20150820_153859

 

UPDATE (2020.) – BOCASSY, NAŽALOST, VIŠE NE POSTOJI

Nedavno je u Srbiju stigao hrvatski brend Bocassy Paris, a meni su stigla dva preparata na probu.  Uprkos pohvalama koje je brend dobio od hrvatskih blogerki, pristupila sam sa dozom skepse koju kod mene u startu izazove nešto što nije francusko a nosi u imenu “Paris”.  Pa sam odmah krenula da razjasnim sve nedoumice, i postavila Marini Mustapić, osnivaču brenda, nekoliko pitanja na koje je ona ljubazno, i iscrpno odgovorila. Pozivam vas da pročitate, i da upoznate ne samo ovaj brend, nego razmišljanje o aktivnim supstancama, prirodnim sastojcima, konzervansima i delotvornosti, koji su mi se prilično dopali, uostalom kao i preparati, o kojima ću pisati u nastavku.

Evo, dakle, odakle “Paris” u imenu:

– Moja veza sa Francuskom kreće još iz davnih dana. Već sa 18 godina dobila sam prvi posao u Francuskoj, zatim se brench jednog Američkog studija koji sam upisala otvorio također u Francuskoj te sam ga tamo pohađala. Iz dugačkih i čestih boravaka u Francuskoj stvorilo se puno kontakata, te se moje dugogodišnje prijateljstvo sa jednim od njih pretvorilo u ovaj projekt koji se danas zove Bocassy. Sam brend smo razvijali preko 2 godine, a danas imamo dvije tvrtke: u Francuskoj te u Zagrebu. Tako su partnerski i poslovni odnosi podijeljeni na naše dvije zemlje, no suradnje sa istraživačkim i dermatološkim institutima, te sa ostalim suradnicima odvijaju se u cijeloj EU.

– Dosta se pominje strast i ljubav kao pokretač na vašem sajtu. Šta vas je zaista navelo da kreirate vlastiti brend.

Cijeli život sam u proizvodnji kozmetike. Proizvodnja prirodne kozmetike bila je obiteljski biznis otkad sam bila mala. Rasla sam s tim, učila sam o kozmetici, pa je stoga bilo logično da u tom smjeru i nastavim. Vjerujem da svatko ima neki svoj poriv i razlog za ono što stvara ili ono što radi, no kada oko sebe okupite vrhunski multinacionalni tim s iznimnim iskustvom na svim poljima lako je pretočiti vlastite ideje u stvarnost te tada stvoriti proizvod bez konkurencije u svojem cjenovnom razredu.

Priznajem, Bocassy formulacije sam radila za sebe jer je svaki sastojak u našim proizvodima onaj koji ja želim koristiti na svojoj koži, a nema onih koje nikako ne želim sebi niti ikome drugome (mineralnih ulja, parabena, propylene glycola, silikona, esterskih ulja). Od tuda dolazi strast – željela sam i ja biti jedna od onih koji mijenjaju svijet, koji zahtjevaju bolje, a da pritom ne zatvaraju oči na probleme ekologije, zagađenja i mučenja životinja.

Svijet treba pozitivne promjene, a svatko od nas može sudjelovati na dva načina: jedan je da ono što znamo raditi radimo na human i moralan način, a drugi je da ono što koristimo i kupujemo bude vođeno svješću o zdravim i humanim odabirima jer to je pasivno sudjelovanje.

Brend je opredeljen ka prirodnim supstancama, i ima ekološki osvešćen pristup – a  o konzervansima i potencijalnim iritantima se otvoreno priča (što mi se veoma dopada) -, koliki je udeo čistih prirodnih supstanci?

Da, konzervansi nikome nisu najmiliji sastojak, ali smo se isto tako prilično napatili radi zloglasnih parabena. Mi koristimo sirovine od renomiranih europskih proizvođača, a proizvodi se proizvode i testiraju prema najprestižnijim standardima, pa nam to osigurava upotrebu manjih doza konzervansa. No, želimo educirati iskrenuti pažnju svih potrošaća na izrazitu potencijalnu opasnost proizvoda na kojima piše ‘Bez konzervansa’ jer od konzervansa je puno gori proizvod koji ne sadrži ništa što se može pokvariti. Mi otvoreno pričamo o svih sastojcima zato što smo izrazito ponosni na sastav te padajući redosljed sirovina koje koristimo. Udio čistih prirodnih supstanci je veliki jer prirodna ulja i ekstrakti su nama na prvom mjestu. Zavisno o proizvodu, čistih prirodnih supstanci ima preko 3x više od ostalih pomoćnih (prirodnih) supstanci koje koristimo za emulgaciju, ko-emulgaciju,  itd. To se najbolje vidi na kutiji u INCI nazivlju gdje se odmah poslije vode navode prirodna biljna ulja i ekstrakti.

 

20150820_154541

 

– Na sajtu se pominje saradnja sa laboratorijama, institutima i dermatolozima. Možete li navesti neke institucije? Ko je kreirao recepture?

Ovo je tema koju bih rado započela u savjetu EU parlamenta. Suradnja sa laboratorijima i institutima mora se odvijati u neovisnim organizacijama. Bocassy puno preliminarnih ispitivanja vrši u in-house laboratorijima, također cijeli R&D (istraživanja i razvoj, prim. budilepa.com) se odvija u našim laboratorijima, no kada smo zadovoljni prvim rezultatima tada se proizvodi šalju u nezavisne laboratorije gdje se instrumentalnim mjerenjima na dobrovoljcima dokazuje i potvrđuje učinkovitost proizvoda. To je jedini način za zaista dokazati učinkovitost. Svi ostali načini poput IN-USE testiranja ili testiranja u vlastitim laboratorijima/institutima su subjektivna, nerealna i često pretjerana. Organizacije s kojima surađujemo na poljima učinkovitosti, iritacija i nuspojava te zdravstvene ispravnosti su svi na području EU (Njemačka, Italija, Fransucka, itd).
Recepture odnosno formulacije su vlasništvo tvrtke, no ja sam iznimno ponosna što sam na čelu takvog R&D tima. U osnovi uvijek biramo najbolje sastojke, one koje bih ja željela na svojoj koži i tako priča s razvojem počinje. Ovo mi je najdraži dio posla jer se u očekivanju prvih uzoraka obično veselim kao dijete. Na našem internom fajlu uvijek je isti papir prvi, a to su naših 5 pravila poredanih po važnosti od prvog do zadnjeg:

  1. Učinkovitost – odabir prirodnih i modernih supstanci koje će vidljivo djelovati.
  2. Zadovoljiti zakon i ekologiju– zdravstvenu ispravnost i kvalitativne osobine proizvoda koji su propisani
  3. Prazno
  4. Prazno
  5. Boja i izgled proizvoda

Ovo je zapravo bila anegdota jer uvijek želim slikovito objasniti svom timu kako najvažnije stvari uvijek moraju prve, a to je „proizvod koji proizvodi ljepotu“.

– Gde se proizvodi kozmetika?

Proizvodnja je u Hrvatskoj.

– Napominjete da je brend luksuzan uz prihvatljivu cenu. Kako ste to postigli?

Vrtoglavo visoke cijene proizvoda su većinom marketing, a velik broj iznimno skupih proizvoda nisu neke pohvalne kvalitete, ali često radi popularnosti brenda potrošač, nažalost, ne posvećuje pažnju sastojcima i kvaliteti proizvoda. Sirovine koje koristimo u proizvodnji Bocassy proizvoda su iznimno skupe, dapače nastojimo izbjeći jeftine i zastarjele sirovine, ali to nas nikada neće spriječiti da budemo dostupni svakoj ženi koja želi biti lijepa i izgledati mlado. Cijene tih jako skupih proizvoda nisu nužno visoke radi sastojaka koji su unutra, već su druge stvari u pitanju.

– Kako će se brend širiti (u asortimanu, ne teritorijalno)?

Bocassy će se razvijati do otprilike 20 proizvoda za njegu kože jer smatramo da je to izdašan opus vrhunskih proizvoda koji zadovoljavaju sve potrebe i dobne skupine. Tu se većinom koncentriramo na njegu lica, u kojoj je najjači anti-age program te zadovoljavanje hidratacije. Već pripremamo nova 3 proizvoda od kojih je jedan serum za zreliju kožu sa kombinacijom bifida fermenata, lactobacila i morskih algi između ostalih koji djeluju na „peglanje bora“ te na jačanje čvrstoće kože. Ovaj proizvod obožavam i jedva čekam da krene u proizvodnju. Drugi je moisturizer sa osobinama učvršćivanja kože koji smo kreirali za dame sa osjetljivom kožom, te potom mali eliksir za okoloočnu njegu.

 

20150820_155006

 

Bocassy noćna krema i serum

Od Bocassy-ja sam dobila hidratantnu noćnu kremu i učvršćujući serum.

Veoma mi se dopao sastav preparata, a potom se pokazalo i da mi prijaju. Uz obilje biljnih ulja, voskova i ekstrakata, na samom vrhu INCI liste (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients – lista sastojaka sa standardizovanim imenima supstanci je obavezna u Evropi  na kozmetičkim preparatima),  dakle na vrhu liste sastojaka su baš ove prirodne supstance. Dalje idu razni konzervansi i zgušnjivači, i jedina supstanca koja eventualno privlači pažnju je phenoxyethanol, koji se u poslednje vreme pominje često, kao mogući iritant, supstanva koja može da pogorša stanje ekcema i slično. Premda je do samo pre neku godinu bio dozvoljen za upotrebu čak i u preparatima koji su nosili organske sertifikate, od tada je u njima zabranjen, premda nema konačnih stavova o njegovoj štetnosti (loša dejstva su utvrđena uglavnom prilikom ispitivanja rađenih sa većim koncentracijom fenoksietanola, a u kozmetici ga ne sme biti više od 1% prema evropskim standardima).  Fenoksietanol nećete lako izbeći, sveprisutan je u kozmetici, osim ako upotrebljavate isključivo sertifikovanu prirodnu i organsku kozmetiku.

 

Bocassy Hidratantna noćna krema, uostalom, ima 95% supstanci prirodnog porekla.

 

20150820_154207

 

Krema je bogata, hranljiva i namenjena za noćnu negu, ali je meni prijala i tokom dana, kada sam osećala da mi je koža dehidrirana, naročito ovih dana kada je vrelina prošla i malo zahladnelo.

Ono što nas prvo privuče – ili odbije – jeste miris krema i seruma. Ova krema ima veoma lep miris, nežno cvetni, koji se, uostalom, ne zadržava na koži, ali doprinosi osećaju prijatnosti tokom nanošenja. trag na koži je bogat, ona postaje meka, hidratacija je odlična, i osećaj da je koža zaštićena. Uprkos hranljivosti i prisustvu ulja i voskova, krema nije teška na koži, niti je zamašćuje – uostalom, namenjena je mešovitoj koži.

 

20150820_154644

 

Krema sadrži ulja susama, masline, suncokerta, kakaa, ši puter, i sastojke za umirenje i hidrataciju poput alantoina, d-panthenola, a kao antioksidanti su tu vitamini A i E, zeleni čaj i ekstrakt korena gaveza.

Lako se razmazuje, a osećaj mekoće neposredan. Ako imate mešovitu a dehidriranu kožu, ova krema je odličan izbor.

Kao što rekoh, koristila sam je i tokom dana – ovo je jedna od onih krema koje nemaju aktivne supstance koje bi trebalo da nas brinu ako je koristimo tokom dana (poput većih koncentracija kiselina ili retinola), i smisao njene noćne upotrebe je pre svega u bogatoj teksturi kakvu, navodno, ne volimo tokom dana.  Meni je, međutim prijala i kao dnevna i kao noćna.

Evo kako izgleda… kao puding od vanile.

 

20150820_154119

 

Mislim da ova teglica može da potraje mesecima, jer se veoma sporo troši, i veoma mala količina kreme dovoljna je za lice vrat i dekolte.

Kreme su upakovane u fine staklene teglice, pa u tamno crvene kartonske kutije sa srebrnim slovima. Na kutiji je, kao mali lepi dodatak, poetična rečenica nalik na rukom pisani tekst:

 

20150820_153923

 

“Mesec je mlad, a noć je tiha…”.  tu je još ponešto o novom početku, a ja bih se priključila primedbi sa bloga Uncle Abadash da je karton suviše mek za tešku teglicu, pa da bi bilo lepo da je pakovanje malo čvršće, a to važi i za serum.

 

20150820_154340

 

Serum je u bočici sa pumpicom, što je uvek dobro rešenje za ovakve preparate – a od skora je potalo i standard bez kog se ne može zamisliti kvalitetan serum ili fluid. Takođe zasnovan na biljnim uljima i ekstraktima, serum se prekrasno stapa sa kožom. Miris je blag, topao, medast… ne verujem da ikome može smetati.

Serum je fluidan, gotovo poput kreme, ali lako razmaziv, poput emulzije. Za dane leta, i one koji imaju masniju kožu, može zameniti kremu, jer ima u sebi hranljive supstance poput ši putera i maslinovog ulja. Ipak, nije nimalo mastan na koži, niti lepljiv, veoma brzo se apsorbuje i ostavlja mek trag.  Generalno, meni je bilo potrebno da nanesem i kremu preko seruma.

Oba preparata su mi se veoma dopala, što osećajem na koži, što učinkom, pa vam rado preporučujem ovaj brend koji cenama (od 2.000 do 3.000 din) više nego opravdava kvalitet.

Potražite ga u Lilly drogerijama.

 

 

 

 

Ostavite komentar

Jasmina on 23/08/2015

Primetila sam od skoro ove kremice, ali nisam imala pojma da se proizvodi u Hr. bas zbog "Pariz"-a u imenu :D

Ljiljana on 04/09/2015

Pa da, zato sam i pitala. U pitanju je hrvatska kozmetika.

Olivera Babić on 14/10/2015

Nikad ne bi pomislila da brend nije svetski!

Natasa on 24/11/2015

Moram priznati da se do citanja ovog posta nikad nisam bavila sastojcima kozmetickih proizvoda koje koristim. Post me je podstakao na razmisljanje u dva pravca. Prvi se odnosi na odnos cene i kvaliteta/broja sastojaka, pa sam tako uporedjivala ovaj i Vichy Liftactiv 10 serum, i konstatovala da poslednji sadrzi mnogo manje anti-age sastojaka a uz to takodje sadrzi phenoxyethanol (koji sam posle nasla u skoro svim proizvodima za negu koje koristim), a cena mu je za oko 40% visa. Drugi pravac mog razmisljanja je koliko su sastojci u proizvodima "sigurni" za koriscenje, obzirom da postoje mnogi oprecni stavovi vezano za bezbednost pojedinih sastojaka, ali to je ipak stvar izbora jer se uvek mozemo odluciti za koriscenje prirodne/organske kozmetike. U svakom slucaju poucan post za mene. Puno pozdrava. Natasa

Ljiljana on 26/11/2015

Draga Nataša, ustvari, uporedite sastojke kozmetike, i naći ćete mnogo podataka. Što se tiče phenoxyethanola koji sam pomenula, ja se ne obazirem previše jer se, kao što ste rekli, nalazi gde god se okrenete. Do skora je bio dozvoljen u prirodnoj kozmetici, a onda je postao sporan. Ko zna šta sada koristimo kao bezbedno a za dve godine će biti sporno. Pritom, nema jasnih niti jednoglasnih naučnih dokaza ni za ni protiv. Jedini način da se izbegnu štetne supstance iz kozmetike je da se u potpunosti okrenete prirodnoj, sertifikovanoj organskoj kozmetici, kao što ste i sami rekli. A onda je logično da se okrenete i organskoj hrani. I prirodnim deteržentima i omekšivačima. I tako dalje. Svako ima izbor. Moj je da biram što kvalitetniju kozmetiku sa što je moguće manje najšteetnijih supstanci za koje znam, a da često biram baš čistu prirodnu kozmetiku. Naročito za negu tela.