20151101_090347

 

1. novembar 2015.

Oktobar je za mene bio u znaku putovanja u Weledu, a osim na blogu i u Lisi, moj tekst o utiscima iz Welede objavljen je i u oktobarskom broju magazina Grazia.   Želim sada da vam predstavim i proizvode koje sam donela iz Nemačke, Weledini su, ali nisu kod nas dostupni, i nisu svi kozmetički; neki spadaju u lekove.  Ispostavilo se da neke od njih sada već naručujem iz Nemačke poput sjajnih kapi za oči.

Tekst o poseti Weledi koji sam pisala za novi broj Grazia magazina možete pročitati ovde.

 

Weleda-Grazia

 

O ovoj se poseti može pisati na mnogo načina… o organskom poreklu kozmetike, o fabrici, o tehnologiji mešanja vodene i uljne faze bez emulgatora, o prelepim predelima Nemačke u kojim se nastanio Weledin vrt… Ipak, za Grazia magazin izabrala sam aspekt koji me je najviše obradovao ove godine: briga o prirodi i fer trgovina.

Kada me pitaju zašto je meni to toliko važno, obično odgovorim protiv-pitanjima: da li biste mogli da uživate u kozmetici ako znate da su za nju radila neka deca iz siromašnih delova sveta, plaćena po pet centi na sat? Ili, ako je za proizvodnju neke kozmetike ugrožen opsatnak neke biljne ili životinjske vrste.

Ja ne bih. I tačka.

Ali da se odmaknemo od teških tema koje nekako zalutaju i u svet kozmetike, evo i šta sam još donela iz Welede – a što ne može da se kupi kod nas – barem za sada.

 

Untitled-1

 

Par preparata za lepotu, i par za zdravlje stiglo je u Beograd. U Weleda apoteci obično kupujem lekovite preparate kojih kod nas nema, ali nisam odolela ni ovom divnom preparatu za nokte. Ulje od ruže u ampulama i Parfem od ruže dobili smo od domaćina.

 

20151024_153819

 

Ulje od ruže sam probala još prošle godine, i zaista je fantastično. Volim ulja, i volim ružina ulja jer sjajno hidriraju i daju elastičnost koži. Plus umiruju. Pa šta biste više poželeli! Najbolji način da saniram bilo kakvu dehidrataciju i suva žarišta je primena nekog dobrog ružinog ulja za lice tokom nekoliko dana.

Osim ružinog, ovo ulje sadrži i čitav niz drugih divnih ulja: badema, jojobe, noćurka, košpica kajsije i šljive. Ulje ima NaTrue sertifikat prirodne kozmetike (sa najmanje 95% sastojaka organskog porekla).

(INCI):Rosa Moschata Seed Oil, Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) Oil, Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil, Oenothera Biennis (Evening Primrose) Oil, Prunus Persica (Peach) Kernel Oil, Fragrance (Parfum)1, Limonene1, Linalool1, Citronellol1, Benzyl Alcohol1, Geraniol1, Citral1, Eugenol1, Farnesol¹ (iz prirodnih esencijalnih ulja).

 

20151028_123400

 

Ovo ulje je namenjeno upravo intenzivnijoj nezi a jedna ampula dovoljna je za lice i vrat. Pakovano je jednokratnu staklenu ampulu,  što omogućava praktično odsustvo konzervanasa. Nisam sigurna da će kod nas biti dostupno u prodaji u skorije vreme. Šteta, sjajan je proizvod.

Još jedan Weledin proizvod koji – barem trenutno – nije dostupan kod nas, a koji nam je u Nemačkoj predstavljen kao važan novitet su – Weleda parfemi! Imaju divno, tako adekvatno ime: Jardin de Vie. Vrt života, a u njemu mirisi ruže, nara i citursa.

Ako očekujete parfeme poput klasičnih – varate se. Mirisi su potpuno prirodni – i u stopu prate Weleda negu tela.  Ako znate kako miriše ulje od nara, pasjeg trna i ruže – znaćete o kakvim mirisima govorim. Rose, (na slici), Grenade i Agrume, donose miris mladosti, zrelosti i buđenja proleća. Mirisi, takođe, nose NaTrue sertifikat organske kozmetike. Veoma nežni, za svakodnevnu upotrebu. U Nemačkoj se prodaju po ceni od oko 20 evra.
Weleda rose

 

Prilikom šetnje kroz prelepu Weledinu prodavnicu u samom vrtu, pažnju mi uvek privuče nešto što se ne može kupiti kod nas, pa ovaj put nisam odolela ovom preparatu za negu zanoktica. Jako volim uljne preparate za negu noktiju sa aplikatorom kojim se lagano potiskuju zanoktice, i koji dozvoljava da se oni namažu i preko laka. Primena ovog ulja je, sada, redovan večernji ritual sa odličnim rezultatima.

 

weleda nokti

 

I ovaj preparat za nokte je sertifikovan organski proizvod, sa korisnim biljnim uljima jojobe, badema, soje, kokosa i suncokreta.

(INCI): Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil, Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) Oil, Octyldodecanol, Glycine Soja (Soybean) Oil, Cocos Nucifera (Coconut) Oil, Fragrance (Parfum)¹, Punica Granatum Seed Oil, Calendula Officinalis Flower Extract, Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil, Tocopherol, Tocopheryl Acetate, Limonene¹, Linalool¹, Citronellol¹, Benzyl Benzoate¹, Geraniol¹, Citral¹, Eugenol¹, Coumarin¹, Farnesol¹.

 

Weleda ne proizvodi samo kozmetiku, ona je – u svetu, podjednako poznata po proizvodnji lekova i “pomoćnih lekovitih sredstava”. Tečnost za ispiranje usta od Ratanije je već tri godine redovan gost u mom kupatilu.


weleda ratania

 

Ratanhia Mudwasser je u liniji Weledinih preparata za negu usta i zuba. Kod nas je dostupna pasta za zube od ratanije, a tečnost nije, pa je već drugi put kupujem u Nemačkoj. Tečnost je namenjena osveženju daha i umirenju i jačanju desni.  Najdraža mi je jer zaista brzo  umiri, osvežava dah, a nema previše mente i supstanci koja mi isuše usta, poput mnogih komercijalnih preparata.  Alkohol je tu, ali ovaj se koncentrat razblažuje u mnogo vode, pa mi on nimalo ne smeta.

INCI: Alcohol, water (Aqua), Commiphora Myrrha Extract, Krameria Triandra Root Extract, Flavour (Aroma)*, Limonene*, Linolool*, Citronellol*, Geraniol*, Eugenoil*, Aesculus Hippocastanum (Horse Chestnut) Bark Extract**, Calcium Flouride**, Silver**, Magnesium Sulfate**. *from natural essential oils. **in highly diluted form.

I konačno, evo nečeg što mi stoji pored kompjutera, koristim ga nekoliko  puta dnevno – kapi za oči u jednokratnim pakovanjima.  Problem suvih i nadraženih očiju najradije rešavam ovakvim preparatima.

 

20151028_123801

 

Visiodoron Malva sadrži natrijum hijaluronat (u koncentraciji od 1.5%, čak malo većoj nego neke poznate kapi za oči dostupne u našim apotekama), i ekstrakt crnog sleza. Pakovanje u “monodoze” omogućuje mi da svoje kapi za oči nosim bilo gde sa sobom. Zaista volim ovaj proizvod, i sigurna sam da ću ga često naručivati iz Nemačke.

Koji je vaš omiljeni Weleda preparat?

Ostavite komentar