givenchy-l-ange-noir-3

 

16. novembar 2016.

Givenchy je započeo igru anđela i demona pre punih deset godina kada je lansirao prvi Ange Ou Demon.  

Kod nekih parfema je odmah jasno da neće biti zabava za jednu sezonu i da će ostati tu, omiljeni i voljeni.  “Anđeo ili demon” bio je taj, parfem koji je pokrenuo vlastitu liniju naslednika, “flankera” kako se u parfimeriji nazivaju. Ange Ou Demon ih je imao (pre)više, po diktatu tržišta stalno gladnog noviteta: eliksira, toaletnih voda, parfemskih voda, lakih i letnjih, zimskih… Među njima su se izdvojili  Ange Ou Demon Le Secret iz 2014. i sada, Ange Noir.  Pre svega zato što, osim bočice i ideje vodilje o privlačnim suprotnostima – nisu imali mnogo zajedničkog. Nisu nimalo ličili na onog prvog anđela.

 

givenchy-l-ange-noir-5

 

Da ste ih sreli na ulici i omirisali u prolazu, ne biste rekli da su u nekom rodu. 

Moju dugu ljubavnu vezu sa Givenchy parfemima, i priču o Ange Ou Demon, pročitajte ovde

Kada neki miris voliš, obično strahuješ kada se susretneš sa potomstvom: da li će te ovaj novajlija i nametnik koji krade jedno poznato ime razočarati? 

Mene nije. Dopao mi se na prvi dah.

 

givenchy-l-ange-noir

 

Naprskaj ga, i zbuniće te. Badem? Gorak, sa najavom slasti, obavijen u meke i duboke note irisa. I time je priča o anđeskom i demonskom, gotska tema koja je inspirisala parfem i njegovo ime, već dobila svoju poentu. Povremeno se javi i nova gorko-začinjena nota, iritantna i podrugljiva, ili možda laskava?

Intriga je u parfemu dragocena, a Ange Noir se otvara pun enigme, i iz gorkih nota polako postaje puderast i zadimljen, biberast i ljut, golica po nozdrvama, stiže do nepca i pretvara se u marcipan. Par sati kasnije, postaje umiljatiji, počinje da prede i da ti se lepi uz kožu: ovaj parfem traje satima, a topao trag slasti ostaje na njoj dugo nakon što njegov sjaj splasne.

 

givenchy-l-ange-noir-1

 

Ovo nije parfem za devojčurke, on je zahtevan siguran korak, bore oko oka, dozu ironije stečene iskustvom i sklonost ka crnom humoru.

Daleko od izrazito slatkih, voćno cvetnih mirisa koji su preplavili tržište, ovo jeste miris koji vas neće ostaviti ravnodušom. Kao sve ekstravagancije, možete ga voleti, ili mrzeti. Navijam da ga volite, ili barem da mu date šansu.

U gornjim notama su ružičasti biber i sveži badem, u srcu mirisa su iris i crni susam, u baznim notama tonka i amber.

Bočice Ange linije imaju posebnu arhitekturu koja daje oštre uglove, igraju neki moderan balet, a umeju i da pokažu zube.  Ne daju se fotoaparatu. 

 

givenchy-l-ange-noir-4

 

 

Ostavite komentar