shutterstock_86937625-(1)

Niko ih ne želi, a pravo rešenje niko ne nudi: proširene pore su estetki problem tako mnogo osoba, pa sam odogovor dermatologa, dr Dragane Kablar na pitanje o proširenim porama izdvojila kao posebnu temu.

Evo šta vam dr Kablar savetuje – kako da se borite sa proširenim porama.

Poremećaj teksture kože usled proširenih pora spada među najčešće estetske probleme  – jedno istraživanje pokazalo je da se više od 50% žena u dvadesetim i tridesetim žali na naglašene pore na licu.

Pore su konusna udubljenja na površini kože ispunjena sebumom (lojem).  Predstavljaju mesta gde se na koži otvaraju pilosebacealni folikuli o (dlačni mešak za koji je priprojena lojna žlezda). Lojne žlezde su najveće na licu, naročito u tzv. T zoni, na kojoj su pore i najizraženije.

Na veličinu pora utiču unutrašnji i spoljni faktori – od genetske predispozicije (masna i mešovita koža), hormoni, izlaganje suncu, starenje, povećana aktivnost lojnih žlezda (seboreja), sklonost ka aknama, komedogena kozmetika… ali je najjači faktor aktivnost lojnih žlezda, odnosno sekrecija sebuma.

Što više lojne žlezde luče, pore su naglašenije. Istraživanja pokazuju i da su proširene pore izražajnije kod žena (nego kod muškaraca) i povezane sa hormonskim uticajem na aktivnost lojnih žlezda tokom menstrualnog ciklusa. Zato su pore najveće u vreme ovulacije. Starenje dovodi do smanjenja aktivnosti lojnih žlezda, ali se one neće manje videti. Zbog strukturalnih promena usled smanjenja stavaranja kolagena i elastina, koža gubi čvrstinu i opušta se, smanjuje se i potporni efekat na pore, pa one postaju uočljivije.

Proširene pore se ne mogu trajno ukloniti. Kontinuiranom pravilnom negom moguće je ublažiti problem.

Ova nega podrazumeva…

ČIŠĆENJE

Redovno uklanjanje viška sebuma, mrtvih orožalih ćelija i ostataka šminke i nečistože sprečava se njihovo nagomilavanje unutar pora, pa one postaju manje vidljive.

Savet je da redovno, ujutro i uveče, perete kožu blagim čistačima u vidu gela ili pene: Bioderma Sebium Gel Moussant, Exfoliac Foaming Gel, Neostrata Skin Active Exfoliating Wash.

 

cistaci

 

Čišćenje nastavite adstrigentnim losionom ili tonikom (La Roche PosayEffaclar Astringent Micro-Exfoliant Lotion, UriageHyseac Lotion)  ili očistite lice micelarnom vodom (Bioderma Sebium H2O).

 

FotorCreated

 

U novije vreme koriste se i specijalne vibrirajuće četke (Clarisonic, Silk’n Sonic Clean Plus, Clinique Sonic System Purifying Cleansing Brush)  koje za samo 60 sekundi primene dnevno višestruko povećevaju efektivnost čišćenja, ali predstavljaju ozbiljan izdatak.

 

FotorCreated

 

MASKE

Povremeno, 1-2 puta nedeljno, mogu se koristiti maske sa glinom koje apsorbuju nečistoće iz pora i blago zatežu kožu, čime utiču na finiji izgled pora (Exfoliac Deep Cleansing Mask,). Veoma je značajno izbeći preterano čišćenje koje može dovesti do iritacije lojnih žlezda i pogoršanja stanja kože.

 

mixing clay

 

NEGA

U redovnoj nezi savetuju se lagane hidratantne kreme sa matirajućim efektom preko dana (La Roche Posay Effaclar Mat, Uriage Hydra Matifying Emulsion). Uveče, preparati sa alfa i beta hidroksi kiselinama (glikolna, mlečna, salicilna), vitaminom C i retinolom (Uriage K 18 krem, Neostrata Renewal Cream, La Roche Posay Redermic R i Redermic C Cream, Glikola AHA Complex krem), koji sprečavaju nagomilavanje mrtvih ćelija kože na zidovima pora i stimulišu obnavljanje epiderma.

 

FotorCreated

 

Nega, zaštita i kamuflaža bez komedogenog efekta važna je kao završni korak dnevne nege  (Erborian BB Crème au Ginseng SPF 25, La Roche Posay Toleriane Teint SPF 20 –  puderi različite teksture).

 

FotorCreated

 

 

Od dermatoloških procedura, preporučuje se tzv. hydrox peel (mikroabrazija mlazom finih kapljica vode, veličine 5-100 mikrona, koje se mešaju sa čistiim medicinskim kiseonikom i brzinom od blizu 200 km/sat udaraju o površinu kože), hemijski pilinzi, tzv. kolagen induktivna terapija dermapenom ili dermarolerom, kao i aplikacija frakcionisanih radiotalasa mikroiglicama.
DR KABLAR možete kontaktirati posredstvom ordinacije DERMANOVA ili pismom na budilepablog@gmail.com.

Ostavite komentar

Marijana Salvaje Ex Marić on 14/02/2016

Odličan post! Imam problema s proširenim porama i drago mi je da koristim proizvode koje je dermatologica navela (ili proizvode drugog brenda, ali s istim sastavom)

Ana T on 14/02/2016

A šta biste preporučili za ožiljke (rupice) od bubuljica i da li tu ima pomoći?

Ivana on 30/01/2018

Hvala na ovom postu. Ima milion preparata i proizvodjaca koji tvrde da suzavaju pore a kako odabrati kad se ne mogu svi ni pruistiti. Suzili ste mi pretragu. Sad znam sta bih mogla da isprobam.