20151113_103004

 

Kada je sredinom 60-tih godina prošlog veka pariski frizer Patrik Ales kreirao novu metodu feniranja velikim okruglim četkama zvanu “brushing”, novi trend firzura je munjevito osvojio svet. Mi sad, naravno, znamo da sve što munjevito osvoji svet, i to u eri pre Interneta, moraju da pokrenu trendseterke, “selebriti”, glumice… razne dive tog vremena pre rijalitija.

– Želeo sam da kreiram izgled koji će predstaviti novi, liberalni duh 60-tih, a i dalje delovati uredno i doterano. Brižit Bardo, jedna od mojih klijentkinja, bila je uzor nove, emancipovane žene, a volela je moju novu tehniku feniranja- kaže Ales. BB je bila idol, zvezda nad zvezdama Bond devojka…

 

fb47d2508cb93a3c302e892deaef711a

Photo: Pinterest

U to vreme svet se njihao u rok&roll ritmu, kose su lepršale, kao i haljine oko nogu u baletankama, a “krofnice” i “sarmice” na glavi ulepljene ljutim lakom za kosu mogle su da odu u frizersku i modnu istoriju.  Ravna bujna kosa je postala imperativ.

Era feniranja je mogla da počne.

Mnogo godina kasnije… evo sedim sa maskom PhytoKeratine ufalčovana u peškir, i čitam priču o ovom sjajnom čoveku i preparatima koje je kreirao za nas smrtnice, ni selebriti ni glumice. Predstavljam vam PhytoKeratine, liniju za oštećenu kosu sa biljnim keratinom, vrednu svake pažnje.

PhytoKeratine 

Važan “gradivni” deo kose je njen prirodni keratin. Sve ono što radimo sa kosom da bi bila lepša – od farbanja, peglanja, do feniranja – ulepšava je trenutno, a na duži rok je čini krtom, isušuje, oštećuje keratin, zapravo njegove gradivne supstance, amino kiseline se uništavaju. Keratnin je protein, sastavljen od amino-kiselina.

PhytoKeratine je linija sa biomimetičkim keratinom – što će reći da liči na sastav prirodnog, i da ga zato kosa lako “prepoznaje” i ugrađuje. Glavne aktivne supstance cele linije su aminokiseline – njih 18, dobijene iz pšenice, kukuruza i soje, za koje Phyto kaže da su identičnog sastava kao one u prirodnom keratinu. One treba da  se ugrade u prirodni keratin, poput “keratinskog filera”. Keratin linija sadrži i hijaluronski kiselinu za hidrataciju. Keramide iz pirinčanih klica kao “cement” koji popunjava pukotine. Ekstrakt nara kao antioksidant.

 

20151113_102844

 

Koristila sam nekoliko Phyto proizvoda sa keratinom, počev od mog večnog favorita, termoaktivnog spreja koji se koristi tokom feniranja da zaštiti kosu – i daje joj prelepu, svilenu mekoću. O ovom proizvodu, kao i o keratinskom serumu  pisala sam ranije u tekstu Keratin, ali biljni.

Oba proizvoda i dalje koristim. A sada sam probala masku i šampon.

PhytoKeratine šampon

Phyto šamponi su izuzetno koncentrovani, i dok je kod većine šampona voda na prvom mestu liste sastojaka (sa 70% ili više učešća u sastavu) – Phyto na prvom mestu liste ima aktivne supstance – u ovom slučaju ekstrakt divlje ljubičice  Čiste vode nema, umesto nje su biljni čajevi. Šamponi su bez fenoksietanola, ozloglašenih sulfata i ftalata, bez silikona.

Phyto šamponi su različite gustine, boje, teksture, mirisa… zavisno od namene i sastava. PhytoKeratine je jedan od najgušćih, treba ga sačekati da krene iz bočice – dok su neki drugi toliko tečni da moraju pažljivo da se sipaju da ne izleti pola bočice. Na slici su PhytoKeratine i PhytoVolume – mnogo tečniji.

 

phytovolume

 

Kome je namenjen- šampon je za svaku slabu, oštećenu i krtu kosu, ali i za kosu koja je izoložena stalnom stilizovanju, farbanju, uvijanju…

Kako se koristi? Da bi aktivni sastojci delovali, zadržite šampon na kosi najmanje dva minuta. Phyto predlaže da se šampon koristi dva puta nedeljno, a ako perete kosu češće, u međuvremnu koristite neki neutralan Phyto šampon za često pranje kose. Ovo je inače Phyto princip za tretmanske šampone i učestalost njihove primene.

Kakav je efekat? Šampon je gust, odlično pere kosu (ima i pene), a kosa nakon njega nije zamršena, krta, niti suva. Takođe nije teška i slepljena. Meni regenerator nije neophodan za raščešljavanje, mada neko ko ima gušću kosu…možda. Kosa je lepršava,gipka, i laka, a vlasi mirne i zaglađene.

Phyto šamponi su pakovani u divne metalne bočice, koje štite sadržinu, a mini pakovanja su idealna za putovanje.

Iako ne sadrže SLS (Sodium Lauryl Sulphate) niti silikone, stvaraju penu, temeljno čiste kosu i ostavljaju svilenkast trag na njoj – neki manje neki više, zavisno od vrste šampona.  Miris je blag i uglavnom prijatan.

Cene Phyto šampona su ovde.

PhytoKeratine maska

Izuzetna, moćna maska sa aminokiselinama koja pomaže da se kosi vrati deo izgubljene vitalnosti.

Moja prva Phyto maska bila je PhytoJoba, za hidriranje suve kose, jedna od onih koju odmah zavolite. PhytoKeratine maska je, zato, morala baš da se pokaže…

 

20151113_103139

 

Kao i cela PhytoKeratine linija, i ova maska je namenjena svima kojima je kosa izložena stalnim mukama feniranja, četkanja, uvijanja, farbanja… Sadrži amino-kiseline poreklom iz žitarica da naodgrade prirodni keratin kose, hijaluronsku kiselinu i biljna ulja.

Kako se koristi? Prema uputstvu, drži se na kosi 5 do 10 minuta. Nikada ovako ne koristim maske, naročito ne ovako kvalitetne, pa i skupe. Nanesem je na opranu i peškirom osušenu kosu, stavim preko onu groznu najlon kapu za tuširanje, ugrejem peškir i ušuškam. Jeste da uvek kada imam tu kesu na glavi zvoni poštar…

Kakav je efekat? Dobro isperem, i ne treba mi balzam.  Moja inače tanka kosa je puna, čvršća i idelna za oblikovanje. Čak je i moj frizer primetio razliku. Inače često gunđa kako čekam da mi kosa previše izraste i krajevi se ofucaju… tako da je njegovo “nije ti uopšte loša kosa”… više nego kompliment.

Šta volim kod Phyto preparata? Oni zaista rade na tome da kosa bude zdravija pa lepša, nemaju “blic” efekat koji potraje do prvog pranja kose koja potom deluje istrošeno, održavaju kosu u najboljem mogućem stanju koje vam je genetika dodelila.

 

Osim PhytoKeratine – linije za suvu i oštećenu kosu – postoji i Keratine Extreme – za veoma oštećenu kosu, koja kao dodatni sastojak ima ulje baobaba koje obavija vlas u zaštitni film. Posebna priča su Phyto ulja – naročito ovo za tanku kosu koje imam i o kom ću vam pisati, i Phyto kreme za kosu. Ako volite sjajnu kosu, nema boljih preparata.

Cena maske je ovde. Skupa je, ali dugo traje i vredi.

 

I šta još volim kod ovog brenda? Patrika Alesa, osnivača. Čoveka koji je došao u Francusku 1946. kao izbeglica iz Španije, sa namerom da studira arhitekturu, počeo da zarađuje džeparac pranjem kose klijentima jednog luksuznog salona, a već 70-tih bio čuveni frizer sa vlastitim salonom u aveniji Franklin Roosevelt koji i dans postoji. I vlastitim brendom za kosu koji će ga proslaviti.

“Ne postoji loša kosa. Postoji samo loše tretirana kosa” – Patrik Ales

Proslaviti? Pokušajte da nađete fotografije Patrika Alesa na Internetu. Naći ćete dve oficijelne urađene za profesionalne potrebe i par fotografija mladog frizera Alesa. To je sve. Patrik Ales nije postao selebriti firzer, iako je imao slavnu klijentelu. Otkupio je svoju kompaniju L’Oreala kada je njegov partner svoje deonice prodao ovoj mega-kompaniji. Ales Group je i danas porodična kompanija u čijem su sastavu laboratorije za istraživanje, brendovi Phyto, Lierac. Laboraoire Ducastel (profesionalni preparati za kosu)  i Carone (luksuzni parfemi).

 

download

 

Patrik Ales i danas, kako kažu u Ales grupi na čijem je čelu, redovno dolazi u prostorije kompanije u Parizu. Ali najveći deo vremena provodi u vrtu La Lienne de Ales. Ili bolje reći imanju, na 375 hektara, koje je delom postalo Phytoteque, “fitoteka”. Kao biblioteka, naravno, ali za prikupljanje i proučavanje biljaka. Zaljubljen u prirodu, i dalje, već duboko u devetoj deceniji, uči od nje.


 

 

Ostavite komentar

Adrijana on 01/04/2016

Odličan tekst prepun informacija!

Ljiljana on 01/04/2016

Hvala, Adrijana