5. avgust 2016.

20160728_150016

 

Vratila sam se sa letovanja i sa nostalgijom gledala fotografije: vidi kako sam bila srećna na tom ostrvu! Kakvo opušteno letovanje… Kako sam samo crna… Kako sam samo naborana…

Zumirala sam sliku: svi dokazi opuštenosti – na suncu – bili su tu: nekoliko dubokih bora urezanih u čelo, obrazi smežurani sa paukovom mrežom borica koje se od usana šire ka jagodicama, nos natačkan nenormalno proširenim porama. Bilo je potrebno mnogo pilinga i hidrirajućih maski da bi se stvar koliko toliko dovela u red.

Bilo je to pre deset godina, Moja koža je delovala starije nego danas, na toj slici koja me je navela da proglasim rat suncu. 

 

ljilja hydra mala

 

Posledice onog i sličnih letovanja nisu nestale. Fleke po licu i rukama, keratoze po temenu, licu i leđima… koje sam skidala kod hirurga pre nekoliko meseci.

Već godinama moja letovanja nisu vezana za plažu.  Potpuno mi je nezamislivo da prostrem peškir i “sunčam se”.

Dok vam ovo pišem, sedim u hladovini velikih platana. Ponovo sam u Grčkoj. Ali hladovina ispod ovih stabala koja svojim moćnim granama šuškaju iznad mene, jeste moja plaža. More je par koraka izvan dvorišta. Pretragom na Booking.com našla sam ovaj apartman u koji sam se odmah zaljubila zbog lepe i senovite bašte tik uz more.  Izvrsno za obilazak okoline i planinskih sela Peliona, totalni odmor nas koji se kupamo sa šeširićem i porodica sa decom.

 

grcka-2016-budi-lepa

 

Kupam se u “UV majici”, a kada je “nevreme”, po najjačem suncu, stavim i plateneni šeširić koji mi nalaže osećaj žarenja na temenu. Nisam jedina: izvesna markantna grčka dama ima beli čipkani kačket koji se vezuje poput marame, a senior sa više kose na leđima nego na glavi pokrio se plavim, platnenim kačeketom. Kakav tim. Moja oprema je, ipak, bila najjača: imala sam i majicu.  Tako komplet obučena mogla sam da prođem kao ekscentrična strankinja, a ne paranoična blogerka. Ili, sačuvaj-me-bože, sredovečna teta.

 

20160725_124730

 

O UV majici već sam vam pisala, bila je moj najbolji saveznik tokom letovanja i omogućila mi da plivam bez razmišljanja o tome da li sam se dovoljno dobro namazala kremom, da li je ta krema vodootporna i koliko sam dugo već u vodi.  Pripijena uz telo, omogućava da plivate kao da nemate ništa na sebi. Mnogi su me pitali gde se kupuje: ja sam ih ranije kupovala u Decathlon radnjama au inostranstvu, sada su i kod nas i majice se mogu kupiti online (LINK), a ima ih verovatno i u drugim sportskim radnjama. Važno je da imaju zaštitu UPF 50+ (ultraviolet protection factor) – a sve Decathlon ih imaju.  Neko je u komentaru pisao da može da se iskoristi i bilo kakva sintetička majica – može, ali nije ni blizu isto. Važno je da tkanje i materijal obezbeđuju zaštitu – blokiraju UV zrake čak i kada je majica mokra.  Tribord majica kakvu nosim (iz Decathlona) koštala je kao “kod Kineza”, a savršeno me služi već godinama, plus brend garantuje zaštitu, što za Kineze ne znam. Lako se suši i nije ona vrsta sintetike od koje se oznojiš čim je pogledaš. 

Ostatak UV zaštite koristim po principu: SPF 50 obavezno barem prvih pet dana i uvek kada je sunce jako – u sred dana. Čak i u hladovini. Posle toga može i SPF 30.  U kofer sam spakovala sve zaštitne kreme koje su se zatekle u kući.

Za početak, Vichy Ideal Soleil “nevidljivi” hidratantni sprej SPF 50, koji je stvarno “nevidljiv” čim se naprska. Početno beo poput losiona, razmaže se lako i nemate osećaj da ste stavili nešto na kožu. Glicerin mojoj koži uvek prija, pa i u ovom preparatu, gde ima ulogu hidriranja. Preparat je bez alkohola i parabena, ako nekoga brinu ovi sastojci. Veoma zgodan za nanošenje, mene je dobro štitio od sunca.  Promućkajte ga pre sunčanja – kao i svaki preparat za zaštitu od sunca u bočici.

 

Vichy nevidljivi hidratantni Sprej SPF 50

 

Ne, nisam svo vreme provela u hladovini, niti pokrivena odećom.  Puno sam plivala, a izleti po selima u brdima bili su prava prilika da se oproba zaštita ovog losiona. Položio je test, pa vam ga preporučujem kao jedan od letnjih izbora.

Koliko želite da “pocrnite”?

Često čujem u razgovorima da devojke nerado koriste kreme sa faktorom 50 jer sa njima ne mogu dobro da pocrne. U mom slučaju ovo je bilo potpuno netačno: naoružana svim poznatim načinima zaštite, krijući se od sunca, pocrnela sam više nego dovoljno. Za sandale i letnje haljine. I one malo tamnije pudere koje želim da koristim.

Pocrneti” je lako, pitanje je samo, koliko boje želite.  Sasvim sam sigurna da tamno lice deluje starije, pa nikako ne želim previše “sunca” na licu. Ali na nogama želim.

20160726_191846

 

Taktika za dobijanje boje tamo gde želim podrazumevala je Bioderma Photoderm Bronze Brume SPF 30, suvo ulje, ne bez razloga naprodavaniji Bioderma proizvod za zaštitu od sunca. On ima sjajan kompleks za zaštitu od UV zračenja, nema alkohola, može da se nanese na mokru kožu (a da i dalje štiti od sunca), koža ga veoma brzo upija i na njoj ostavlja fini laki sjaj bez viška masti. Ipak, njegov adut je kompleks za potamnjivanje, koji pojačava stvaranje melanina i njegovo pravilno raspoređivanje. Za pet dana mazanja ovim uljem i strateškim izlaganjem nogu suncu, boja za sandale je konačno tu. I o ovom ulju sam već pisala ovde.

Na licu sam stalno imala faktor 50, neku od krema na koje sam navikla: Eucerin Gel Creme Oil Control, izvsna letnja krema sa mat završnicom, Bioderma Photoderm M  tonirana krema čija mi boja sasvim odgovara sada kada mi je koža malo potamnela, a veoma mi je važno da štiti od fleka.

Ako hoćete da celu stvar uprostite, dovoljno je da imate dva preparata sa faktorom 50 – jedan za lice, jedan za telo.

Ako želite dodatnu boju, Bioderma Photoderm Bronz SPF 30 je odličan izbor i baš dobra zaštita.  Dobra ideja je i da pred polazak na letovanje uradite piling celog tela kako bi vam se boja drže zadržala. I da posle sunčanja nanesete na kožu dobar hidrirajući losion. Svake večeri bez izuzetka.

Šta sa ožiljcima?

Moje iskustvo sa ožiljcima je jasno: svako ožiljak je posle letovanja fleka. Zato na rukama danas imam zebraste pruge koje imaju svoje ime, obično “pegla” i “rerna”.  Jedan takav svež ožiljak od opekotine ponela sam i ove godine na more.

Jedini način potpune zaštite je flaster. Koji sigurno nećete nositi preko ožiljka tokom celog leta. Za ožiljke je neophodan faktor 50 u debelom sloju više puta dnevno, i to, po mogućstvu, jedne od onih krema koje imaju tzv. fizičku zaštitu: cink oksid i titanijum dioksid koji odbijaju sunčevu svetlost ali ostavljaju beo trag na koži.

Pred samo putovanje dobila sam jedan takav preparat, La Roche Posay Cicaplast Baume SPF 50, namenski preparat koji umiruje, sprečava svrab i iritaciju (pantenol 5%) i pomaže zaceljivanje, namenjen sprečavanju stvaranja tamnih fleka na ožiljcima. Pun pogodak!

 

20160707_091852

 

Kada sam sliku ovog preparata pustila na Budi Lepa Instagram nalogu,neko me je pitao u komentaru da li se ova krema sme nanositi na celo lice. U uputstvima za upotrebu piše da treba izbegavati zonu oka i usne, ali ne vidim zašto ne, premda ima mnogo boljih izbora za zaštitu lica od sunca.

Ovaj balzam ostavlja na koži beli trag samo kada se tek nanese, i ubrzo nestane.  Opekotina je tokom letovanja postala bldeo roze ožiljak, a potom se gotovo stopila sa ostatkom kože.

 

20160707_092025

 

La Roche u svojoj ponudi ima i Cicaplast Baume B5  bez zaštitonog faktora, za nadraženu, iritiranu i suvu kožu dece i odraslih.

I kada već pominjemo ožiljke, hajde da napomenemo da su i tetovaže u istoj kategoriji kada je zaštita od sunca u pitanju, pa ako ih imate, treba da ih štitite na isti način kao i ožiljke.

Da li je faktor 50 stvarno “50”?

Bez upuštanja u priču o tome šta je SPF a šta UVA zaštita – o čemu više možete da pročitate u prethodnim tekstovima – moje iskustvo je dokazalo reči dr Arđencijana, svetskog stručnjaka za melanom, koji me je uverio da na način na koji obično nanosimo kreme, SPF 50 možemo komotno da računamo da smo stavili SPF 30. Ili manje.

Da li iko od vas (nas) nanese dovoljno debeo sloj kreme na svaki slobodan milimetar kože? Dvadeset minuta pre izlaska na sunce? I još svaki put posle plivanja, tuširanja i brisanja peškirom? Sigurna sam da ne. Zato odmah uzmite faktor 50  bez mnogo razmišljanja da li će vam on biti previše jak. I ne zaboravite uši, usne, one delove koje samo usput dotaknemo (zadnji deo vrata, stopala…)

 

Ostavite komentar

Journal de Beaute on 05/08/2016

Super tekst, Ljiljana! Sviđa mi se kako temeljno obrađujete bitne teme poput zaštite od Sunca. Nasmejala me je 'ekscentrična strankinja', ali i davanje imena ožiljcima. :) Inače, čini mi se da je prvi link pogrešan - klik prebacuje na Intersport stranicu.

Ljiljana on 10/08/2016

Hvala Journal de Beaute, link je ispravljen.

Biljana on 05/08/2016

Ljiljo,koji je app.u pitanju i gde?Kad kliknem na booking (koji ste vi postavili)otvara se sajt Intersporta :( Pozdrav, Biljana

Ljiljana on 10/08/2016

Apartamani Pandora Kala Nera, Pelion. Toplo preporučujem. Mirno je, na kraju sela, plaža se tu završava pa je prazna, ljudi su super, govore engleski, rešavaju sve probleme (kojih nije bilo), internet odličan, puno restorana u selu, par prodavnica, pekara i apoteka. Izleti u brda su takođe lepi, a seoca su blizu. Mislim da je pravi link ovaj.

Daenerys456 on 15/08/2016

Hvala na vrijedne informacije. Mi ćemo ih trebati. :-)

Biljana on 30/01/2017

Čitala sam Vaš odličan tekst za akne zbog ćerke pa mi se dopalo kako pišete i evo nastavljam dalje. Imate u Grčkoj u apoteci dve odlične kreme protiv opekotina, Bepanthol i Algoflogen. Uvek je kupim i donesem kući tako da uz njih nema ožiljaka. Posle dva tri mazanja nema ni traga opekotine. Jednom sam uhvatila dršku metalnog tiganja iz rerne, pet minuta hladna voda, Algoflogen i sve je prošlo odmah

Ljiljana on 09/02/2017

Draga Biljana, hvala na korisnim savetima. Ja ipak mislim da ne treba ići do Grčke, ja izuzetna iskustva imam sa Jomelop G balzamom koji uvek imam u kući, a možete i pročitati utiske ovde. http://budilepa.com/2015/01/morate-ga-imati-saljicev-melem/

Samo prirodne kreme on 26/06/2019

Ja sam nedavno izgorela na bazenu iako sam se očajnički trudila da izbegnem izlaganje suncu, ali kad imate malu decu koju je teško isterati iz vode Sunce je nemoguće izbeći. Pošto sam ko za inat ostala bez jogurta i kiselog mleka setila sam se da imam u kući nedavno kupljenu zeokremu na bazi zeolita koju sam kupila zbog ojeda kome su moje devojčice sklone. Smatrala sam da ako pomaže kod ojeda i iritacije kože možda može da bude od koristi i kod opekotina od sunca. Namazala sam kremu u debljem sloju i do ujutru se moja koža drastično smirila, leđa i ramena skoro da me nisu ni pekla. Drugi dan crvenilo se izgubilo u potpunosti. Ovu kremu toplo preporučujem svima koji idu na more jer po svemu sudeći zeolit u kombinaciji sa maslinovim uljem, lavandom vitaminom E i lorberom čini čudo!!!

Ljiljana on 03/07/2019

Hvala na iskustvu. A deca se posebno čuaju na suncu!

Alex91 on 26/06/2019

Postovana Ljiljana, sjajan tekst! Dosada nisam toliko obracala paznju na zastitne faktore, moram priznati da sam bila nemarna, sto zbog godina, sto zbog tamnijeg tena , ali ubuduce cu slediti Vase vredne savete...hvala puno na detaljnim informacijama!

Alex91 on 02/07/2019

Tekst je odlican, hvala puno!Priznajem da nisam dosad vodila mnogo racuna o UV zastiti, sto zbog godina, sto zbog tamnog tena, ali su Vasi saveti dobrodosli sada!

Ljiljana on 03/07/2019

Draga Alex92, taman ten vas ne oslobađa od zaštite, kažu dermatolozi:)