20150824_134509

 

Dve su tipične vrste letnjih mirisa: oni koji potenciraju leto, i oni koji nas rashlađuju. Prvi donose mirise vanile, kokosa i tropskog cveća budeći u nama žeđ za morem, plažom, sladoledom, koktelima, žurkama i letnjim provodom. Drugi nam šalju iskričavu svežinu vode, citrusa i ruzmarina da rashade leto poput koktela punog leda koji se pije negde n

pored vode.

Postoje i oni treći: oni šapuću o senovitim i zelenim mestima daleko od buke, kristalnoj vodi zaklonjenih uvala, ukusu svežeg voća i letnjeg opuštanja u hladu drveta,  uz monotoni žamor cvrčaka u pozadini. 

Takve su dve “smokvice” sa kojima se družim ovog leta: L’Artisan Parfumeur Premier Figuer  i Dyptique Philosykos. Dva slavna mirisa, dve možda najpoznatije smokve u parfemskom svetu. Obe je kreirala Olivija Đakobeti, istančani parfimer čije mirise obožavam.

 

20150824_134548

 

Premier Figuer Extreme

Premier Figuer je prvi miris smokve u parfemu, i s razlogom je proslavio Oliviju Đakobeti (Giacobetti) kao jedan od njenih prvih mirisa, koji je 1994. kreirala za brend L’Artisan Parfumeur, jednu od prvih “niche” ili “indie” parfemskih kuća. Mnogo je tu “prvih” – pa je i Premier Figuer poneo ime “prvog”, i postao slavan, prošle godine proslavio 20-ti rođendan i prerastao u Premier Figuer Extreme, nešto izmenjenu, manje zelenu a više aromatičnu verziju “prve smokve”.

“Smokva je moje omiljeno drvo, moja prva asocijacija na leto!” – kaže Olivija.- “Premier Figuer je inspirisan smokvom mog detinjstva, koja je rasla pored naše kuće na obali.  Pokušala sam da dozovem taj magični miris listova, lepljivog mleka koje ostaje na prstima kada se ubere smokva, blagost tek dozrelog ploda…”

 

20150824_134806

 

Tek naprskan, Premier Figuer Extreme je zelen i razigran, voćkast i svež, i tek posle nekoliko munita javlja se drvenast ton sa mlečno-slasnom notom koja se lenjo proteže u pozadini kao obećanje o nekom budućem uživanju. Dok se vaš nos trudi da iz skrivenih kutaka sećanja dozove prave reči, otkrije na kakvo ga duhovno putovanje  ova smokva vodi, miris se menja. On poprima opori miris zrelog voća, i sladak i gorak, i aromatičan i svež, istovremeno klasičan i intrigantan. Posle nekoliko sati, zelene i drvenaste note se povlače i ostaje beličast trag bademovog  i kokosovog mleka i suvih smokvi.

Olivija Đakobeti u mirisu je kombinovala zelene note galbanuma i sočnost breskve, koje brzo blede da ustupe mesto mirisu svega što smokva pruža: ploda, lista i stabla. U baznim notama mirisa su kokosovo mleko, sušene smokve, borove iglice i sandalovina.

Da li bi vam se dopao ovaj miris? Stvarno suvišno pitanje zar ne? Ko bi to znao? Mirisi su tako lični, ukusi tako različiti.  Pa ipak, verujem da ima malo onih koji bi ostali imuni na kompleksne čari ove smokvice i asocijacije koje ona nosi. Ovo je pravi miris za kraj leta: sočan, zreo i pun svetlosti.

Miris možete kupiti u Srbiji samo u parfimeriji Metropoliten (i online), u bočicama od 50 ili 100 ml.

 

20150824_134644

 

Dyptique Philosykos

Ko li je napravio ovaj drugi miris smokve? Gle, Olivija Đakobeti, ovaj put za drugi brend, Dyptique. I dok je u Premier Figuer pratila mirisne uspomene svog detinjstva, za Dyptique je sledila uspomene troje osnivača ovog brenda…

Ovde se mora napraviti digresija, jer je ova trojka tako fascinantna, da se o njoj mora reći makar par reči, a zaslužuje više…

Dyptique je osnovalo troje prijatelja nemirnog duha, troje starstvenih putnika sa viškom kreativnosti, Desmond Knox-Leet, Christiane Gautrot i Yves Coueslant. Dvoje Francuza i Englez. Najpre je 1961. osvanuo butik na aveniji Sen Žermen, koji su koristili kao svoj dizajnerski prostor. U njemu je uskoro nikla i neuobičajena galerija predmeta skupljenih sa njihovih putovanja. Bilo je tu svega;  japanskih zmajeva, ptica na navijanje, obrednih religioznih predmeta raznih kultura, drvenih patki koje služe kao mamac lovcima koje su kasnije bojene po nahođenju Diptikovaca. Mali kosmpolitski raj. Kažu da se na spratu originalne radnje u Parizu na Sen Žermenu i danas postoji mali “muzej”  ovih predmeta. Dve godine po otvaranju radnje prijatelji su se pozabavili mirisima, i kreirali prve tri sveće. Ostalo je legenda.

 

DIPTYQUE_FOUNDERS

Photo: Dyptique

Dvojica (od troje) prijatelja smatralo je Grčku “pejzažem duše”, i putovalo nekoliko leta za redom što kolima, što čamcem, što na magarcu, u potrazi za lokalnim običajima i mentalitetom Grka. Dezmond  (Inače Englez) i Iv naučili su grčki jezik, i skupljali isnspiracije za svoje radove. Nekoliko Dyptique mirisa inspirisano je ovim putovanjem, a jedno od njih je Philosykos, miris u čast jednog od njihovih prvih putovanja u Grčku. Uspomena na jedno polje divljih smokvi između planina i mora, u divljoj jari letnjeg sunca: s maslina je kapao sok, iz stabala se cedila smola, pregrejano lišće je ispuštalo svoj mutni zeleni miris.  Na kraju ovog putovanja, jedina dama iz Dyptique trojke, Kristijan, dobila je na poklon kutiju sa 6 malih paketića i jednim sušenimg smokvinim listom. Paketići su označavali 6 ključnih mesta putovanja: Akropolj, Troju, Mikenu, Sunion, Mistru i Crno more. U svakom je bio po neki predmet sa jednog od tih mesta: komadić mermera, parčence keramike, kamenčić, školjka sa plaže koju su svo troje voleli. Kada je posle nekoliko godina otvorila paketić, Kristijanu je zapahnuo miris smokvinog lista, i ispunio sobu. Krsistijan i Iv tada su odlučili da kreiraju Philosykos, u čast Dezmonda koji više nije bio sa njima. Otputovao je, 1993. na poslednji put. 

 

Zadatak je dat Oliviji Đakobeti. Tako zahtevan, pun emocija. U ovom mirisu, morala je slediti nečije tuđe uspomene. Olivija Đakobeti je uspela da za dve godine kreira dva potpuno različita mirisa smokve. Jedna razigrana poput kaleidoskopa, druga blaga i mirna. 

 

20150824_134618

 

Philosykos. Smokva je ovde topla, meka i kremasta, blaga, slatka, ali nikada opojna. Uronjena u mirise zemlje i drveta, to je smokva koja vas zrela i podatna čeka na drvenom stolu uz topao hleb, u debeloj hladovini, dok umorna bosa stopala odmarate na travi.  

Toaletna voda Philosykos je tek nešto malo svetlija i svežija od čvrstog parfema koji ja imam, utisnutog beli čvrst voskasti mirisni balzam. Predviđen za putovanja, ovaj parfem za poneti potrtava nomadski duh, i nosi u sebi mirise smokvinog lista, svežeg ploda, mleka i drveta, uz dodatnu notu belog kedra. 

 

Pakovanje je divno: majušno, sa poklopcem u kom su ugravirana čuvena razigrana Dyptique slova, ono teško leži u ruci i jasno daje do znanja: ovo nije igračka. Ovo je nešto posebno.

 

20150824_134657

 

Sa majušnom sivom futrolicom, sveden i jednsotavan, nosi u sebi miris mira, utehe i zaboravljenih uživanja u jednostavnim stvarima.

Dyptique Philosykos je dostupan kao čvrsti parfem, roll-on parfem od 7.5 ml, toaletna voda od 100 ml,  parfemska voda od 75 ml, sprej sa parfemskom vodom 3×12 ml. 

Proverite mirise u ovim pakovanjima – oni nisu identični. Dyptique toaletne vode nisu samo “razblažen” parfem, iako imaju iste supstance, one se posebno kombinuju u različitim odnosima, pa toaletna voda može biti donekle različita od parfema. 

 

Ostavite komentar

My Beauty Column on 04/09/2015

Ljiljo, divno napisan tekst. U Philosykos se tajno zaljubih baš u Grčkoj, ta smokva se teško zaboravlja :)

Ljiljana on 05/09/2015

Hvala, Marija. Nisu to obični mirisi. Pa još ako se probaju u Grčkoj...

Jelena Djukic on 10/09/2015

Ja sam izgleda zaljubljena u sve mirisne smokve Olivije Đakobeti.

Ljiljana on 20/09/2015

Jelena, dobrodošla u klub.

Igor on 01/10/2016

Baš sam se obradovao kada sam video recenziju za dva meni tako draga parfema. I to jako lepu recenziju. Meni lično je draža Diptyque smokva jer kada je mirišem imam utisak da sam se spojio sa bićem smokve, osećam njene listove, sokove koji struje, koru obasjanu letnjim suncem. Jedno posve novo i uzbudljivo olfaktivno iskustvo. Uvek preporučujem ljudima da probaju Philosykos.