martina gebhardt

Još jedan nemački prirodni brend sa međunarodnim sertifikatima kvaliteta prirodne i organske kozmetike, odnedavno je kod nas, u prodavnicama “zdrave hrane” i prirodne kozmetike, i DM drogerijama., Martina Gebhardt. Brend o kom se kod nas, za razliku od Welede i Dr.Hauschka kozmetike sličnog porekla i filozofije, zna malo, naći će se ovih dana i u BudiLepa Outletu, pa sam odlučila da ga probam – i predstavim.

Ova vesela slika na početku, govori vam dosta o filozofiji brenda – holistički pristup želi da birate preparate ne samo po sastojcima i etiketama – nego i po bojama i mirisima. Da birate ono što vam “duša ište”. Da poslušate svoj unutrašnji glasić koji će posegnuti za kremom ili losionom čak i ako  nije namenjen za vaše godine.

Važne činjenice: svi proizvodi su sačinjeni od 100% prirodnih sastojaka, ne koriste se sintetičke sirovine, konzervansi i alkohol. I ono što je tako važno: više od 98% sirovina je iz sertifikovanog organskog odgoja ili gajeno po Demeter standardima.

Više o sertifikatima prirodne kozemtike pogledajte ovde, a Demeter je svetski priznat sertifikat za poreklo prirodnih sirovina, čiji su standardi viši od onih koje se zahtevaju za organsku proizvodnju, i podrazumevaju i bidoinamičkoo gajenje – više o ovom sertifikatu na dnu teksta.

Pakovanja su – makar to ne izgledalo tako na slici – vrlo kvalitetna i lepa – teglice i bočice su od specijallnog materijala (staklo-porcelan).

m_gebhardt_ginseng_group_demeter_final

Svaka linija ima čistač tonik, kremu i losion. Odnos ulja i vodenih komponenti u kremama je pola-pola, čime se imitira sastav hidrolipidnog sloja na površini kože. Kao emulgatori, stabilizatori i blagi konzervansi koriste se pčelinji vosak i lanolin, skrob graška, eterična ulja i ružina vodica, kao i blagi kokosov alkohol.

Evo mog utiska o kozmetici.  Samo još jednom da podsetim da mi je koža mešovita sa obrazima koji su skloni dehidraciji, i tek pomalo masnom T zonom. Nije reaktivna niti preosetljiva.

Opšti utisak je da su sve kreme  veoma bogate, masne – ali ne i preterano teške barem za moju kožu i zimsko vreme. Losioni su bolji izbor za mešovite, normalne kože – oni su mnogo lakše teksture i dobri kao podloga za šminku. Dobro hidriraju, a ne ostavljaju sjajan sloj.

Mirisi su tipični za prirodnu kozmetiku, mešani miris ulja (masline, avokado, ši puter…) i ružine vode su gotovo sveprisutni – kao što su i ove supstance sveprisutne u Martina Gebhardt kozmetici. Ako niste naviknuti na mirise prirodne kozemtike, ni ovi vam se,  verovatno, neće svideti, – birajte losione u kojima su ovi mirisi, po pravilu, blaži. Uostalom, mirisi brzo iščile.

Happy Age – za “srećno” starenje

Znamo već da (100%) prirodna kozmetika ne poznaje termin anitage. Tako je i sa Martina Gebhardt  kozmetikom – ona nam želi “lepo” i usporeno, prirodno starenje. Ona želi da koži vrati prirodan balans, i da sačuva njeno zdravlje – pa tako i lepotu.

Martina Gebhardt Happy age

Linija je bazirana na maslinovom i avokado ulju, uz ši i kakao puter, ulja nara, pasjeg trna, šargarepe i semena grožđa, ekstraktima lotosa i mačjih kandži, ružinom vodom… pčelinjim voskom i lanolinom. “Mačje kandže” su zvezda linije, biljka iz brazilskih kišnih šuma, sa snažnim antioksidantnim svojstvima.

Krema je veoma gusta, sa visokim sadržajem masti i ulja. Ostavlja bogat trag na koži, začudo ne i sjajan i mastan. Suva, izborana koža će voleti ovu kremu, kao i sve osobe koje vole jače, masnije kreme.

Martina Gebhardt krema

Losion je sličnog – mada blažeg – mirisa, i lakše teksture, ali i ni on neće kožu ostaviti “gladnom” – količina ujnih i voskastih supstanci i ovde je dovoljna da koža bude elastična i meka – ali bez sjaja.

Jak miris na ulja i ružu može vam u prvi mah smetati ako niste navikli na mirise prirodne kozmetike – ali se oseća samo tokom nanošenja, i ubrzo nestaje.

martina1986kl__006657

 

Martina Gebhardt, arhitekta po zanimanju, osnovala je ovaj brend u oktobru 1986, i od tada razvila oko 140 kozmetičkih recepata prirodne kozmetike. Inspiracije za svoje recepte Martina je tražila u celom svetu, pa i arhivama evropskih manastira, ili starih recepata za primenu lekovitog bilja Istoka. Ovo je i prvi brend u svetu čiji su svi proizvodi dobili Demeter sertifikat – 2010. godine. Preko 95% sastojaka dolazi biodinamički gajenih biljaka. Kozmetika se proizvodi u Bavarskoj, a neke od sirovina iz farme koju kompanija poseduje u Juti (SAD), dok se ši puter dobija iz projekta fer trgovine iz Burkine Faso.

 

 Ruža – za suvu i osetljivu kožu

Ružu u prirodnoj kozmetici uvek srećemo tamo gde je potrebna dodatna hidratacija i umirenje.

martina gebhardt ruža

Martina Gebhardt  krema od ruže, zapravo, uopšte nije tako masna kao što u prvi mah deluje, i njena je tekstura ipak lakša od kreme Happy Lift – odgovarala bi normalnoj ka suvoj, ali i dehidriranim kožama bez obzira na tip. Losion je odličan, lak i hidratantan. Uz bazna ulja masline, avokada, ši puter… ovde je i ulje šipka divlje ruže, ekstrakt ruže i spargirijska esencija ruže.

Miris? Nije ono što očekujete od ruže – sve kreme i losioni imaju sličan bazni miris koji ne mogu tačno da definišem, ali ruža je uvek tu.

spagirija

 

Spargirijske esencije su malo biljne alhemije u kozmetici. Spargirijski preparati prvobitno su bili lekovi, spravljani u drevnim istočnjačkim kulturama, i danas se koriste u ajurvedskoj medicini, ali i u antropozofskoj medicini Zapada. Reč je o kompleksnom postupku u kom se destilati i pepeo biljke podvrgavaju dugom ritmičkom procesu koji prati položaje sunca i meseca, i druge kosmičke i prirodne ritmove, do stvaranja esencije za koje se veruje da deluju na ćelijskom energetskom nivou i podstiče detoksikaciju i regeneraciju.

 

Ženšen – energetsko vitaminski napitak za umornu kožu

Ženšen je, očekivano, namenjen koži pod stresom, koži koja je umorna i izgubila vitalnost bilo zbog bolesti, sunčanja, promene godišnjih doba…

martina gebhardt ženžen

Bgogata krema od žen-šena odmah omekšava kožu, i tokom celog dana zadržava bogat, mastan film na koži – sigurna sam da je odlična za suvu kožu, ali i  isušenu kožu – kao, na primer,  posle sunčanja.

Nemam tester Ženšen tonika, a baš sam radoznala…

Ši puter – za osetljivu kožu sklonu alergiji

Linija sa ši puterom sadrži minimum supstanci, za umirenje i negu osetljive kože. Nema eteričnih ulja, alkohola, biljnih ekstrakta i pčelinjih proizvoda, kao ni konzervanse, niti bilo kakve sintetičke supstance.

IMG_5602

Krema od ženšena je veoma gusta – kada se nanese na kožu imate osećaj kao da ste naneli čist ši puter, imate voskast, fini sloj na površini. Kao i ši puter, ova je krema po sastavu dobra ne samo za osetljive kože, nego i za sve situacije kada je koža isušena i traži malo “ušuškavanja”.

Losion je prekrasan, nežan i gotovo bez mirisa, lako leži na koži i dobro je hidrira.

Martina Gebhardt se vodi principom manje je više – u preparatima ne treba da bude ničeg suvišnog. Ova deviza važi i za nanošenje kreme – preporučuje se veoma mala količina preparata na koži – ne treba kožu zatrpavati kremom.

Young & Active – za mladu kožu

Jagorčevina je ključna biljka nege mlade kože – ne samo da simbolički označava mladost, buđenje prirode i proleće, ona je i lekovita biljka koja nosi energiju, a uz nju su i druge biljke poput korena sladića ili gospina trava, koje svojim antioksidantnim dejstvom čuvaju mladu kožu od agresije zagađenja, UV zračenja i stresa – kaže Martina Gebhardt.

IMG_5598

Young & Active losion – ovaj miris vam se hoće videti, čak i ako niste ljubitelj prirodne kozmetike i njenih mirisa. On miriše slatko, kao prolećno buket, nežne, svilenkaste teksture.

Krema je nežnijeg mirisa, ali mnogo masnija – odgovarala bi mladima sa suvom kožom.

Martina Gebhardt preporučuje da sami dozirate gustinu i masnoću svog preparata, tako što ćete dodati malo kreme svom losionu, ili obrnuto. Takođe, preporučuje da se krema nanosi na još vlažnu kožu na koju je vrhovima prstiju utapkan tonik.

Čistači – emulzije posle kojih vam ne treba noćna nega!

Svaka linija ima i svoj čistač – i ovde je jedna specifičnost ove nege: čistači su, u suštini, jedina noćna nega koja vam je potrebna! U pitanju su preparati sa teksturom mleka ili emulzije, koji se utrljaju i isperu. Na koži ostavljaju tanak zaštitni uljni sloj, posle kog vam ne treba krema.

Ovo pravilo, kao ni jedno drugo u ovom brendu, nije isključivo: ako želite, tokom noći možete naneti kremu ili losion.

demeterDEMETER sertifikat: Demeter-ove smernice za prirodne kozmetičke preparate diktiraju da najmanje 90% sastojaka moraju biti proizvodi iz kontrolisane biološko – dinamičke poljoprivredne proizvodnje. Preostalih 10% može takođe biti iz kontrolisane organske proizvodnje. Emulgatori moraju biti prirodni i proizvedeni na način koji u najvećoj mogućoj meri zadržava njihovo organsko stanje. Soli, voda i minerali se ne računaju. Preparati koji sadrže između 66 i 90% sirovina koje imaju Demeter-ov sertifikat spadaju u tu kategoriju. GMO (genetski manipulisani organizmi) i nanotehnologija potpuno su zabranjeni. Bio-dinamčka proizvodnja znači da su farme zatvoren eko sistem u kom se proizvodi vlastito seme, a zemlja đubri kompostom proizvedebin na farmi, zarad zdravog balansa. (Meni je posebno drag odeljak koji govori o gajenju životinja po Demeteru, na human način, gde krave i dalje imaju rogove (!) a koke kljunove – ali to nije za ovu priču!). Biodinamika podrazumeva i usklađivanje sa ritmovima i energijama prirode.

Da li volite prirodnu kozmetiku, njene teksture, mirise i filozofiju?

 

Ostavite komentar

Tijana on 25/10/2014

Kada sam videla brend na policama, pre par meseci, pakovanje me je odbilo. Mada sam skoro naišla na nekoliko dobrih mišljenja o brendu, tako da sam zainteresovana. :)

Ljiljana on 26/10/2014

Tijana, i mene je pakovanje odbilo - učinilo mi se da su kutijice plastične. A zapravo su od posebnog porcelana - koliko mi je uvoznik objasnio takvo pakovanje diže i cenu proizvoda. Tek kada uzmeš u ruku osetiš da je u pitanju teška staklana/porcelanska teglica. Za teba nešto kao ši puter fluid.

Jelena on 25/10/2014

Jako cenjen brend u Nemačkoj, pa valjda zato imam pozitivnu prvu impresiju. Nisam primetila (još) da je stigla i kod nas :).

Ljiljana on 26/10/2014

Jelena, da, u Nemačkoj su inače na visokoj ceni, koliko znam, brendovi sa ovakvim konceptom. Činjenica da se prodaje tako selektivno - i kod nas i u svetu - čini ga manje poznatim od sličnih.

Žana on 26/10/2014

Ljiljana, uvek se obradujem vašim tekstovima jer vas smatram vrlo kompetentnom za ovu tematiku. Sigurno znate da kozmetika ne može biti 100% bez konzervanasa, posebno ne komercijalna kozmetika koja treba da stoji na rafovima. To je slučaj i sa ovom kozmetikom. Ona sadrži konzervanse, to su srebro, zlato i sumpor (ili sulfat, nisam sigurna jer sulvur kako piše na sastavu na njihovom sajtu nije naziv po INCI-ju), koji imaju antimikrobno i antifugalno dejstvo (sumpor, konkretno). Srebro je pretpostavljam koloidno (nešto kao srebrna vodica), nadam se da nije nano srebro.Koliki je rok trajanja preparata, nisam to mogla da vidim na sajtu? Neki preparati sadrže i alkohol, tako da baš ne važi ono 100% bez konzervanasa i alkohola.

Ljiljana on 26/10/2014

Draga Žana, drago mi je da čitate blog - i da se razumete u prirodnu kozmetiku. Jasno je da svaka kozmetika mora imati neki konzervans, pa nisam sigurna da o tome treba svaki put da posebno pišem. Nekako, podrazumevam, a možda ne treba, u pravu ste. Prirodna kozmetika je posebno pipava tema, kada su konzervansi i alkohol u pitanju. Mislim da je fer generalno za brendove sa ovakvim sertifikatima - ovaj, Weleda, Dr.Hauschka i slični, dozvoliti tvrdnju da su potpuno prirodni - prirodnije i bez konzervansa može biti samo nešto što pripremite u kuhinji. Pod uslovom da imate sertifikovane biljke iz biodinamčke proizvodnje.

Jasmina on 26/10/2014

Da,volim prirodnu kozmetiku. Kao i uvek,ovaj tekst mi je bio od velike pomoci jer nisam znala apsolutno nista o ovom proizvodjacu. Inace nisam ga primetila kod nas,bas cu ga potraziti :)

Ljiljana on 26/10/2014

Uskoro će nešto od toga biti i u Outletu, Jasmina.

Bojana on 26/10/2014

Koristim kremu od zen-sena,i kremu za oko ociju. Cula sam za ove kreme i mnogo pre nego sto su dosle kod nas. Moje iskustvo je vise nego odlicno. Krema od zen-sena je odlicna. Nemam nameru da je menjam. Svima preporucujem.

Ljiljana on 26/10/2014

Hvala, Bojana, na lepom iskustvu koje ste podelili sa nama.

Kathy Belgrade Lady on 28/10/2014

S obzirom da sam sklona alergijama, mislim da bi Si puter bio pun pogodak za mene.

Ljiljana on 29/10/2014

Sažem se, Kathy. Proizvodi su neverovatno veliki, fluidi su 100 ml, stvarno veoma isplativo.

Tag # Bloggers Made Me Do It | Uncle Abadash on 18/11/2014

[…] međunarodni sertifikati, Demeter na primer, i o njemu je najbolje da pročitate više na blogu Budi Lepa. Za sebe sam odabrala tri proizvoda i jedan od njih uvrstiću u ovu listu. Rose Eye Care Fluid […]

Mirjana on 11/03/2016

Poštovana, mozete li mi reci da li su kolekcije ŽenŠen i Rosa nekomedogene? Hvala.

Ljiljana on 11/03/2016

Draga Mirjana, oba losiona su za normalnu ili mešovitu kožu. Nijedan nije za masnu. Ako imate sklonost ka aknama ili miteserima, možda ovi preparati nisu za vas.

Ljiljana on 11/03/2016

Draga Mirjana, ovi losioni namenjeni su normalnoj