aromatea-budi-lepa-krema1

 

Da li možete da zamuslite kako je dobar osećj napraviti vlastitu kremu? Ne možete dok ne probate.

Kada na nalepnici kreme napišete svoje ime, u ovom slučaju “BudiLepa”, i kada ta krema radi sve što treba: hidrira, hladi (jer je držim u frižideru), osvežava, balansira i miriše baš kako želite, i kada tačno znate šta sve ima unutra… Lista radost svaki put kada nanosite kremu. 

Priliku da napravim vlastitu kremu dobila sam u AromaTea, radionici aromakozmetike, gde su mnogi pre mene naučili da prave vlastite kreme, a neki i vlastiti kozmetički brend. Sada smo tu priliku imale Teodora (blog Health Alt) i Nataša (Uncle Abadash).

Evo kako sam doživela ta četiri sata zbijena sadržajem, a ipak tako relaksirajuća, tokom kojih sam saznala i na koje sam kozmetičke supstance (trenutno?) netolerantna, a koje mi prijaju, i kako se ta kozmetika koju svakog dana koristimo može lako napraviti čak i u maloj kućnoj radionici.

Netolerancija na sastojke kozmetike

Baš kao što se radi test netolerancije na hranu, može se uraditi test netolerancije na kozmetičke supstance. Čak istim aparatom – koji “čita” i poredi bionformacione podatke vašeg organizma i upoređuje sa njima podatke dobijene za razne kozmetičke supstance.  Test nam je radila Zvezdana Ljubenković, nutricionista. Na ovom testu nema bockanja iglicama i vađenja krvi, a lako se testira netolerancija na bilo koju hranu ilii kozmetički sastojak, jednostavnim ubacivanjem male količine u posudicu povezanu sa aparatom.

 

aromatea-budi-lepa-krema9

Fotografija: Nataša Kuzmanović

 

Testirano je pet baznih ulja, tri hidrolata, pet aktivnih supstanci (uglavnom biljnih ekstrakata) i četiri biljna emulgatora – kako bismo saznali od kojih supstanci da pravimo svoje kreme.

Bilo je nestrpljenja, bilo je radoznalosti: “E, baš me zanima šta će test da pokaže”.

Konačno, od pet ponuđenih ulja, meni su na raspolaganju ostala dva: ulje maslina i košpica kajsije. Od aktivnih supstanci, ekstrakt masline, biljni hijaluron i prirodni vitamin E. Nažalost, gel aloja vere je precrtan sa liste zbog netolerancije.

Sa spiskom poželjnih supstanci, krećemo da pravimo kreme, svako svoju.

Kako se bira miris?

Ma dobro sva ta ulja, konzervansi, hidrolati… nego najvažnije: kako će ta krema da miriše? Među silnim bočicama esencijalnih ulja, birale smo svoj miris. Trik u aromakozmetici je u tome što esencijalno ulje nije samo miris: ono je i aktivna supstanca, a da li će biti jedno ili drugo zavisi od količine koja se stavi u kremu. Odabrala sam čistu melisu (matičnjak), i kao miris, ali i kao aktivnu supstancu koja balansira nivo vlage i masti u koži. A to znači da će moja krema jaaaako mirisati na ovu divnu biljku, tako svežu, citrusnu i pomalo medastu.

M0guće je, naravno, i kombinovati različite mirise, tako što ćete po kap raznih esencija kapnuti na bloterčić.  A ja od svih ponuđenih, samo jedan, čist miris. Šta to govori o meni? Hm… Aromaterapeuti će vam i to reći, i ja sam od vlasnice AromaTee Lejle Ljubenković čula da moj izbor matičnjaka znači jedinstvenost, i još mnogo lepih stvari koje, zbog urođne skromnosti, ovde neću nabrajati.

 

13439199_1349132718434639_7036567208974611632_n

Fotografija: AromaTea

 

Sa Jelenom Bojić, aromakozmetičarkom, odabrala sam sa svoje liste sastojke koji će činiti moju kremu. U tih 30 ml biće 79% vode, 9% ulja košpice kajsije, po 3% glicerina i hijaluronske kiseline (biljnog porekla),  po 1% ekstrakta masline, vitamina E, 4% emulgatora (sabowax, dozvoljen u biljnoj kozmetici).  Esencijalno ulje će biti dodato na kraju, po kap na svakih 10 ml kreme. Odlučila sam da moja krema neće imati konzervans, jer ću je trošiti odmah, i čuvati u frižideru.

 

aromatea-budi-lepa-krema2

 

A sada u kuhinju!

Sve te procente treba pretvoriti u mere u gramima, pa onda odmeriti, grejati, hladiti, mešati…

Kako se pravi krema?

Počinjemo sa uljnom fazom: odmeravamo ulje koššica kajsija i sa njim mešamo supstance rastvorljive u ulju: u mom slučaju emulgator i ekstrakt masline.

Hajde da izmerimo 1,2 grama emulgatora. Hej, pa to su samo dve mrvice!

 

aromatea-budi-lepa-krema5

 

Sve osim vode ovde traži mirnu ruku: dodaje se kap po kap. Kada se ulje dovoljno zagreje da se emulgator u njemu rastvori, dodaje se ekstrakt masline, i time je završena “masna faza” pripreme kreme.

Faza B je “vodena”. Sa vodom se meša hijaluron i glicerin. Kap ovoga, kap onoga.

 

13502533_1010828145621146_518315474363264551_o

Fotografija: AromaTea

 

Delikatna faza je sastavljanje vode i ulja: važno je da budu na sličnoj temperaturi, i da se stalno meša! Kao kod kuvanja bilo kog krema ili mućenja majoneza, osim što emulgator, koji i služi tome da spoji ove dve faze, olakšava posao.

 

aromatea-budi-lepa-krema8Foto: Nataša Kuzmanović

Kremica se muti u metalnoj posudi, u kojoj se grejalo ulje, keramičkim tučkom. I muti… I muti… I muti… Da vidimo kako izgleda, da li se formirao fini fluid? Muti još malo… A onda ga pusti da se hladi.

Jelena je davala savete, a nas tri smo merile, mutile, zapisivale, grejale, hladile… I odlično se zabavljale.

13495289_1349133041767940_4427128502087050834_n

Fotografija: AromaTea

Preostalo je da u ohlađenu kremu dodam vitamin E i matičnjak (u najvećoj mogućoj količini, dakle pune četiri kapi!), i da se krema izruči u već pripremljenu i sterilnu bočicu.

Poližeš varjaču i ono što je ostalo u posudi…

Ne. Čekaj. Pokupiš, dakle svaku mrvicu preostalu u posudi i staviš na ruku. Razmažeš. Pomirišeš. Pipneš. Još jednom pomirišeš. Divno je!

Zavrneš poklopac sa pumpicom, zalepiš etiketu, i imenuješ svoju kremu.

Sada se ne razlikuje od ostalih ATea krema! Možda je čak i najlepša od svih! Tako laka, tako mirisna! Tako posesivna vlasnica!

Evo i recepta za BudiLepa kremu:

aromatea-budi-lepa-krema

Koristim svoju kremu svakog jutra. Svake večeri. Kombinujem sa ATea kozmetikom o kojoj sam vam nedavno pisala. Savršeno se slažu. Uveče me miris matičnjaka umiruje i uvodi u san. Ujutro me osvežava. Obrazi mi nisu suvi. Nos mi nije masan. Savršeno. Matičnjak jeste biljka balansa.

Zahvaljujem AromaTea timu, Zvezdani, Jeleni, Lejli i Aleksandri na divnom iskustvu.

I podsećam vas da istu ovu priču možete doživeti i sami: jednostavno se prijavite na četvorosatnu radionicu aromakozmetike. Svi datumi su na AromaTea sajtu.

Posle toga, možete kreirati sami, kod kuće, svoju kremu. Sve sastoje o kojima sam pisala možete da kupite na AromaTea webshop adresi. Jedino što će vam u kućnoj laboratoriji za početak nedostajati je precizna apotekarska vagica.

A pošto ste strpljivo čitali kako sam se ja dobro provodila, zaslužili ste nagradu. Neko od vas će dobiti moj letnji poklon broj 2, ATea Lift Light kremu za lice.

Kako? Potražite uputstva na BudiLepa Instagram nalogu.

Ostavite komentar

Jelena Ilic on 07/07/2016

Ovo je savrseno, napraviti kremu koja odgovara savrseno tvojoj kozi. Odusevljena sam i krivo mi je jer mi je to,nazalost, nedostupno. Ali dali ste mi odlicnu ideju da po ovim upitstvima probam da napravim neku "moju kremu" Hvala.

Ljiljana on 08/07/2016

Jelena, probajte, makar radi igre. A možda se i posreći. Mi smo ipak pravili pod nadzorom aromakozmteičara.

Teodora on 08/07/2016

Divno napisano! Drago mi je da uživaš u svojoj kremici, i ja svoju obožavam! :)

Ljiljana on 08/07/2016

Teodora, da znaš da stvarno uživam. Ne znam da li zato što sam je ja pravila, ali mi baš prija Pogodili smo. Ustvari, Jelena je pogodila šta nam treba, a mi smo malo pomogli.

Jasmina Stankovic DeCuir on 09/07/2016

Divan tekst! Verujem da je bilo zabavno (kome ne bi bilo?!):)

Ljiljana on 09/07/2016

Jeste, sjajno iskustvo Jasmina.

Penny on 02/09/2016

Divota je pratiti vaš blog. Ne znam je li mi draže što sam ga kasnije otkrila pa imam više materijala za čitanje. Ovo s kremicama je divno, divnoooo, jedino što ja imam problem s nabavkom većine sastojaka (nema biljne apoteke, nešto malo u DM-u etc.) ali nije bitno, radujem se čitajući. Obožavam matičnjak, to je moja power-biljka, rasadila sam je i imam svoju, čistu, mirišljavu biljčicu. Mnogo sreće i ubuduće

Ljiljana on 02/09/2016

Draga Penny, hvala vam, volela bih da ti tekstovi budu nekome korisni. Svi sastojci se mogu kupiti online u Atea online prodavnici, da vam budu isporučeni na kućnu adresu, na ovom linku http://www.aromaterapija.co.rs/webshop/proizvodi1/sirovine Puno sreće i vama, i navijam da napravite pravu svoju kremu!

Daky on 02/09/2016

Zanima me kako bi smo mi mogli da odmerimo kuci tacno gramazu emulugatora, ako nemamo elektricnu vagu i da li mozemo kuvanja da vrsimo i na obicnom sporetu ili nam je bitna kao ringlica sa pokazateljem temperature? Ovo pitam, jer ovo izgleda jako zanimljivo i sigurno kvalitetno, pa bih pocela kuci malo da se igram. Al za pocetak samo sa onim sto imam jer nisam u velikoj mogucnosti za kupovinu svega odmah.

Ljiljana on 02/09/2016

Draga Daky, veoma je teško meriti bez precizne vagice jer su količine veoma male, ako ste videli u "receptu" za moju kremu. Ako je konzervans u obliku tabletica, dovoljna je jedna za kremu kao moja - mada ja nisam ni stavljala konzervans i čuvala sam kremu u frižideru, gde je nepromenjena ostala puna dva meseca. Još je imam malo. Tako da možte da probate. Svi sastojci se mogu kupiti online u Ata prodavnici, na ovom linku http://www.aromaterapija.co.rs/webshop/proizvodi1/sirovine A pitanja je najbolje postaviti ATea timu, na mail infoaromatea@gmail.com Jako su ljubazni i verujem da će vam odgovoriti. Srećno sa pravljenjem vlastite kreme!