givenchyI Princ

Pisala sam svoja prva slova u školi, kada je, 1970.  lansiran Givenchy III.

Taman sam krenula u gimnaziju kada ga je, 1977. dobila mama (pravo iz Pariza!), i kada sam počela da obigravam oko kutije koja je unutra imala – još jednu kutiju. U drugoj kutiji je bila treća, posebna kutija od stiropora, a tek u njoj je bila zelena bočica sa zlatnim poklopcem. Naprskati malo mirisa krišom pred polazak u školu bilo je, dakle, pravo zamešateljstvo sa otvaranjem – i zatvaranjem svih tih kutijica.  I nije se moglo prsnuti malo: sprej je ispuštao oblačić mirisnih molekula.

Mistični rimski broj III podsećao je na hijerarhiju kraljevskih porodica: rodio se Givenchy, treći tog imena. Princ.

givenchy III

Miris rezak i čist, cvetni ali i svež, zauvek je u mom svetu mirisnih asocijacija ostao vezan za prototip šik, ležerne i samouverene Parižanke.  I za proleće. Zelen i iskričav, sa svežim, tek procvetalim buketom raznobojnog cveća, iz kog se nije dao pojedinačno izdvojiti nijedan cvet, mirison ni bojom. Harmonija.

Mnogo kasnije sam saznala da je rimski broj označavao adresu prestižnog butika povodom čijeg je otvaranja miris i kreiran – Avenija George V, br. 3, Pariz.

Givenchy III je imao tu oštru notu koja mu je davala karakter, nešto pomalo izazivačko, kao čarapa sa šavom. Sada znam i koja je to nota bila: chypre.  Taj neobični mirisni kompleks lišaja hrasta, labdanuma i bergamota, koji je na parfemsku scenu postavio veliki  Coty, svojim mirisom Chypre (francusko ime za  Kipar), još 1917.

Mnogo potom, svi tipično “chypre” mirisi golicali su moje uspomene, i zavodili me. Kada se Givenchy III više nije imao gde kupiti, u moj svet se definitivno uselio novi “chypre” parfem, dragi Bandit.

Givenchy III je u gornjim notama imao svež dah bergamota, mandarine, zumbula, galbanuma, breskve i gardenije, u srcu parfema su ruža, jasmin, koren irisa, i u bazi pačuli, lišaj, amber i sandalovina. Givenchy nije štedeo skupe supstance za svog princa.

2014-06-28 10.39.04

Givenchy je 2007. pokušao da oživi ovaj večni miris u parfemu  Les Parfums Mythiques – Givenchy III – ali bilo je već kasno da ovaj miris zauzme mesto u rangu velikana poput Chanel 5 i Dior J’Adore, gde mu je bilo mesto.

Danas se tek ponegde može naći, a kuća Givenchy ga i dalje čuva u svojoj ekskluzivnoj kolekciji Les Parfums Mythiques.

Ja sam ga otkrila ponovo, u svojoj kući, zaboravljenog. Dosta tečnosti je ostalo na dnu, i da, on je skoro pa  onaj stari, ali je zadobio malo gorčine od stajanja, ali je njegova sentimentalna vrednost nedirnuta.

II Anđeo/đavo

Beograd je odisao optimizmom i nadom u bolje sutra, a takva je bila i promocija mirisa Ange ou Demon, te 2006. Miris koji je u imenu nosio dualnost. Ako sam za prethodni bila premlada, ovo je bio Givenchy kom sam, konačno, bila dorasla. Bar zbog te dualnosti. Radila sam u dve redakcije. Gajila dva sina. Imala godine koje se pišu sa dva uzastopna broja: 4 i 5. Upoznala obojicu ovih momaka iz imena parfema.

Picture 239

Givenchy je ponovo bio odvažan i poigrao se suprotnostima puderastog i prozračnog, tamnog (u mojim je mislima ovaj miris tamno ljubičast), i prozirnog i praštavog kao voda u fontani. Givenchy je tvrdio da je ovo miris koji nosi skandal i nevinost, misteriju i prozračnost. I bilo je baš tako.

Snažan cvetni, orijentalni ton je jasan, i tek na momente puderast. To je snažan miris, koji vas potpuno obavija i udišete ga žudno dok ga nanosite. Ako ga volite! Jer to je miris koji možete voleti ili mrzeti, kako i priliči dobrom parfemu. Teško ćete u njemu izdvojiti mirisne note, ja sam shvatila tek da tu ima nešto orijentalno, neki snažan beli cvet i mošus. Naravno da je tu i taj lišaj hrasta, prikriven ali uvek važan.

A bilo je tu mandarina, kima i šafrana koji uvode u miris sa dozom svežine i orijentalnog, egzotičnog ilanga i orhideje za slast, ružinog drveta, baršunaste vanile i tonke, i taj lišaj hrasta da razbije sladunjavost.

Ange au Demon je imao, kasnije, varijacije koje nisu bile dostojne odvažnosti prvog mirisa. Kom sam ostala verna godinama, koji je uvek tu na polici, a posegnem za njim kada želim dodatnu dozu šika. I samopouzdanja. Ima nešto ohrabrujuće u belom cveću.

III Princeza

Evo me danas, u OVIM godinama, (ličnim, i ovim našim sa ostarelim i izboranim optimizom) na promociji Dahlia Divin, parfema koji je protkan mitskom pričom o zlatnim nitima kojima se vezu haljine dostojne princeza.

Givenchy je svoj miris povezao sa bezvremenim šikom oličenim u beloj svili i zlatnim nitima, i mednom, mekom glasu Ališe Kiz – princeze koja nam predstavlja ovaj miris.

IMG_5410

Tečno zlato, miris božanski i elegantan, dokazani parfemski majstor Francois Demachy krojio je od jasmina u buketiću raznog belog cveća, sandalovine, vetivera i pačulija. “Da opišem Dahlia Divin ženu, kreirao sam delikatan i zamaman miris usklađujući koloritne, voćne note, diskretan podsetnik na detinjstvo, a potom sam mirisu dao sjajnu auru koja će lepršati kao trag, dostojan svoje izuzetne muze” – rekao je parfimer.

Priča koja je predstavljena kao zvanična inspiracija je bajkovita – kada je otvorena stara, zaboravljena drvena kutija, podigao se zlatni prah, a prelepa lutka u kutiji je oživela i opila nas svojom muzikom i svojim mirisom.

dahlia divin U prvi mah nežan i sladak, Dahlia Divin se na koži stapa u cvetni buket obojen drvenastom i kremastom notom sandalovine, miris kakav bi neko nosio na svom venčanju, decentan a topao, miris koji se uklopio u boje jeseni. Izrazito postojan, što je sve ređi parfemski kvalitet. Miris sa zaštitničkom, svetlom aurom.

IMG_5407

Predstavljanje Dahlia Divin u Srbiji donelo nam je priliku da se poigramo zlatnim tkaninama i koncima, i pokušamo da kreiramo haljinu kakvu bi nosila žena koja nosi ovakav miris.

givenchy promo

Eto kako je izgledala ta haljina koju je kreirao tim iji sam član bila. Bile smo ponosne, ali pomalo sumnjam da će Givenchy ikada otkriti naš talenat.

Jedino… Ni u onim danima detinjstva kada sam krala Givenchy III sa maminog ormarića, nisam sebe zamišljala kao princezu u zlatnim haljinama. Volim ga, ali još višeš volim izazovnu iskričavost Givenchy III i poigravanje tamom u Ange au Demon. Izazov i poizgravanje.

Mirisno odrastanje uz Givenchy – male privilegije koje ti život ponudi.

 

Ostavite komentar

Jelena Djukic on 25/09/2014

Ange ou Demon je i na mojoj polici i takođe mislim da mu kasnije varijacije nisu ni maglovito bliske. Danas sam se slučajno zatekla u Delta City-ju. I već sam gotovo prošla Sephoru, ali me je miris rotirao na peti i vratio nazad. Promocija nove Givenchy zlatne bočice. Priču mi nisu ispričali, ali je "sjaj" prva reč na koju sam pomislila dok sam mirisala bloter :).

Ljiljana on 27/09/2014

Jelena, ja kad voilim original, nekako ne \elim ni da probam kasnije producije. Mada ponekad gresim. Dahlia je stvarno postojana pa verujem da na nju mirise trzni centar.

Šminka je ljubav on 26/09/2014

Zaista retko divan tekst o parfemima, uživala sam u čitanju :) Jedva čekam da pomirišem novi parfem!

Ljiljana on 27/09/2014

Hvala, Sonja, lep je i pravi za jesen.

Ana on 30/09/2014

Predivno napisan tekst, uzivala sam citajuci!

Ljiljana on 30/09/2014

Draga Ana, hvala, i ja sam uživala pišući.