grla i umirivanje nadražaja na kašalj Bronhoklir je bio uz mene.  Znam, znam, sirupi su lepljiva napast: prosipaju se po posteljini, kaplju po noćnom stočiću, prosipa se iz kašike na sve strane. Bronhoklir me je kupio pakovanjem u jednokratne kesice –  omogućava vam da ga noću kad krene kašalj popijete lako, bez paljenja svetla, prosto istisnete sadžaj kesice u usta. Pakovanje u kesici omogućava vam i da, kada prezdravite, ponesete sirup uz sebe u neseseru za šminku, da zaustavite napad kašlja kad mu vreme nije: u bioskopu, na sastanku, ili na kafi sa prijateljicom.

 

 

Sezona gripa je još tu. Držim vam palčeve da vas zaobiđe. Naoružajte se strpljenjem i praktičnim rešenjima koja će vam pomoći da vas napast što manje namuči. 

  • Hemofarm proizvode kurir mi je doneo na vrata u sred najgoreg napada gripa. Koincidencija, dobra vila, ili odličan PR? Zahvaljujem ko god od njih da je zaslužan. Iznenađenje je bilo potpuno i prijatno.
Ostavite komentar

Ivana on 28/02/2017

Poštovana Ljiljana, Hvala Vam što i pored takve iscrpljenosti mislite na nas i nesebično delite savete i preporuke. Želim Vam da ozdravite što pre i vratite se lepšim temama. Srdačan pozdrav, Ivana