20150608_105744

 

Da li redovno pregledate mladeže?  Samopregled podrazumeva praćenje promena na postojećim mladežima i pojavu novih. Ako već niste to uradili – krajnje je vreme: mladeži se pregledaju na neosunčanoj, bledoj koži, najbolje tokom zime, svakako pre sunčanja. A jeste li ih nekada pregledali kod dermatologa?

Ali šta da radite ako imate na stotine mladeža na telu? Hajde da pitamo stručnjaka! I to kakvog.

Pre nekoliko nedelje u Beogradu je kao gost Eucerina boravio dr  Đuzepe Arđencijano, dermatolog iz Italije, svetski stručnjak za dermoskopiju, a povodom Eucerinove hvale vredne akcije “Pregled za sve” kojom  poklanja dermoskope dermatološkim ordinacimjama u Srbiji i edukuje doktore za upotrebu ovog aparata u pregledu promena na koži.

Dr Arđencijana upoznala sam pre nekoliko godina na jednom dermatološkom skupu, i objavila sa njim intervju u svom časopisu Estetika – Hirurgija&Kozmetika.  Na Eucerinovom skupu sam “apdejtovala” znanje o ovoj temi i zamolila doktora da mi ispriča šta je novo u ovoj oblasti. Evo saveta iz prve ruke, sjajnog lekara.

 

argenizianow

Photo: Eucerin

Da li popularna ABECEDA pregleda i dalje važi?

Da, ona je dragocena, to je čuvena skala po kojoj svako treba na svom mladežu da posmatra pet osnovnih parametara:

A (asimetry): Da li je mladež asimetričnog oblika?

B (border): Da li su mu ivice nejasne

C (color): Da li mu je boja ujednačena ili ima bele, sive ili
modre boje?

D (diameter): Ako je mladež veći od 6 mm obavezno se mora
otići lekaru.

E (evolution) – prijavite lekaru i ako se mladež menja, u boji obliku ili veličini

 

Mnogo mladeža? Potražite “ružno pače”

– Ako imate jedan mladež, sasvim je drugačije praćenje nego ako ih imate stotine. Sa jednim mladežom  lekar će nakon pregleda odlučiti da li je taj mladež za skidanje i hisotpatološki nalaz ili ne.

Ako imate na stotine mladeža, morate ih redovno pratiti, jer je verovatnoća dobijanja melanoma ako imate preko 100 mladeža  čak 3%.  Savetujemo pacijentima da sami prate mladeže po sistemu “ružnog pačeta”: potražite onaj koji se razlikuje od svih ostalih. To  “ružno pače” odmah morate prijaviti svom lekaru.

Mnogo korisnih informacija sa onim, namerno zastrašujućim slikama, možete naći i na namenskoj Eucerinovoj stranici Pregled za sve.

 

Screenshot 2015-06-08 13.23.02

 

Faktor 20 ne zači ništa?

Faktor 20 zapravo ne znači mnogo, gotovo ništa. Ovo svakako ne znači da ćete ako vam je bez zaštite potrebno 10 minuta da pocrvenite sa faktorom 20 na koži biti bezbedni na suncu 200 minuta. To je potpuna glupost! Jer, dejstvo faktora meri se in vitro, u laboratoriji, a u stvarnom životu to je nešto sasvim drugo, samo orijentir. Recimo, ako biste želeli da dobijete pravu zaštitu sa faktorom 10, trebalo bi da namažete oko dve tube kreme na telo da biste prekrili dovoljno debelim zaštitnim slojem svaki milimetar kože, kako je preporučeno.

Međutim, niko kremu ne stavlja na ovaj, preporučeni način. Na uobičajeno ležeran način na koji nanosimo kreme uz faktor 50 dobijamo, otprilike, zaštitu na nivou faktora 10… Zato, stavite odmah faktor 50!

 

A solarijum?

Ranije nismo bili sigurni, a sada znamo pouzdano da su osim sunca, solarijumi važan faktor rizika za nastanak kancera kože. Uvideli smo jasnu vezu između  pojave kancera kože i upotrebe solarijuma kod pacijenata.

 

Faktor genetike i “sunčani geni”

Udeo genetske predisponiranisti za kancer kože je oko 10% – a 90% je udeo sunčevog zračenja!  Prepoznali smo veću pojavu raka kože u nekim porodicama – te porodice se stavljaju pod pojačano posmatranje, baš kao i kod drugih vrsta kancera. Ali kod kancera kože vi ne možete preventivno ukloniti celu kožu, kao što je Andželina Džoli uradila sa grudima! Zato su stalni pregledi važni!

 

Novi, kompletan  intervju sa dr Arđencijanom moći ćete pročitati u narednom, junskom broju Estetike koja će za par nedelja biti na kioscima, a sada evo utisaka o Eucerin fluidu  – odnosno Gel-Kremi kako se zvanično zove.

 

20150608_105921

Eucerin Gel Creme

Eucerin je ove godine pokrenuo akciju “Pregled za sve” sa ciljem ranog otkrivanja karcinoma kože dermoskopskim pregledima. Akcijom se obezbeđuju dermoskopi za sve državne dermatološke ordinacije u Srbiji koje ih već nemaju, ali i besplatna edukacija svih dermatologa o ovoj neinvazivnoj dijagnostičkoj metodi.  Kupovinom Eucerin preparata za zaštitu od sunca, donirate ovu akciju. A ja sam ove godine probala novi Eucerinov Gel Creme za lice.

U okviru zaštitnih preparata – osim kombinacije filtera za zaštitu od sunca, Eucerin kao adute ima antioksidanse: likokalkon A  za  zaštitu ćelije i gliciretinsku kiselinu za koju Eucerin kaže da štiti  DNK u jezgru svake ćelije kože.

 

20150608_110230

 

Budući da je reč o fluidu namenjenom masnoj koži, koja uvek traži i matiranje, u gelu je  L-karnitina i kombinacije tri pigmenta za upijanje masnoća za kontrolu sebuma (verujem da je iz sastava to tapioka i silika).

 

20150608_141614

 

Lični utisak: Eucerin je napravio pun pogodak ovim fluidom, koji će osobe koje imaju masnu kožu voleti.

Da li treba da volite proizvode za zaštitu od sunca? Da, jer ćete ih samo tako primenjivati.

 

Eucerin Gel Fluid ima veoma tečnu teksturu, koža ga brzo apsorbuje, potpuno je mat i ne prosijava na nosu i masnijim delovima, i ozbiljna je podloga za šminku. Ako imate masnu kožu, volećete ovaj gel da nosite samostalno, umesto letnje kreme. Ako imate mešovitu kožu, on će biti idealan zaštitni saputnik tokom leta, uz neki lak serum sa antioksidantima, ili za hidrataciju, koji ćete staviti ispod. Ako volite da kombinujete isti brend, možete probati ovaj fluid sa Volume Filler Concentrate fluidom o kom sam pisala ovde.

Eucerin Gel Creme dostupan je u varijacijama SPF 30 i SPF 50 – poslušajte dermatologa i uzmite SPF 50, naročito na početku leta.

 

20150608_110358

 

Što se tiče UVA zaštite, tako važne i često zanemarene u preparatima za zaštitu – Eucerin ima evropskim standardima propisanu dozu – najmanje trećina SPF faktora mora biti UVA zaštita (odnsosno, ako je SPF 30, UVA zaštita je najmanje 10).  SPF, naime, ako to već ne znamo, označava samo zaštitu od UVB zraka, onih koji izazivaju crvenilo kože.

I na kraju, hajmo još jednom o pregledu: ono što nas često zadržava da odemo kod dermatologa je strah od toga šta će nam reći. Eucerin, kao i dr Arđencijano, podsećaju da je čak i najopasniji oblik raka kože, melanom, izlečiv ako se otkrije dovoljno rano. Za kraj evo još jednom reči dr Arđencijana:

– Najteži oblik raka kože, melanom, izlečiv je u čak 95 do 98% slučajeva ako se otkrije dovoljno rano.  Zato je svest o potrebi pregleda promena na koži i o adekvatnoj zaštiti od sunca izuzetno važno. 

 

20150608_155752

 

Ostavite komentar

Ana on 09/06/2015

Odličan post, puno korisnih informacija, a nekako sve smisleno, uživala sam čitajući. Nisam nikada bila na pregledu mladeža, mislim da bi trebalo, ali jednostavno ni jedan se nije menjao, pa ovo nisam shvatala ozbiljno. Redovno se mackam sa spf zaštitom, posebno lice. :)

Ljiljana on 12/06/2015

Draga Ana, na sajtu Eucerina ima dosta informacija o izgledu mladeža kakve bi trebalo dermatolog da pregleda. Kao i u svim drugim stvarima, preventiva je najvažnija. Sunčanje je postalo pitanje zdravlja, a ne uživanja i lepog izgleda.