IMG_8200 - Copy

 

15. jun 2016.

Spuštala sam se strmim ulicama Dorćola omamljena mirisom lipe. Takav je Dorćol: strateški raspoređena stabla lipe i kestena, pa se raduješ i u proleće i u jesen. Korak me uvek vodi ka Knićaninovoj, kroz moćan drvored lipa koje skrivaju okrzane fasade kuća na koje su nekada vlasnici bili tako ponosni. I poneka zgrada na koju ne znam da li je neko ponosan. Podignem glavu da duboko udahnem, čekaj: lipe još nisu procvetale.

Bio je tek maj. Ali odakle taj miris?

Diptyque Eau de Sens špricnula sam u parfimeriji Metropoliten i zaboravila na njega sve dok me te lipe nisu potpuno sludele. Da, Eau de Sens mi je mirisao na dorćolsko letnje, kišom oprano popodne.

Baš kakvo je danas, dok ovo pišem. Zasija sunce, a miris lipe se raspe po ulicama i ušunja kroz prozor.

Naravno da dobro znam da Eau de Sens ne miriše na lipe. Sama sam pisala press materijal kada je ovaj miris stigao u Metropoliten parfimeriju (za koju, uz sve njene divne brendove, imam sreću da radim PR).  On miriše na gorku narandžu: stablo i cvet.  Četiri mirisne supstance dobijene su iz stabla gorke narandže. Tu su cvet, list, grana i plod.

 

20160614_141859-copy

 

Već dugo znam da zbog nečeg ne mogu da odolim mirisima baziranim na cvetu narandže, a sada znam i zašto: zbog lipe.

Zašto neke mirise volimo više od drugih? Parfemski stručnjaci kažu da mirisi izazivaju emocije vezane za naša sećanja.  Ceo Diptyque je zasnovan na aromatičnom oslikavanju uspomena troje tvoraca brenda, troje svetskih putnika, kolekcionara utisaka, retkih predmeta i mirisnih impresija.

Eau de Sens je moja uspomena iz detinjstva.

Poput magičnih stabala iz Tolkinove mitologije, na raskrsnici pred mojom kućom rasla je Velika Lipa. Moćna, senovita i tamna, obuzimala je prostor bez pogovora, a okolne kuće čučale su oko nje kao oko nekog božanstva. Čvornovato korenje pružalo se po zemlji i služilo kao gnezdo: bezbedno mesto na kom su se u letnje veče smele pričati strašne priče o vampirima, duhovima, lokalnom čudaku koji, zna se jel’da sigurno, krade decu. O mitiskim bićima koja nisu dolazila sa Interneta nego iz knjiga i priča naših baba.  Šaputalo se tu za letnjih noći, zato što je bilo jasno da pod tu krošnju, i dokle god seže to korenje, ne možda da dođe nikakvo zlo. U junu bi počeo raspust,  lipa bi ga pozdravila omamljujućim mirisom od kog bi i strašnepriče zamrle i pretvarale se u smeh. Treba li da pomenem da mi je u sred juna i rođendan?

Odatle lipa.  Ali zašto Eau de Sens kada njegov parfimer, Olivier Pescheux, nije mislio na lipu dok je kreirao ovaj miris?

Eau de Sens je zamišljen kao miris koji se poigrava našim čulima. Citira Apolinera: “La Terre est bleue comme une orange” (Zemlja je plava poput narandže).  Stavlja u igru, da nas zamajava, četiri mirisne porodice, citrusa, cveća, začina i drveta. Hipnotiše nas ilustracijama za ovaj miris, koja nalikuje optičkim iluzijama tipičnim za šezdesete, to davno vreme iz prošlog veka, kada sam rođena.

 

diptyque-eau-des-sens-emotion

 

Nije mu sve to dovoljno, pa se poigrava i imenom; “sens” se na francuskom izgovara i Sens – reč za čula, i Essences – reč za mirisne supstance iliti esencije.

Pa kada se već igramo, onda da se zna da za mene Eau de Sens miriše na lipu. Otprilike ovako:

 

20160611_122142

 

Miris se na koži zadržava duže od jednog dana. Smem da tvrdim. I potpuno je savršen u svakom smislu.

NOTE:  Gorka narandža (cvet, list i plod), kleka, anđelika i pačuli.

CENA: MIRIS – 100 ml EDT – 11.850 din, Parfemski sapun 150 ml 2.520 din

 

 

 

 

Ostavite komentar