IMG_7912

 

Četrdesetih godina prošlog veka Norma Džin, slatka brineta, ušla je u studio Maksa Faktora (juniora) koji je doprineo njenoj transformacij u glamuroznu platinastu Merilin Monro.  Postavljajući valjda najpoznatiju plavušu na svetu za svog “ambasadora” prošle godine, brend je ove godine kreirao ediciju ruževa inspirisanu glumičinim glamurom i njenim omiljenim Max Factor ružem u boji “Ruby Tusday“.

U Max Factor Merilyn kolekciji su četiri divna crvena ruža među kojima lako možete naći svoju crvenu: dve boje su posvećene svetloj, ružičastoj koži i tzv. hladnom tonu “Berry Red” i “Cabernet Red”, crveno-narandžasta “Sunset Red” toplom tonu lica, i jedna neutralna, “Ruby Red”, klasična crvena boja.

 

IMG_7888

01 ‘Marilyn Ruby Red’, 04 ‘Marilyn Cabernet’,  03 ‘Marilyn Berry’, 02 ‘Marilyn Sunset Red’ (s leva na desno)

 

U moru crvenih karmina na tržištu, i nekoliko u mom neseseru, nisam očekivala velika iznenađenja – ali nisam bila u pravu. Merilyn kolekcija mi se dopala odmah, a “dvojka” narandžastog tona je jedina koja nije moj tip boje – za moj bled ten hladnije i neutralnije boje su pravi izbor.

“Znam da se neke žene ustručavaju da probaju crveni ruž iz straha da će pogrešiti ili da je on previše smeo – kaže Pat McGrath, legendarna make-up umetnica i globalna kreativna direktorka Max Factora od 2004. – Međutim, za svaku ženu postoji odgovarajuća crvena boja – trik je u tome da izabere pravu. – Ne može biti tačnije od ovoga. Za svaki ton kože, za svaki stil, za svake godine, i za svaku priliku, postoji odgovarajuća crvena.

 

IMG_7893

03 ‘Marilyn Berry’, 02 ‘Marilyn Sunset Red’ , 01 ‘Marilyn Ruby Red’, 04 ‘Marilyn Cabernet’,   (s leva na desno)

 

Ruby Red je pun klasičan crveni ruž za koji verujem da skoro svakome može dobro da stoji, Berry sam odabrala da odmah nosim jer daje nežniju boju koja pristaje bledim licima, i najmanje je zahtevan, Sunset je za tamniju kožu i osobe maslinasto-žućkastog tena, a Cabernet je svetliji na usnama nego što deluje na prvi pogled, ne tako taman, pa ga probajte, nemojte ga odmah opisati. Za par nijansi je tamniji od Ruby Red.

Šta mi se dopada?

  1. Boja se može nadograđivati. Ruževi, naime,  ostavljaju na usnama prilikom prvog nanošenja nežnije, svakodnevne nijanse. Ako nanesete ruž u drugom sloju, i to po “propisima” za dugo trajanje – skinete maramicom višak prvog sloja, nanesete malo pudera u prahu i tek tada stavite drugi sloj – dobijete intenzivnu boju.

 

Max-Factor-i-Maybelline

 

  1. Kremast je i mek, a ipak je postojan, recimo 3-4 sata. Na usnama ostavlja hranljiv, hidrirajući trag i osećaj kao da ste naneli balzam.  U formuli su ricinusovo ulje, avokado, ulje semena grožđa, ši puter, ektrakt aloje… odlični sastojci koji daju hranu i vodu koži.
  2. Ima  mat završnicu. Ne baš onu totalno mat, mrtvu boju bez odsjaja, nego taman kako treba. Bez viška sjaja i glitera, u formului su fino mleveni pigmenti koji omogućavaju reflektovanje svetlosti i intenzivniju boju. 

 

IMG_7886

 

A Merilin? Da li je stvarno u salonu Maks Faktora Juniora postala glamurozna platinasta plavuša?

Možda ne sasvim. Glumica je imala i svog drugog šminkera i stilistu, a i vlastitu ličnost – znala je šta želi. Ipak činjenica je da je redovno odlazila u, za to vreme jedinstven mejkap centar koji je porodica Faktor osnovala Los Anđelesu. Tata Faktor, izbeglica iz Rusije u kojoj je družao vlastitu radnju sa šminkom, stigao je u L.A. 1914, u pravo vreme da uhvati procvat filmske industrije, uvede ime “make-up” u upotrebu i omogući “običnim” ženama da koriste šminku kakvu viđaju na usnama tadašnjih mega-zvezda i seks-simbola, od kojih su mnoge dolazile na mejkap kod Faktora, najpre kod oca, a potom kod sina. Ove godine je 80 godina osnivanja brenda – ako se računa da su 1916. prve senke za oči i olovke za obrve postale dostupne izvan filmske industrije običnim smrtnicama. Četiri godine kasnije lansirana je i čitava linija dekorativne kozmetike nazvana “Society Make-up “. Kada je Maks Faktor umro 1938. njegov sin Frensis je preuzeo očevo ime i brend nazvao po njemu.

Frensis – odnosno Maks Faktor Junior je 1940 lansirao Tru-Color Lisptick koji je imao zavidnu trajnost testiiranu na uređaju koji je simulirao poljupce, Kissing Machine, tako što bi se na veštačke  usne primenjivale različite vrste pritisaka, da se utvrdi koliko poljubaca ruž može da izdrži – i da još uvek ostane na usnama. Promotivna kampanja je uključivala i Donu Rid, zvezdu filma “Slika Dorijana Greja” u produkciji Metro-Goldwyn-Mayer-a, 1945. Četiri boje koje se reklamiraju dole – za plavušu, brinetu i crvenokosu – neobično podsećaju na boje nove Marilyn kolekcije. Neke stvari su večne.

True color lipstick 1940

 

Max Factor Marilyn Monroe Colour Elixir Lipstick Collection je puno ime kolekcije koju sam vam predstavila*, a ruževe možete kupiti u Jasmin i drugim parfimerijama.

*PR uzorci.

Ostavite komentar

Viki on 28/01/2022

Merilin Monro nikad nije koristila usluge Max Factor studia, sama se sminkala osim za filmove ili reklamne kampanje i to je ono sto ju je cinilo jedinstvenom.