IMG_6669

 

Kad proleće nagovesti da će, koliko za par nedelja, stići u svoj svojoj lepoti, uvek nas zatekne (ili barem “nas” sa zavidnim brojem godinica) uz nekakav umor, bezvoljnost. Poslednji relikt zime koja se koprca i ne bi da nas pusti tako lako. Postoji i sintagma “prolećni umor”, poznata i u medicini.

Vreme je za vitamine! Što za kožu, što za telo. Ovog sam se proleća odlučila za pasji trn. Ove neobične narandžaste bobice su mi se same nametnule: šta god da sam u poslednja dva meseca koristila, bilo je na bazi pasjeg trna. Krema za ruke – pasji trn. Puter za telo – pasji trn. Losion za lice – pasji trn. Čak mi i u bašti raste jedan veliki grm. Kada je u BudiLepa Outlet stiglo par bočica Weleda Soka od pasjeg trna – bio je to već prst sudbine.  Odlučila sam se da ove bobice koje prizivaju sunce budu prolećni izbor i izvor energije. Za lice i telo.

Evo ga pasji trn iz moje bašte.
IMG_5438

 

Pasji trn (zovu ga još i “vučji”) jedna je od biljaka sa dokazanim lekovitim dejstvom – krcato je vitaminima, ima više karotina od šargarepe i više vitamina C od pomorandže, pa su tu vitamini B grupe, a ulje pasjeg trna sadrži idealan sastav omega 3 i 6 nezasićenih masnih kiselina. Ima i vitamin E. “Uguglajte” ga i dobićete tipična internet preuveličavanja da leči gotovo sve. Da je deo drevnih narodnih medicina, tajna dugovečnosti raznih naroda… Nek je makar upola tačno – ali hajde da potražimo verodostsojnije izvore.

Prvi put ga sam srela u Nemačkoj, u poseti Weledi, gde su nam na pauzi poslužili sok od pasjeg trna, isti ovaj koji danas pijem.

 

IMG_6666

 

Za Weledu porodica “Künzi & Röthlisberger” na poljima Toskane odgaji svake godine oko 200 tona organskog pasjeg trna, za 100 tona soka, koji se kontroliše onako kako u Toskani kontrolišu vino: sok mora biti bogat uljem, kiselinama i nutrijentima.

Weleda pravi ovaj sok još od drugog svetskog rata, kada su naučnici ove kuće tragali za prirodnim izvorima vitamina C. Posle soka, počeli su da kreiraju i liniju kozmetike na bazi pasjeg trna, pa danas imaju celu liniju za negu tela u prigodnoj, narandžastoj boji, divnog citrusnog mirisa.

Weledin sok je veoma blag, bez jakog mirisa, kiselkast u naznakama – bolje reći osvežavajući. U njemu je čist sok, šećer od organske šećerne trske i med. Nšta više. Pakovan je u tamnozelenu staklenu bocu, istu onakvu u kakvu se pakuju Weleda ulja za negu tela, od 200 ml. U tih 200 ml je čak 400 mg vitamina C. Zato ne preporučuju da se pije pred spavanje jer sa toliko vitamina C – ništa od sna. Vitamn C, zna se, budi! Weleda kaže da ovaj sok pomaže prevazilaženju umora i iscrpljenosti i pomaže imunitetu. Baš to što mi treba.

 

IMG_6667

Volim ovaj sok da pijem ujutro – onako kako se preporučuje: kašiku soka u čašu vode. Pa još par puta dnevno – onoliko često koliko se setim. Preporuka je – do tri puta.

Weleda kaže – a ja joj verujem, da je pasji trn super-bogat izvor antioksidanta i nezasićeniih masnih kiselina. Da ima antibakterijska i protivupalna svojstva, a da je ulje po svom sastavu odličan način jačanja lipidne barijere kože. Ulje se, takođe, može piti kao izvor Omega 7 kiselina, kao podržka zdravlju sluzokože.  Nauka je dokazala i da se sok pasjeg trna spada u mali krug šampiona po sadržaju beta karotina i vitamina C i E u odnosu na svo ostalo voće i povrće.

Nazdravlje! Grip me još uvek zaobilazi, a kako će biti do kraja marta, videćemo.

Drugi proizvodi koje koristim od pasjet trna su prelepa krema za ruke, takođe deo Weledinog narandžastog programa, jedna od najboljih krema za ruke na našem tržištu. Pošto sadrži samo biljna ulja – a ne i silikone, i pasji trn koji, videli smo već šta sve može, odličan je izbor ne samo za ljubitelje prirodne kozmetike, nego i za sve one koji žele meke i mirisne ruke, brzoupijajuću kremu, bez masnog filma i silikonskog “klizavog” osećaja na koži. Miris je slatko-citrusan, tekstura laka, ali veoma hranljiva, vrhunska nega za ruke.

 

IMG_6645

 

Za telo koristim i dalje Natura Siberiva Puter od pasjeg trna, o kom san nedavno pisala. Puter ima izvorni miris pasjeg trna, i čim ga pomirišete znate da su ove bobice tu, ili njihov divno ulje. Pokušajte nekada kada vidite u parku ovaj trn da otkinete bobicu i zgnječite – znaćete o čemu pričam. Samo, pazite se, ima mnogo opakih dugačkih bodlji. Odatle mu i ime.

Za lice, Logona me je obradovala svojim Hydro Lipid Balance dvofaznim losionom za hidrataciju, o kom sam, takođe, nedavno detaljno pisala. Što ga više koristim sve ga više volim.

Što više znam o pasjem trnu, sve više volim kozmetiku na bazi ovih osunčanih bobica.

A vi? Da li ste nešto od pajseg trna probali?

 

 

Ostavite komentar

Teodora on 08/03/2015

Ta kremica za ruke mi se čini super po tvom opisu! Za sada nisam našla ni jednu potpuno prirodnu a da se brzo upija. Sok bih takođe baš volela da probam, obično obožavam takve stvari :)

LidijaTanja on 16/03/2015

Svi Weledini proizvodi koji sadrže pasji trn mirišu savršeno, to je moje novo otkriće. A sokić bih baš volela da probam, pre svega zbog zdravlja pa onda i zadovoljstva, a ovo doba godine je idealno za to :) L.

BudiLepa Outlet – 80% popust! – Budilepa on 19/03/2015

[…] Više o ovom soku pročitajte u jednom od poslednjih BudiLepa postova. […]

Jadranka on 28/08/2023

Poštovani, Jadranka 063504802,Subotica Molim Vas za infomracije gde mogu kupiti sok i kremu od Weleda Pasji trn Hvala

Ljiljana on 09/05/2024

Poštovana, nažalost nije više dostupan kod nas, od Weleda napitaka tu je samo breza.