20150604_155431

 

Kad krenete borbu sa celulitom tek kada sunce nemilosrdno zasija – vreme je za “šok” tretman. Znači, pakovanje u gline. Izbor je, za mene, uvek Guam blato, skuplje od ostalih, ali delotvorno, sa jasnim poreklom supstanci koje ulaze u sastav i definisanim načinom obrade – u pitanju je potpuno prirodan tretman. Godinama sam koristila Guam blatne kreme – za koje su merenja koja je Guam radio pokazala da imaju oko 80% snage blatnih “pakovanja” – ali tokom zime. Uvek zimogrožljiva, uživala sam ne samo u efektu tih krema na kožu, nego i na onaj efekat zagrevanja tokom hladnih zimskih noći. Jer Guam tople kreme greju – i to baš dobro. Baš kao i Guam topla blata.  Sklonost ka pucanju kapilara na površii kože u narednim će me godinama sigurno usmeriti ka hladnim tretmanima, ali hajde još ove godine da probamo toplo.  I pošto je već jun, pre krema se mora raditi nešto intenzivnije – pakovanje u blato je pravi profesionaln i tretman koji možete da radite kod kuće.

ALGE + GLINA

Mnogo je brendova, pa i onih kultnih (La Mer!) izgradilo svoje ime na morskim sastojcima, a Guam svoje alge vadi iz okeana na severu Francuske, suši po starisnki na suncu, a onda transportuje do Italije gde ga meša sa glinom sa Sicilije i eteričnim uljima. Tajna algi je u mineralima i elementima u tragovima i snažnom ubrzanju metabolizma (a to znači i sagorevanju masti). Glinu jako volim – i za lice i za telo – ne zato što znam iz teorije da ona pročišćava upijajući toksine i masti, nego zato što je sve na bazi gline na mojoj koži delovalo i davalo neki poseban tonus. Pa tako i Guam blato.

U gomili raznih kozmetičkih blata za tretiranje celulita, Guam blato se izdvojilo zbog koncentracije sastojaka. U kilogram blata ide čak 6 kilograma svežih algi. Paradoks? Alge se melju i stavljaju u blato sušene, kada su mnogo, mnogo lakše.

 

20150317_130439

 

Premda je najefikasniji kozmetički način borbe protiv celulita, Guam blato jeste svojevrsna petljancija: prvo se namažeš blatom, obaviješ providnom folijom ili – što je mnogo jednostavnije – velikom kesom, umotaš u peškir… i onda sediš 45 minuta. (za “Accione Rapida” – blato sa brzim dejstvom, dovoljno je 10 minuta, ali uvek više volim klasičnu varijantu, jer nisam sigurna da je 10 minuta dovoljno.  Imam pakovanje od pola kilograma, koje će mi trajati za nekih 6 – 8 tretmana, taman koliko mi treba.

Važno je da ruke dobro isperete posle nanošenja blata sa ruku i ispod noktiju, ako  nanosite blato rukom, jer vam se može desiti da čestice blata prenesete na lice ili u zonu oka – iritacija je kratkotrajna, ali neprijatna (ovo upozorenje je iz ličnog iskustva).

 

20150609_134202

 

Preporučujem da se vreme prekrati čitanjem i shvati kao trenutak predaha odvojen u užurbanom danu. Jedina, uslovno rečeno neprijatnost, jeste što blato pecka. Manje ili više – zavisno od osetljivosti kože. Prilikom prvog nanošenja više, prilikom svakog sledećeg manje. Posle višegodišnjeg iskustva sa Guamom, danas osećam tek jedva primetno zagrevanje, pa mogu da se opustim.

 

20150609_134838

 

Posle 45 minuta blato se ispere, i namaže se krema. Guam preporučuje Guam hladnu kremu ili Hladni gel od algi, zbog “šok” delovanja: toplo blato širi krvne sudove, a hladan gel ih skuplja, i cirkulacija se ovako snažno ubrzava.

Ovi topli ili hladni efekti u Guam blatima i kremama i imaju za cilj ubrzanje cirkulacije, tako važno za borbu protiv celulita. Za osetljivu kožu, ili ako ste skloni pucanju kapilara ili proširneim venama preporučuje se isključivo hladni tretmani koji imaju i bljne ekstrakte za jačanje krvnih sudova.

Posle toplog blata, ako nemate kremu koja hladi, sasvim je zgodno da nakon ispiranja kožu ohladite mlazom hladne vode, i nanesete kremu – ako nemate anticelulit, onda neku hidratantnu kremu.

Ja nerado preterujem sa algama, zbog autoimunog poremećaja u radu štitne žlezde, jer alge sadrže puno joda. Guam je radio istraživanje na ovu temu, sa merenjima hormona štitne žlezde pre i posle tretmana blatom, i dokazao da je bezbedno – i tako sam se ove godine odlučila za blato, najkoncentrovaniji od Guamovih preparata.

 

20150609_142945

 

U mom slučaju, posle 45 minuta, koža izgleda tek blago crveno, i to crvenilo brzo prolazi. Guam blatom jeste moguće skinuti par centimetara u obimu (neko jedan, neko tri-četiri), posle serije tretmana, ali to nije moj prevashodni cilj – cilj mi je da koža postane ravnija, a celulit manje vidljiv.  Za ovo je najbolje koristiti neke anticelulit preparate ili tretmane povremeno tokom cele godine, i ne dopustiti sebi zimsko opuštanje zapuštanje.

 

VAŽNO!  Morate biti svesni da za celulit još nije otkriven pravi lek, niti se zna pravi uzrok. To znači da se celulit ne može eliminisati, izlečiti, zauvek otkloniti, kako bi reklamni slogani hteli da sugerišu. Čak ni aparati poput onih na bazi ultrazvuka ili radiofrekventnih struja ne nude trajno rešenje. Celulit se ne može “okloniti” ali se upornošću može pobediti. Toliko da koža deluje ravnije, lepše i zategnutije.

 

Celulit nije problem nakupljene masti, nego i nakupljenih toksina, propustljivosti krvnih sudova, nakupljanja vode i otpadaka metabolizma u međućelijskom prostoru, a ono što koži daje izgled “narandžine kore” jesu končići od otvrslog vezivnog tkiva koji vezuju površinu kože sa dermom i stvaraju komorice (“septe”) u kojima bubre zarobljene masne ćelije. Zato je borba sa celulitom kompleksnija od borbe sa “običnim” masnim naslagama – ona podrazumeva i čišćenje od toksina, i jačanje kolagena i elastina u koži.

Poslednja reč tehnologije, i za sada jedini istinski efikasan metod koji daje rezultate na par godina, jeste zapravo hirurški, gde se laserom uvučenim u kožu rasecaju ovi končići vezivnog tkiva, topi mast i – kažu tvorci tretmana – toplotom indukuje stvaranje novog kolagena. Ovako pokidani “končići” imaju dejstvo kao kada biste pokidali dugmiće sa tapaciranog jastuka i ispravili ga. Evo kako izgleda koža sa celulitom i taj tretman (na crtežu).

 

Celullaze                                     Photo credit: Cellulaze

 

Tretman se zove Cellulaze, i koliko znam ovaj uređaj kod nas još niko nema – verovatno zato što je tretman invazivan (na koži se mora napraviti mali rez da se uvuče laserska sonda), a verovatno i skup.  Od savremenih aparata kod nas su dostupni Vela Shape III na bazi radiofrekventne struje, masaže i infracrvene svetlosti, Med Contour o kom sam pisala u ovom postu, a od tretmana se radi i karboksiterapija (ubrizgavanje ugljen-dioksida malim iglicama u kožu da se podstakne dotok svežeg kiseonika), mezoterapija, krioterapija (dejstvo na masne ćelije smrzavanjem), ultracontour (ultrazvučni uređaj)…

Za koji god tretman da se odlučite, koliko god efikasan bio – kozmetički u vlastitoj kući, masaže ili aparati – važno je puno tečnosti, odmerena ishrana i kretanje. Vežbanje, bicikl, plivanje, hodanje -svejedno – važno je da se detoksikacija i drenaža pokrenuta tretmanom nastave, i pročiste tkivo kože.

Sedenjem još niko nije pobedio celulit. Osim sedenjem u Guam blatu – ali i posle njega, čaša vode, pa u šetnju!

Ostavite komentar

sandra on 09/07/2015

Koliko kosta blato i gde mogu da ga kupim

Ljiljana on 16/07/2015

Draga Sandra, blato se kupuje u bolje snabdevenim apotekama, u Lilly drogerijama, košta 4.980 din, a može se kupiti i onlline, uz kurirsku dostavu na ovom linku. http://metropoliten.rs/prodavnica/brand/fanghi-dalga/

Alexandra on 18/07/2015

Da li preporucujete da se koristi po prvi put Guam blato 4 dana prije mora? Prodavacica mi je rekla da nakon tjedan dana koistenja, celulit se puno vise vide jer izadje na povrsinu, prije nego sto stvarno pocne djelovati. Sta vi preporucujete? Hvala!

Ljiljana on 24/07/2015

Aleksandra Ja Guam blato ne bih nikako koristila 4 dana pre sunčanja, ne samo zato što će celulit (možda) postati viljiviji - a svakako ga se nećete rešiti 4 dana pred more - nego i zato što je dosta jako za kožu, pa ne bi trebalo neposredno nakon upotrebe izaliti na sunce. Dobro, 4 dana nije "neposredno", ali svakako nema razloga za to.

Rada on 25/05/2017

Kupila sam Guam rapido toplo blato i Guam fango kremu koja greje. Da li cu umanjiti efekat ako posle toplog blata nanesem i toplu kremu? Hvala unapred na odgovoru.

Ljiljana on 27/05/2017

Draga Dragana, ne preporučuje se upotreba dva topla proizvoda istovremeno. Ne zato što se umanjuju efekti, nego zato što se grejanjem proširuju krvni sudovi , pa to treba raditi kontrolisano. Zapravo je bolja ideja da se posle toplog blata nanese hladna gel krema, Rapido blato se koristi samostalno pa preporučujem da najpre potrošite njega, prema planu datom u uputstvu, a nakon toga nastavite da koristite kremu.

Lara on 19/04/2020

Kristim Guam blato skoro nedelju dana (uradila sam vec 5 tretmana) ali ne koristim hladnu kremu nakon . Da li smatrate da je krema neophodna za postizanje rezultata ili se hladnom kupkom moze nadoknaditi dejstvo?

Ljiljana on 08/05/2020

U principu, dovoljno je blato az efekat Krema može samo da ga ubrza ili malo pospeši.

Bojana on 14/04/2021

Da li znate razliku između Guam toplog blata i Guam Fango topla blatna krema? Krema mi je jednostavnija za nanošenje, da li znate da li je blato efikasnije?

Ljiljana on 14/04/2021

Da, blato je efikasnije, brže deluje. Guam ima preporuku da se kombinuje toplo-hladno za najbolje rezultate: toplo blato i hladni gel, na primer. Naravno, samo na zdravu kožu, koja nije sklona iritaciji, proširenim venama i sl. Guam topla krema je posle blata najbolja. Pozdrav Bojana, Ljilja

Danijela on 15/06/2021

Da li znate da li je Guam rapido blato delotvornije od obicnog guam toplog blata ili je razlika samo u tome sto se krace drzi na kozi? Hvala

Ljiljana on 15/06/2021

Tako je kreirano da se drži kraće, pa verujem da je i jače:)