karim

 Fotografija: Igor Prusac

 

Karim Satar je pre tri dana prohujao kroz Beograd, ostavljajući za sobom, poput neke komete, svetlucav oblak nabijen dobrim trikovima šminke, novim saznanjima o organskim puderima, nasmejanim odrazima u ogledalu, smehom, pričom i eksplozivnom energijom.

Takav je, barem, moj utisak bio sutradan, kada sam se probudila omamljena danom provedenim sa Dr.Hauschka make up artistom, drugačijim od svih drugih koje sam ikada upoznala.

Pre njega u Beograd je stigla priča o harizmi, o neposrednosti, o veštini šmikanja i ljubavi prema organskoj kozmetici, o čoveku koji koji naprečac  osvaja simpatije.

Naprečac je blaga reč. Od prvog susreta u restoranu gde je par novinara i blogera imalo priliku da sa Karimom razgovara, od srpskog trostrukog ljubljenja i širokog zagrljaja, sa Karimom počinjete da razgovarate kao da ga poznajete odavno, i čak i dok pričate na engleskom, znate da ste odmah na “ti”.
IMG_9327

Karim sa modelom Biljanom Preradović, konsultantom Dr.Hauschka kozmetike. Fotografija: Dario Marić

 

Za nekoga ko je tu došao pravo sa aerodroma, posle nekoliko napornih dana i celodnevnih prezentacija, za nekog ko je obišao svet sa svojim četkicama, Karim je imao neverovatnu energiju i radoznalost za sve oko sebe, plus – sve mu se dopadalo. Hvalio je restoran, uživao u hrani, slikao Hram da ga postavi na Instagram, divio se Beogradu koji je tog dana bio u jednom od svojih najlošijih izdanja, namrgođen i siv pod sitnom kišom, (“obožavam sivu boju” – rekao je), Cupkao je uz taktove muzike, za svakoga imao lepu reč… i sve ste morali da mu verujete.  Skepsa prema strancu koji je, možda. tek reda radi ljubazan prema domaćinima, išćezavala je pred tim naletom dobre volje i optimizma koji je širio oko sebe.

Šminka za lice koje stari: budite ponosni na svaku boru!

Iskoristila sam priliku tokom susreta priređenog za medije da mu postavim nekoliko pitanja, za sve nas koji bismo želeli da prikrijemo spuštene kapke, bore oko očiju, opuštene obraze i, uopšte, znake starenja kože, evo Karimovih saveta.

1. Ne preterujte sa šminkom!

– Tokom starenja, lice se menja, baš kao i kod žena u trudnoći, ili nakon letovanja… ili u bilo kojoj posebnoj situaciji kada vam treba i drugačija šminka. Važno je da žene u zrelim godinama dobro doziraju količinu šminke: manje je bolje u ovom slučaju.  Kako biste smanjili vidljivost znaka starenja na licu, treba da se skoncentrišete na isticanje onog što je na vašem licu lepo, a ne na prikrivanje onog što vam se ne dopada.  “Tvoje oči su lepe” – to je komentar koji treba da čujete, a ne “imaš zanimljivu senku”. Ili: “Izgledaš tako sveže danas” umesto “Dobar ti je puder”.   Kada je reč o zrelim godinama, uvek sam za prirodan izgled: dopustite da vaša unutrašnja lepota zrači kroz vaše lice, vaš karakter, iskustvo zrelosti. Budite ponosni na svaku boru koju imate, one su znak da ste živi!”

Recite, zar nije zlatan! Ako ste 50+ čujte šta mi je Karim još rekao o ovoj delikatnoj temi.

 

Karim Sattar

Na kraju večeri Karim je doterao svojim četikacama lice dame iz publike. Foto: Dario Marić

– Uživam da kreiram šminku za lice u godinama pa bile to i osamdesete! Moj najveći obožavalac je moja baka, i svaki put kada odem kod nje, pokažem joj neku novu tehniku za šminkanje očiju. Neki put ona poželi nešto “sveže i plavo” pa joj udovoljim, ali upotrebim manje šminke nego što bih upotrebio da koristim braon boje.

2. Ne šminkajte sa idejom da postanete mlađe!

– Ne pokušavajte da izgledate mlađe! Budite ponosni na to što jeste, prihvatite svoje godine.  Možete o tome varati sebe, pa i druge, ali u trenutku kada primaknete ruke licu, svima će biti jasno koliko godina imate. Ruke će vas odati.

 3. Radije koristite toniranu kremu nego puder.

– Najvažnije je da je vaše lice dobro negovano, u tom smislu Dr,Hauschka Regenerativna linija je pravi saveznik vaše kože. Kada koristite tečne pudere, pomešajte malo pudera sa svojom dnevnom kremom, ili koristite tonirane kreme. Za žene posle pedesete-pedeset pete, tonirane kreme su bolji izbor od pudera.  Kada kreiram šminku za lice žena u šezdesetim, stavim na ruku kremu, i dodam u nju kap pudera, za lako prekrivanje nepravilnosti. Potom, na zonama koje zahtevaju više pažnje, koristim korektor, recimo ispod oka.

 

IMG_9217

Karim puder sipa u poklopac i odatle ga uzima četkom.  Foto Dario Marić

 

4.  Koristite korektor samo tamo gde je potrebno.

Budite štedljivi sa korektorom, ne stavljajte ga oko oka, ne želite da ličite na pandu!  Stavite ga samo na one zone koje su tamne i u senci, recimo od korena nosa duž brazde ispod podočnjaka.  Ako korektor stavite oko spoljnjeg ugla oka, izgledaćete pet godina starije. Korektor je gušći od pudera i neminovno će se nakupiti u borama.

5. Štedite na kamenom puderu.

– Nemojte nikada preterivati sa puderom (kamenim ili u prahu), jer će se on skupiti u borama i naglasiti vaše godine.  Za veoma prozračno setovanje i matiranje šminke, može da posluži i Dr.Hauschka Svileni puder, koji se koristi za lice i telo, a ja obožavam da ga koristim kada šminkam devojke za venčanje. Svileni puder stvara pravi nežan veo preko lica mlade, ublaži linije, boje se stope, i lice deluje kao da sija iznutra.

 

20150226_193843

 “Četkice su moj fetiš. Koristim ručno pravljenje nemačke Leonardo četke” – kaže Karim. Fotografija: BudiLepa

Stavite prvo kameni pa tečni puder!

Lično sam iskusila da Dr.Hauschka tečni puderi modu da se stavljaju u dva sloja, ako želite bolju pokrivenost – a Karim nam je dao nove trikove.

– Ako želite da dobijete bolju prekrivenost, za posebne događaje, stavite prvo kameni puder na celo lice, pa onda sloj tečnog, pa potom pnovo sloj kamenog.  Dobićete odličnu prekrivenost. I puderi će se sjediniti.  Jer Dr.Hauschka tečni i kameni puderi sadrže kombinaciju  esencijalnih ulja umesto konzervansa, koja se međusobno vezuju, pa će se ovi puderi na vašem licu naprosto stopiti. Ako ovo pokušate sa konvencionalnim puderima, može vam se desiti da se stvore fleke na licu – ovo je trik koji vam preporučujem za Dr.Hauschka pudere jer znam kako deluju.

Ali i ako želite da koristite dva sloja tečnog pudera, uvek kao međusloj stavite malo kamenog pudera.  Takođe, ako želite bolju prekrivenost, radije tečni puder nanosite četkicom nego prstima.

 

Biljana Preradovic 1

 

Reč dve o maskari

Crna maskara značajno doprinosi starijem izgledu lica, kaže Karim i zalaže za to da se za svakodnevnu šminku koristi braon maskara.

– Braon maskara će naglasiti trepavice a delovaće prirodnije – kaže on.

Maskara na donjim trepavicama – po njemu potpuno nepotrebna.

Prednosti i ograničenja prirodne šminke

Prirodna šminka – naročito Dr.Hauschka šminka, koncipirana je kao nega. Ovo je jedan od razloga što je toliko volim (da sam već pisala o njoj više puta pa pročitajte). Karim je odredio da je za mene, iz nove linije Dr. Hauschka tečnih pudera broj 01, kao i za mnoge prisutne  u publici, takko da znate da 01, 02 i 03 najviše pristaju koži naših podneblja. Kada budem probala, više ću pisati o njemu.

Prirodna šminka ne nosi u sebi glitere i šljokice, nema vodootpornu maskaru i lakove za nokte. Karim je ovom prilikom hteo da nam pokaže da se prirodnom šminkom može postići glamurozan večernji izgled, šminkajući našu blogerku Natašu.  Recite, kako izgleda?

 

_Y9B3122

 

Kraj večeri bio je rezervisan za kupovnu parfema – niche parfemi iz Metropolitena opčinili su Karima – kupio je tri.  I konačno, za jednu zajedničku fotografiju: bilo je vreme da Karim sedne u stolicu za šminkanje. I da se dan završi u ritmu u kom je i krenuo.

 

IMG_9611

Ostavite komentar

Teodora on 04/03/2015

Fenomenalan tekst! Njegova divna energija i atmosfera koja je vladala se skroz osete kroz reči :)

Ljiljana on 04/03/2015

Hvala, Teodora. Još sam bila pod svežim utiscima.

Kolaž :: U makeup stolici Karima Sattara | Uncle Abadash on 08/03/2015

[…] koja je pisala o Dr.Hauschka dekorativi i trikovima i savetima Karima Sattara i Ljiljane sa bloga Budi Lepa, koja je pisala o odnosu Dr.Hauschka dekorative prema zrelim godinama, a tu je i još saveta kako […]