kosa-nega1

 

28. septembar 2016.

Od stresa možete da izgubite kosu. Ako izgubite kosu, eto izvora novog stresa.

Kosu gubite i starenjem. I to na dva načina: proređivanjem – imate sve manje dlaka na galvi – i istanjivanjem – dlake su sve tanje. Plus, postajete sedi, ali to nije iz ove priče. Sve to u menopauzi postaje vidljivo. Golim. Okom.

Upomoć.

“Nipošto ne koristi ništa sa silikonima! Sulfati su horor za kosu.  Stavljaj masku! Koristi šampone protiv opadanja! Ampule su bolje! Peri kosu flaširanom vodom! Ne koristi nikakve hemikalije! Peri kosu samo jabukovim sirćetom!”

Lično sam znala devojku koja je prala kosu isključivo žumancetom. Imala je bujnu kosu, da li od tolikih jaja ili od mame i tate, ipak, nije volela kišu jer se od njene mokre kose širio sumporni miris.

Šta sve ne bismo bili spremni da uradimo da imamo onakvu kosu kakvu nam obećava Shauma – čak i da poverujemo da to “nisam ja nego moja kosa, koja je postala biće izvan mene, osamostalila se, odškolovala, i zaposlila na televiziji.”

Kad ne znaš, važno je da znaš koga da pitaš, ja uvek dermatologa, pa evo ponovo dr Dragana Kablar, sa odgovorima na pitanja: šta možemo da uradimo da sačuvamo kosu?

 

Šta možemo da uradimo da smanjimo istanjivanje i proređivanje kose na minimum?

Dr Dragana Kablar (1)Treba da razlikujemo gustinu i debljinu kose. Gustina je vezna za opadanje, debljinasa istanjivanjem dlake. Obe pojave donose vizuelno smanjen volumen kose.

Gustina kose progresivno se smanjuje sa starenjem. Od prosečno 615 dlaka po kvadratnom centimetru u trećoj deceniji, u osmoj nam ostane 485. Ta je promena najvidljivija u čeonoj i temenoj zoni, dok na potiljku ne dolazi do značajnijih promena.

Debljina kose se starenjem smanjuje podjednako na temenu i potiljku. Broj debelih dlaka se smanjuje na račun srednje debelih i tankih  dlaka, što utiče na smanjen volumen kose.

Šta možemo da uradimo da usporimo istanjivanje kose?

Hrana: meso, riba, džigerica, jaja, zeleno lisnato povrće, mahunarke, integralne žitarice, orasi, semenke budeve, lana i suncokreta… sve je ovo dobro za kosu u okviru uravnotežene ishrane.

Suplementi: racionalna upotreba dijetetskih suplemenata može doprineti očuvanju kvaliteta kose koja stari. Efikasnost nekih od njih dokazana je u kliničkim studijama (Tricovel, Pantogar, Viviscal).

Nega – ampule: koncentovanim ampuliranim preparatima koji se nanose na koren kose može doprineti povećanoj vitalnosti posustalih folikula i povratiti izgubljeni kvalitet kose. Obično se sprovodi dva puta godišnje u trajanju od 3 meseca.

Nega – šamponi: šamponi protiv opadanja kose nisu efikasni. Oni kratko ostaju na kosi, a koncentracija se dodatno razblaži vodom. Birajte šampon prema drugim potrebama svoje kose. Ako želite neki efekat, onda su to ampule.

 

Farbanje: naravno da žene ne vole da budu sede, ali izbegavanje  agresivnih procedure bojenja, sušenja i oblikovanja kose što je moguće više od velikog su značajaza očuvanje kvaliteta vlasi. Farbe koje će manje oštetiti vašu kosu, a ipak joj dati postojanu boju i sjaj kao i klasične su BioKap farbe koje toplo preporučujem.

 

IMG_5132

 

Laseri: primena tzv. soft laseri, (LED fototerapija) deluje na mitohondrije i ćelijski metabolizam, povećava prokrvljenost i oksigenaciju folikula i produžava fazu aktivnog rasta dlake. U kućnim uslovima, upotrebom “laserskog češlja” (možete kupiti online) ili u ordinaciji nekoliko putanedeljno 10-15 minuta.

Kakve veze ima češljanje i opadanje kose? Da li redovno četkanje kose prija ili šteti?

Sa kose slojevi, kao krljušt opadaju trenjem. Trenje dlaka jednu o drugu i lomljenje dešava se tokom pranja i trljanja kose, četkanja, češljanja, feniranja.

Nežno postupanje sa kosom i te kako ima smisla za njenu dugoročnu bujnost i lepotu.  Birajte blage šampone, što je moguće  češće sušite kosu prirodnim putem, i nikada ne uključujte fen na najjaču toplotu.

 

kosa-nega2

 

Kako da izaberete češalj?  Da biste što je manje oštetili kosu morate izabrati dobar češalj. Postoji jednostavno pravilo: udarite čestkom o dlan i ako vas bode, to nije dobro. To nači da je oštra i da će da kida kosu. Četka mora da bude nežno.

Da li da koristite šampone sa silikonima? Da, šampone ili balzame koji će obložiti dlaku i sprečiti trenje.

O silikonima i sulfatima u kozmetici za kosu, više u sledećem postu, već za koji dan.

 

 

Ostavite komentar

aht transpantacija kose on 24/04/2019

Gubljenje kose može biti znak i opake bolesti. Istraživanje Francuskih naučnika koje je rađeno na Univerzitetu Deskartes u Parizu, otkrilo je jednostavnu mogućnost prepoznavanja pacijenata sa povećanim rizikom od dobijanja kancera prostate. Veliki broj muškaraca sa rakom prostate se uporedilo sa grupom muškaraca bez ove bolesti. Oni su odgovarali na pitanja o svom zdravlju i pokazivali fotografije kada su imali 20, 30, 40 godina, na kojima se jasno videla njihova kosa. Ukoliko su učesnici istraživanja već sa 20 godina imali gubitak kose u stadijumu II do IV što predstavlja stadijum ,,teži,, do ,,jakog gubitka,, imali su duplo veći rizik da obole od raka prostate. Najveći broj obolelih muškaraca, iz grupe sa dijagnostifikovanim kancerom, je već početkom 20tih godina imao povećan gubitak kose. Rak prostate je najčešći rak kod muškaraca i lekari preporučuju da svaki muškarac posle 45 godine ide na redovne godišnje preglede kod urologa. Pojačan gubitak kose u ranim godinama, može olakšati prepoznavanje rizika od opake bolesti. Rano gubljenje kose je kod 50% muškaraca povezano sa stanjem seksualnih hormona.

Ljiljana on 30/04/2019

Hvala vam puno na ovom komentaru, dragocena su dodatna saznanja, naročito naučno istražena i iz pouzdanog izvora.

Joka on 19/11/2019

Postovanje htjela sam da vas zamolim ako bi znali uzrok gubitka kose.Godinama vec opada i previse sve sam probala i isla mnogim doktorima ali bezuspjesno.Pusac jesam ali ne previse 3do 4 cigare dnevno,ne uzimam nikakve lijekove.Mogu vam i sliku postaviti koliko gubim prilikom pranja a perem je svaki drugi dan

Ljiljana on 25/11/2019

Poštovana, ne može vam niko reći samo na osnovu maila i opisa. Neophodan je, svakako pregled. AKo budete želeli da zakažete kod doktorke Kablar, poslaću vam podatke, ili se javite u ordinacciju Dermanova 011 2444564.