20150415_165848

 

Istok je sreo Zapad i stvoreno je malo kozmetičko remek delo: Erborian BB krema.  Ženšen je dao snagu puderu francuski delikatne teksture i svilenog dodira.

Stvaranju Erborian kozmetike prethodio je susret dve žene iz različitih kultura, i različitih profesija. Spojila ih je ljubav prema kozmetici.

Hojung Lee, korejska naučnica koja poznaje moć tradicionalnih lekovitih biljaka svoje zemlje, i Katalin Berenyi, Francuskinja i svetska putnica u potrazi za tradicionalnim ritualima lepote, kreirale su kozmetiku nazvanu jasnim imenom: “biljke Orijenta”, ili na korejskom: Erborian. Odlika je ovih biljaka da su testirane vekovima, dokazano efikasne i, što je u savremenoj kozmetici važno, koža ih dobro podnosi.

 

FotorCreated

 

Moderna laboratorija u Seulu koristi drevna znanja Orijenta, i nove tehnologije Zapada.

Erborian je zanimljiv brend, neobičnih formula, krema pakovanih u staklene teglice i čudne okrugle kutijice, sa korejskim ženšenom, “yuzom” -azijskim citrusom bogatim vitaminom C i još šest drugih biljaka iz tradicionalne korejske farmakopeje.

Erborian je, ipak, proslavila BB krema, prva BB krema lansirana u Evropi. Legenda kaže da su slavu ove kreme, koja je na tržište ušla tiho, pronele blogerke koje je krema naprečac osvojila.

BB kreme su, inače, postale popularne na Istoku, i godinama su važile za tajnu porcelanskog tena korejskih glumica. Erborian je jednu takvu doneo u Evropu 2009, osvojio stari kontinent, i kada su se, par godina kasnije, brendovi počeli utrkivati proizvodnji BB krema, Erborian je istočnjački dostojanstveno ćutao i nije pao u iskušenje opsesivnog ponavljanja: mi smo prvi, mi smo prvi!

 

Danas nije lako opstati bez agresivnog marketinga, a Erborian je, eto, i dalje tu, sada pripojen L’Occitane grupi.

Vratimo se Erborian BB kremi – njenim obećanjima, i mojim utiscima.

U dve reči: obožavam je.

 

IMG_6068

 

Šta nam je obećao Erborian ovom BB kremom?

Erborian tvrdi da je ova krema 5-u-1, da uejdnačava i matira ten, da vlaži kožu i čini je jedrom, da “glača” površinu kože, smanjuje vidljivost nepravilnosti i daje baršunastu završnicu, koja je na dodir kao bebina koža.

Sve potpisujem. Jedino, ovo “glačanje površine” je deo koji treba da odrade aktivni sastojci (ovo je, ne zaboravimo, krema a ne samo puder), a pošto kremu nikada ne koristim samostalno nego uvek ispod imam serum ili neku drugu kremu, nisam sigurna kakvo je njeno samostalno dejstvo.

 

Sastav je, međutim, odličan, pa verujem da i samostalno upotrebljena ima aktivne supstance baš kakve treba da ima antiejdž krema: centela (centella asiatica) je isceljujuća biljka kojoj se u kozmetici pripisuju i svojstva stimulacije kolagena, ruzmarin je tu da ubrza cirkulaciju, kamilica deluje antiinflamtorno, a i umiruje, biljka skutelarija umanjuje tamne fleke, kamelija sprečava oštećnja izazvana suncem, a titanijum dioksid štiti od UV zraka. Volim zaštitu na bazi titanijum dioksida i cink oksida, a i dermatolozi je smatraju najpouzdanijom. Erborian BB krema ima odličan zaštitni faktor za svakodnevnu kremu, SPF 25 i UVA zaštitu (PP++).

Krema ima i silikonske supstance (dimetikon) koji je verovatno odgovoran za finu završnicu, i koji mi ovde nimalo ne smeta, jer nemate onaj klizav osećaj kao kod nekih silikona: sa Erborian kremom koža je, prosto, nežno glatka.

Ovo je jedan od onih kozmetičkih proizvoda posle kojih nemate baš mnogo želje da pružite šansu i drugima. Zašto biste menjali nešto što vam prija? Jedini razlog zbog kog koristim druge kreme u poslednje dve godine je – boja.

 

aparat 056

 

 

Boje: Erborian ima samo dve boje, i svetlija mi je savršena – ali za dane od početka zime, do poznog proleća. Ima hladniji ton, kakav mi sasvim odgovara – narandžaste i žute boje na mom licu izgledaju strašno. Ne sunčam lice namenski, ali čim ga sunce malo oboji – ova BB krema postaje mi presvetla, a njena tamna nijansa – pretamna. Znam blogerke koje kupuju mala pakovanja u obe boje, pa ih miksaju. Ovo još nisam probala – ali što da ne? Mini pakovanja od 15 mililitara su kao stvorena za to, a i zgodna su za prvu kupovinu Erborian BB kreme, pre nego što je zavolite.

Evo kako izgleda moja krema.

 

Erborian bb1

 

Pakovanje: standardno pakovanje je 45 ml, u plastičnoj tubi sa uskim vrhom i malim otvorom koji ne samo da štiti sastojke (vazduh se ne vraća u tubu pa je ona na kraju upotrebe spljoštena), nego i dozvoljava istiskivanje malo kreme – jer vam je malo kreme potrebno za celo lice i vrat. Zato ova krema traje veoma, veoma dugo. Mini pakovanje je 15 ml.

Pigment je odličan, i krema ima pokrivanje gotovo kao puder – sa prekrasnim baršunastim i na dodir glatkim slojem na površini kože. Ako imate velike nepravilnosti, poput ožiljaka od akni, one će se provideti ali biti manje upadljive – ovo ipak nije korektivni puder.

Tekstura je prilagođena svim tipovima kože – nisam sigurna za problematičnu kožu – ne prosijava, ali ni ne isušuje. Odlično rešenje za mešovitu kožu. Trajnost je odlična, sa mog lica ona ne “mrda” po ceo dan, ne skuplja se u pore i bore, ne stvara suva ostrvca na koži – naprotiv, imate utisak da je koža vlažna i nahranjena.

Krema je odlična baza za šminku.

Moguće je stvaranje i dvostrukog nanosa za bolje prekrivanje, bez osećaja maske na licu, bez ikakvih nagomilavanja kreme u borama.

Malo upozorenje: moram na kraju da dodam i to da, uprkos tome što veoma volim ovu kremu, i uprkos tome što znam i dosta osoba kojima ova krema izuzetno prija, znam i devojku koja je odreagovala alergijski na nju. Ne zato što  ima naročito osetljivu kožu – nego zato što joj neki od sastojaka ove kreme nije odgovarao. Savetujem, zato, da se prvo proba mini krema – tester-uzorci, za sada, nisu dostupni kod nas.

Erborian BB krema se može kupiti samo u Metropoliten parfimeriji, a cena joj je oko 4.000 dinara. Skupa je, ali se isplati.

 

20150415_165748

 

Ostavite komentar