ljilja-sensa-32

Fotografija Sever Zolak

Nedavno mi je časopis Sensa priuštio posebnu radost – i čast – pozivom da za sledeći broj uradim temu o zimskoj nezi.  Ako ste voljni da zavirite iza kulisa i saznate kako izgleda prirpema i snimanje fotografija za jedan veliki časopis, čitajte jedan od sledećih postova.

Sada želim da vam prenesem savete profesionalne šminkerke, Svetlane Sremčević, koja je šminkala Sensinu maenkenku, ali i moju malenkost… Uživam u profesionalnom šminkanju, ne samo zbog efekta, nego i zato što mogu usput da pitam sve ono što me interesuje. Ceca je bila strpljiva i predusretljiva, šminka je izgledala odlično, a vama prenosim odgovore na moja pitanja, i make up proizvode koji su Cecini favoriti.

Evo Cecinih odgovora na mojih pet pitanja.

1. Hidrirano lice je najbolja podloga za šminku

Važno je da šminker prepoznaje stanje kože, da bi uradioi adekvatnu pripremu šminkanja. Koža mora biti hidrirana uz pomoć adekvatnog prajmera, baze ili seruma.

 

MAC fast

 

Pre korektora, i zona oko očiju mora biti hidrirana kako bismo izbegli dodatno stvaranje sitnih linijica oko očiju. Proizvod koji za ovo koristim je MAC Fast Response Eye krema.  Za ublažavanje jačih bora na licu koristim MAC Line Filer. Nanosi se sat vremena pre šminkanja direktno na boru, a ne na celo lice.

2. Trik za kesice ispod očiju

Ovakvi podočnjaci se koriguju nanošenjem za nijansu svetlijeg korektora na zonu u obliku trougla, koji kreće od unutrašnjeg ugla oka, prati liniju duž nosa i spaja se sa spoljnim uglom oka. A zatim na samu udubljenu liniju ispod podočnjaka nanesite uskom četkicom korektor u još jednom sloju i ostavite par minuta, pa utapkajte prstom.

 

IMG_5951

 

Koristila sam MAC paletu korektora koja je idealna i za profesionalno i za svakodnevno šminkanje. Prednost ovog proizvoda je u tome što u sebi sadrži više nijansi korektora, pa ukoliko imamo različite probleme, poput crvenila, nepravilnosti, tamnih podočnjaka… jedna paleta je rešenje za sve. Nanosi se nakon tečnog ili kremastog pudera.

3. Trik za spuštene kapke

Trik koji pomaže da spuštene kapke blago podignemo je nanošenje bronzane, ili svetlo braon boje u udubljenje kapka, da neutrališemo vizuelno spušteni prelaz.

 

IMG_5881

 

Zatim, tamnom olovkom izvučemo liniju tik uz koren trepavica, ali samo na jednoj trećini spoljne linije kapka. Maskaru, takođe, teba naneti više na spoljni ugao oka. Donji kapak ne šminkate.

 

IMG_5884

 

Ukoliko niste vešti sa bojama, najbolje je da koristite dve nijanse krem i braon. Krem na.kapak braon u.ugao oka, uokvirite braon olovkom oko ako je krupno unutra, ako je sitno spolja i prethodno uvijene trepavice dobro oblikujete maskarom. Moja preporuka Loreal collagen 24h.

 

4. Redefinisanje linije obrva

Ukoliko želite da korigujete svoj oblik obrva, možete koristiti svetlu i tamnu senku za obrve, i naneti je kosom četkicom. Ovako će one izgledati prirodnije. Da ne biste napravili veće greške, strogo popunjavajte samo proređene delove gde nema dlačica. Kompletno redefinisanje, ipak, treba prepustiti profesionalnom šminkeru.

 

sensa-ljilja-2

 

5. Kako šminkati masnu i problematičnu kožu a da ne deluje neuredno?

Ukoliko imate masnu kožu lica, pravilo je da se koža hidrira termalnom vodom u spreju i da se kreme ili baze ne nanose pre pudera. Tečni puder mora imati oznaku oil-free,  a korektor za eventualno prekrivanje problematičnih mesta mora biti u identičnoj boji kože i imati veliku moć pokrivanja. On se nanosi se nakon tečnog pudera. T-zonu je obavezno matirati puderom u prahu.

 

IMG_5949

Da bi šminka bila postojana tokom celog dana koristim za fiksiranje pudere u prahu. Volim proizvode koji u sebi sadrže blagu količinu svetlucavih čestica. Moja preporuka Armani puder u prahu.

 

IMG_5903

Fotografije šminkanja by Jasmina Stojanović

Za kraj, usne: preporučujem proizvode koji su mat ako koristite jarke boje, i obavezno uokvirite usne olovkom iste nijanse ili jedan ton tamnije. Preporučujem Essence mat tečni ruž. Naravno redovna nega je preduslov dobrog izgleda usana.

 

IMG_5945

 

5 Cecinih favorita

Moji omiljeni proizvodi za šminkanje su MAC Fix+, Bourjois CC krema i korektor, Maybeline Stiletto maskara, MAC Teddy olovka u braon i Inglot narandžasto-crveni ruž.

Svetlana Sremčević je profesionalna šminkerka. Tokom 5 godina rada radila je za razne revije Fashion Week-a, Fashion Selection-a, sarađivala sa časopisima Best Shop, Lisa, Stilbook, a stalni je saradnik magazina Sensa. Saradnik je fotografskog studija Orange Nebojše Babića. Član je tima šminkera prošlogodišnje sezone programa Tvoje lice zvuči poznato. Naći ćete je na Facebook stranici Make up by Ceca

A evo kako sam ja izgledala nakon šminkanja. Fotografija Severa Zolaka za Sensu

lj

 

Jeste, ovako izgleda kada se slikate za časopis.  Kada fotografiju radi takav fotograf kao Sever Zolak. Poveruješ da tako stvarno izgledaš. Svaki dan.

Ostavite komentar

Sensa: “backstage” priča – Budilepa on 30/12/2014

[…] Šminkerka: Ceca je rasporedila svoje ćetke i četkice, baze, senke, rumenila, zauzela svoje mesto uz prozor (prirodno svetlo!), i mestralno našminkala našu manekenku u tri različita tona: plavo-hladno i smireno, crveno-vatreno  zamamno, i narandžasto-svetlo i razigrano. Kako sam ja profitirala od ovog snimanja i dobila sjajnu šminku pogledajte u prethodnom postu. […]

Marina Bubnic on 15/02/2015

Veoma ste lepo našminkani.

Ljiljana on 16/02/2015

Hvala Marina, šminkerka je odlična

Vesna on 08/05/2017

E, mila moja, ja svašta naučih iz vaših postova! Imam 65 godina, s na svoj 65.ti rodjendan sam sahranila supruga s kojim sam provela ravno 42 godine. Sada polako dolazim sebi, treba se suočiti sa svijetom, pa sam prvo probala da se našminkam ovako kako je Vas našminkala profesionalna sminkerka i lijepo nisam mogla vjerovati kako to izgleda! A tek kad me je kćerka vidjela! Imala bih jedno pitanje. Da li znate gdje se u Mostaru može kupiti Weleda serum od nara? Ako nema u Mistaru, gdje ima? Jer otkad se slavno raspadosmo na šest dijelova, imam grdnih problema da poručim nešto izvan BiH jer su nam različite valute. Keep your excellent wor

Ljiljana on 15/05/2017

Draga Vesna, mnogo mi je drago kada čujem povratnu informaciju - da je nekome koristilo to što pišem. Ovako pošaljete tekst na Internet, i nazad dobijete samo brojke: kolio je to ljudi videlo. Znam da se Weleda uvozi u Hrvatskoj, Srbiji; Makedoniji, Sloveniji... Ako ga neko uvozi u BIH, ima ga u apotekama. Na Internetu sam našla samo ovu informiaciju Pharma Maac koja ima Weledu u Sarajevu i Banja Luci Telefoni: +387 33 770 480 - centrala +387 33 770 490 - prodaja +387 33 770 491 - nabava Fax: +387 33 770 499 Mail: office@pharmamaac.com

Vesna on 08/05/2017

Prekide me u pola rijeci. Nema veze, samo nastavite ovako, sjajni ste i ja se radujem svakom novom postu. S divljenjem i poštovanjem, Vesna

Ljiljana on 15/05/2017

Hvala ouno, Vesna.