silikon-i-sls-kosa

 

Da li silikon obaže vlas i ne dozvoljava joj da “diše”? Da li natrijum lauril sulfat škodi koži temena i previše razmašćuje kosu? Da li moramo koristiti samo šampone bez sulfata (SLS-a) i silikona da bismo sačuvali zdravu kosu?

Najčešće nedoumice u nezi kose vezane su upravo za silikone i sulfate u preparatima za negu i stajlnig kose.

Moj lični stav nije isključiv, koristim i šampone “bez” i šampone “sa”, menjajući ih povremeno. Sulfati mi ne smetaju pretarano, ali biram uvek blaže šampone i pokušavam da što češće koristim prirodne. Silikoni mi ne smetaju u svim šamponima, ali ako ih ima previše, oni otežaju moju tanku vlas i slepe je, zato biram šampone sa veoma malo silikona, a najčešće bez njih. Različita biljna ulja, vešto ukomponovana u šampon ili masku, za moju kosu su najbolji izbor.

Maske koje koristim, takođe nisu na bazi silikona. Tek tu i tamo neki od stajlnig preprata koje koristim sadrže silikon. Ali poznajem osobe sa veoma suvom, krtom, oštrom kosom (moja mama je jedna od njih) – kojima itekako prijaju silikoni da kosa postane poslušnija.

Ali da bismo dobili pravu informaciju, postavila sam pitanja o tome  dr Dragana Kablar, dermatologu i dragoj saradnici bloga Budi Lepa.

Izbor  proizvoda za negu kose koji ilustruju ovaj razgovor je moj, neki su sa silikonom neki bez, neki sa sulfatima, neki bez njih – sve sam ih koristila, a u potpisima ispod fotografija tih proizvoda su moji lični utisci o njima. Na slikama su crveno linijom podvučeni sastojci koji su u ulozi deterdženta (sulfati i ostali), i silikoni (ako ih ima).

 

Budi Lepa: Šta silikoni traže u kozmetici za kosu, i da li ih treba izbegavati?

Dr Dragana Kablar (1)Dr Kablar:  Još od kada je Wash&Go pre mnogo godina prešao okean i stigao u Evropu, koristimo silikon za negu kose. Bio je to, naime,  prvi šampon sa silikonima. Imao je teške silikone u visokoj koncentraciji, pa se Evropljankama nije preterano dopao. Ipak, pokazao nam je da šampon osim za pranje kose, može da pruži i efekat glatke kose.

Tehnologija je napredovala, sa njom i silikoni, kojih ima mnogo vrsta, i sveprisutni su u svakodnevnoj nezi. Sve te kreme divnih tekstura, BB kreme, prajmeri.. svi  sadrže silikone koji daju optički efekat i čine kožu glatkom na dodir.

Kada su u proizvodima za negu kose, silikoni imaju ulogu kondicionera: olakšavaju raščešljavanje, ne dozvoljavaju da se kosa zamrsi, štite je od mehaničkih oštećenja.

Budi Lepa: Da li su silikoni štetni?

Dr Kablar:  Definitivno nisu. Kosa je mrtva struktura. Kumulativna oštećenja tokom pranja, sušenja i stilizovanja, svo to trljanje i sudaranje vlasi – oštećuje kosu. Zato se u šampone dodaju kondicioneri, kako  bi ona bila što manje izloženja trenju. Tu ulogu imaju silikoni – pa definitivno nisu štetni i imaju svoje mesto u nezi kose.

 

siikon-i-sls-kosa-sampon-aloxxi

U Aloxxi hidratantnom šamponu ima čake četiri vrste silikona (dimethicone, amodimethicone, cyclopentaxiloxane, dimethiconole) – dobra kombinacija za krtu i kovrdžavu kosu.  Mojoj tankoj kosi je bilo previše silikona,

 

Da li se silikoni talože?

– Da. Zato priča o silikonima nije tako jednostavna, jer je istina da se silikoni talože, oblažu vlas, otežavaju je, a to nije dobro za kosu.

Pritom, neki od silikona se ispiraju, a neki ne, jer imaju ulogu da naprave zaštitni omotač koji će ostati tu i posle pranja.

Zato treba da budete pametni kada birate negu za kosu. Ne treba da imate i šampon koji ima silikone, i masku, i kondicioner. Naravno da će se silikon tada nataložiti.

 

nivea-farbana-kosa

Nivea šampon za farbanu kosu – bez silikona, sa dve vrste deterdženta (natriju laureth sulfat  i betain), sasvim pristojan šampon koji ne otežava vlas, dobro čisti, ne isušuje previše. 

 

Koliko ćete silikona koristiti zavisi i od tipa vaše kose.

Kovrdžavoj, oštroj kosi, silikonski preparati mogu jako da prijaju jer je čine mekšom, fleksibilnijom i lakšom za friziranje.

Tanku kosu silikon može učiniti slepljenom, naročito ako je još i dugačka.

Dugačkoj  kosi silikon neće naročito da prija, jer se taloži celom dužinom dlake, otežava je, pa osobe sa dugom kosom treba da biraju proizovde sa lakšim silikonima ili bez njih.

 

biokap-maska

BioKap hranljiva maska za masnu kosu bez silikona, sa biljnim sastojcima od kojih su neki organski. Sa mojom tanušnom kosom, izbor maske je uvek – bez silikona. 

 

Pravi savet je: nađite meru u upotrebi silikona u preparatima.

Sada postoje i tzv. “prewash” preparati  koji se koriste pre pranja kose, i puni su silikona, koji oblože dlaku, tako da prilikom pranja ne isperete toliko prirodnog sebuma i zaštitite dlaku od mehaničkog trenja i oštećenja koja to trenje izaziva. Ako ne želite silikonske prewash preparate, možete sličan efekat postići time što ćete na kosu, pre pranja, staviti pakovanje na bazi prirodnih ulja.

Budi Lepa: Kako sulfati u šamponima deluju na kosu?

Dr Kablar: Natijum lauril sulfat, označen je u spisku sastojaka kao Sodium Lauryl Sulfate, poznat po skraćenici SLS,  i obično je taj na koji se odnosi priča o sulfatima u kozmetici. On, definitivno, jeste jak liritans. Dokazano je da on snažno oštećuje barijernu funkciju kože. A on je, međutim široko rasprostranjen u šamponima, naročito onim za masnu kosu gde je potrebno dobro očistiti vlasište. Postoje blaže varijante sulfata, među kojima je i natrijum laureth sulfat, ali i drugi deterdženti koji se koriste u šamponima.

 

pantene

Pantene Aqua Light sadrži SLS (natrijum lauril sulfat) u kombinaiji sa još dva “nežnija” sulfata i betainom, zaista odlično čisti kosu, nema silikon i nimalo je ne otežava, izbor je za vas da povremeno skinete nataložen silikon (ako duže upotrebljavate preparate sa silikonom). 

 

Šampon je namenjen pre svega higijeni kože glave, mada ispira i vlasi. Tako i kada govorimo o delovanju sulfata, mislimo pre svega o njihovom delovanju na kožu glave.

Sulfate treba da izbegavaju osobe sa osetljivom kožom glave – jer im se može desiti da im je vlasište stalno iritirano. Dakle, ako vas koža pecka i svrbi posle pranja kose, definitivno je vreme da izaberete nežniji šampon, bez natrijum lauril sulfata, ili onaj koji ima kombinaciju blažih deterdženata. Betain je, recimo, blag deterdžent koji se koristi u šamponima za bebe i po pravilu je zastupljen u šamponima za osetljivo vlasište.

 

phyto

Phytokeratine šampon bez silikona, ima kombinaciju nežnijeg sulfata (Sodium Lauroyl Sarcosinate) i betain.  Obratite pažnju da Phyto šamponi na prvom mestu liste sastojaka nemaju vodu – uvek je tu biljni ekstrakt. Veoma su koncentrovani, sa jakom kombinacijom biljnih aktivnih sastojaka. 

 

Međutim, ni kod sulfata priča nije sasvim jednostavna. Tehnolozi danas mogu da naprave veoma dobre kombinacije sa sulfatom i drugim vrstama deterdženta, tako da on ne iritira kožu.  Tajna je u dobrim formulama, kojima se bave tehnolozi i hemičari.

Šampon mora da ima neki deterdžent, a tehnologija je tu da ih učini neškodljivim, Na deklaracijama ćete naći nekoliko deterdženata a među njima i sulfate.

 

sls-ingredients-leonor-greyl-shampooning-reviviscence

Leonor Greyl, Shampooing Reviviscence, najbolji šampon koji sam probala, ali i skup šampon, koristi kombinaciju nekoliko deterdženata, bez SLS-a, bez silikona. Uprkos nedostatku silikona, kosa bude kao svila, laka i lepršava, bez upotrebe balzama nakon pranja. 

 

Kada na šamponu piše da nema sulfata, to znači da nema natrijum lauril sulfat, ali može da ima druge, blaže forme sulfata.

I na kraju da ponovim: sulfati mogu da budu potpuno neškodljiv, ako je su dobro formulisani sa drugim deterdžentima.

 

20161001_110859

Koozmetik šampon u čvrstom stanju bez sulfata i silikona, sa nežnim deterdžentima (betain i decyl glucoside) i biljnim uljima, upravo isprobavam i veoma sam zadovoljna pa ću vam napisati malo više o njemu. 


 

Ostavite komentar

Teodora on 03/10/2016

Odličan post, Ljiljo! Svaka čast za ideju.

Maja on 11/10/2016

A nije zgoreg reći da samo sulfati ispiraju silikone, tako da nije ni poželjno odbaciti ih, ako se već koriste i silikoni. Pozdrav i lep provod u Nemačkoj!

Ljiljana on 11/10/2016

Hvala Majo.