Dr Dimitrije Panfilov je naš iskusan i poznat plastični i estetski hirurg, sa dugogodišnjom privatnom praksom u Nemačkoj, koji od pre nekoliko godina radi u svojoj klinici Olimp u Novom Sadu.

Iskoristila sam svoje dugo poznanstvo i nedavni susret sa dr Panfilovim, da mu u vaše ime postavim nekoliko pitanja o povećanju usana: toj uvek “vrućoj” temi.  Dr Panfilov je ne smo poznat hirurg, nego i zanimljiv, nesvakidašnji sagovornik, koji o ovim temama govori upravo ovako:

IMG_5305

“Zašto usne šminkaju samo žene a ne i muškarci? Odgovor leži u prirodi. Zato što našminkane ženske usne nude imitaciju polnog uzbuđenja koje izaziva šimpanzinica  svojim vertikalnim usnama – ona mahne njima šimpanzi ispod nosa, i ovaj, jadan, šta će nego …

Žena, “čovečica”, od kada smo prešli na uspravan hod i frontalnu  komunikaciju (kopulaciju) mora da iznađe nove sisteme seksualne signalizacije. To su usne i grudi. Povećavao sam preko 1000 ženskih usana. Nijedne muške.

I jedino su kod žene, među svim sisarima, grudi nabrekle i između perioda dojenja, a kod šimpanzinice koja ime 95% identičnih DNK osobina sa ženom, one su splasnute. Taj dekolte je rashladni uređaj za zagrevanje muških pogleda.  

O tome piše Dezmond Moris, antropolog sa Oksforda u svojoj fenomenalnoj knjizi “Govor tela”.

…..Da, drage moje čitateljke. Nisam vas mogla lišiti ovog uvoda, ali evo sada i konkretno.

 

Kako ste povećavali usne? Kojim metodama?

Postoje operativne metode povećanja usana, i fileri.

Od operativnih, to je “bull-horn” metod gde se koža uzeta ispod nosa ugrađuje u onaj kupidonov luk iznad gornje usne. Operacija traje pola sata, a pošto je u pitanju autologna transplantacija, ne može da dodje ni do kakvih alergijskih rekacija, jer ugrađujemo vlastito tkivo.

Bulhorn, što u prevodu znači “bikovi rogovi” – ime je koje je ovoj proceduri nadenuto prema  izgledu ovog malog implantata. U pitanju je jako elegantna metoda, koju vrlo rado radim.  Ovim postupkom, takođe, postižemo da se smanje ili nestanu male vertikalne borice iznad gornje usne, koje ja nazivam “limunskim” boricama.

(Više o ovoj operaciji možete pogledati na sajtu Estetike, gde smo predstavili detaljno ovu proceduru).

Drugi operativni  način je da se iseče komad belila gornje usne (iznad crvenila), i da se zašivanjem usna podigne. Međutim, ovde može biti problem ožiljak koji se, iz biskog susreta, recimo prilikom poljupca, ipak može videti.

Ja jako propagiram presađivanje vlastitog masnog tkiva u usne. Tkiva koje u sebi ima matične ćelije i estrogene receptore.

 

Reč je o povećanju usana “filerom” od vlastite masti sa dugoročnim efektom?

Da, masno se tkivo uzima sa unutrašnje strane butina,  gde je koncentracija matičnih ćelija i estrogenih receptora najveća. Ovakvim prenosom masnih ćelija sa matičnim ćelijama, dobija se ne samo povećanje, nego i podmlađivanje kože usana. Estrogeni receptori iz masti uzete sa butina, na usnama privlače estrogen, pa one postaju mlađe i vlažnije – dobijamo pravi eliksir efekat, ja volim da kažem: efekat trajne šminke.

 

Kako izgleda ova procedura, kako se radi?

Obrada uzetog masnog tkiva pre ubrizgavanja u usne je dugotrajna, ali neagresivna procedura. Podrazumeva centrifugu malim brojem obrtaja, a tokom cele obrade masne ćelije ne smeju doći u dodir sa vazduhom, jer na vazduhu njihove membrane pucaju.

Ova reparacija masnih ćelija traje skoro sat vremena,  a tih sat vremena pacijent je u operacionoj sali – i to je najskuplji deo ove procedure. Vreme u operacionoj sali je veoma skupo. To je i jedina negativna strana ove  metode – njena cena.

Cena ove intervencije u klinici Olimp je 1500 eura.

Da, ali zato se dobija trajni, a bezbedan filer? Ipak, ne “prežive” sve masne ćelije ovu transplantaciju?

Opstane od 60 do 80 odsto transplantiranih masnih ćelija – u proseku 70% ćelija se primi zauvek. U prva četiri meseca od procedure, oko 30 % se resorbuje, nestane.

Odlična strana ovog postupka  je odsustvo alergijskih reakcija.

Druga dobra stvar je da se u roku od dve do tri nedelje od operacije, ako se misli da je negde nešto previše ubrizgano, može ciljanom digitalnom kompresijom delimično ili sasvim poništiti.

Treća prednost je ta što možemo da izvučemo više masnih ćelija nego što ćemo prvobitno upotrebiti, pa te ćelije možemo staviti u friz. Zamrznute ih možemo čuvati narednih šest meseci, pa pacijent može da dođe i na “došpricavanje”.  Ako je potrebno, to obično radimo nakon četiri meseca, kada se vide konačni rezultati, i završi proces resorpcije masnih ćelija – kada znamo koliko je masnog tkiva opstalo.

I konačno, još jedna prednost je da pred ogledalom pacijentkinja može da učestvuje u kreiranju svog novog izgleda. I to ne samo izgleda usana. Ja uvek nudim da istovremeno uradim i “face styling”, jer ubrizgavanje masti za povećanje usana traje 3 minuta, a 12 minuta da vlastitom mašću osvežimo celo lice.

 

Šta je “face styling”, kako to izgleda?

Face styling, stilizovanje lica podrazumeva upotrebu masnog tkiva za korekciju bora (nazolabijalnih,  marionetskih…), osveženje obraza, povećanje jagodica, koje značajno utiču na estetiku lica. Sofija Loren je imala neročito izražene jagodice, dok je Greta Garbo, svojevremno, vadila umnjake da bi imala istaknutije jagodice.  Mi danas vlastitom mašću možemo vrlo precizno da povećamo volumen jagodica. Takođe, na ovaj način možemo korigovati i podočnjake.

 

Rezultat je trajan? Šta se dešava posle godinu, dve ili pet? 

Imam dokumentovan, iz svoje klinike u Bonu, slučaj devojke iz Avganistana koja je imala Baraker-Simonsov sindrom, potpunu atrofiju masnog tkiva obraza. “Napunio” sam ih njenom vlastitom mašću, a dokaz rezultata je na fotografijama posle dve, i posle pet godina – kada je bila trudna. Na fotografijama se tačno vidi da je sloj masnog tkiva posle pet godina veći nego nakon dve godine. Bio sam iznenađen rezultatom. Međutim,  činjenica je da tako presađeno masno tkivo živi, i reaguje i na hormonalne impulse, jer u trudnoći je estrogen povišen, što dovodi do povećanja masnog tkiva na raznim delovima tela, pa i na presađenom masnom tkivu na licu.

 

Znam da ste veliki protivnik biopolimera kao filera za usne? Zašto?

Pačje usne su česta pojava kada se ubrizga taj prokleti tečni silikon, koji eufemistički zovu biopolimer. Ovo je prevara za pacijente, biopolimer je reč koju ne mogu da dešifruju laici. To vam je kao kada bi za pšenicu rekli – žitarica.

Tečni silikon je u početku jedna holandska firma patentirala kao mašinsko mazivo, a firma Vikomed iz Nemačke počela da ga steriliše, da bi dala u ruke nesavesnim kozmetičarima i doktorima apirogeno sredstvo koje neće izazvati momentalnu reakciju. Ali može je izazvati nakon godinu, dve, pet ili deset. Ja imam i takve primere u praksi: devet godina je sve bilo u redu, desete godine bukne reakcija. Jedna mlada devojka iz Novog Sada je tri godine posle ubrizgavanja tečnog silikona dobila “pačji kljun”.

Ovo je zabranjeno sredstvo u razvijenim zemljama,  a u našoj nije na pozitivnoj listi za uvoz.  Nema ga u slobodnoj prodaji, švercuje se.

Pacijentkinje koje dođu da im pomognem nakon pojave komplikacija sa ovim filerima, plačući ulaze u moju ordinaciju. I plačući izlaze.  Ja to ne diram, jer znam da niko živ na svetu to više ne može u kompletno  da odstrani. I znam da bih, preuzimajući takav slučaj, samo pothranio lažne nade, iluiziju pacijentkinja da se problem može rešiti – a znam da niko ne može. Pošaljem ih, zato, da im to sanira onaj ko je to uradio. Žao mi je tih mladih devojaka: one ponekad u redu čekaju na svoju nesreću, jer je to  najjeftiniji način povećanja usana. Taj tečni silikon je veoma jeftin, pa ga nesavesni teraputi primenjuju.

 

Koji su fileri, osim vlastite masti prihvatljivi za vas?

Od filera koji su internacionalno priznati i legalni, tu su resorptivni i neresorptivni.

Od resorptivnih, razgradivih, tu je hijaluronska kiselina. Hjaluronska kiselina se razgradi za 3-6 meseci – i premda proizvođaći tvrde da ona traje i po godinu dana, kod osoba živahnijeg metabolizma, ona se može mnogo brže razgraditi. Ja koristim Restylane, švedski hijaluronski filer, veoma pouzdano sredstvo.

Neresorptivna sredstva su sitne, sintetičke, tzv. PMMA partikule. Najbolji od ovih filera je Artecoll – u Evropi, dok se u Americi ovaj preparat prodaje pod imenom Artefill. U ovom su fileru 30 – 40 mikrona majušne sintetičke kuglice, koje imaju najnižu kvotu komplikacija među nerazgradivim filerima. Ovaj preparat registrovala je uAmerici stroga FDA (američka agencija za kontrolu hrane i lekova). Preparat je razvio profesor Lemperle iz Nemačke, moj učitelj, koji ovaj filer primenjuje i u medicinske svrhe. Međutim, i sa ovim filerom sam, nakon više godina rada, imao komplikaciju kod jednog pacijenta – bio je to slučaj kada  sam vertikalne čeone bore morao hirurški da odstranim, zbog granuloma.

Dakle, za neresorptivna sredstva, komplikacije se ne mogu isključiti, čak i kada su veoma retke.

Vlastita mast je, i dalje, najbolje rešenje.

IMG_5304Tako o punjenju usana govori dr Panfilov. Hvala mu na ovoj retrospektivi različitih opcija za korekcije usana.

A vi? Šta vi mislite? Ja sam počela da prikupljam parice za ovaj “face styling”.  Tu, malo ispod podočnjaka, malo oko jagodica… na moje mršavo lice, ne bi bilo loše dodati malo masti. Sa svih strana slušam o fantastičnom efektu masti na podmlađivanje kože, o čemu svedoče hirurzi koji rade ove procedure. Od kada je, u medicini, otkriveno da je mast veliki rezervoar matičnih ćelija, postalo je jasno i da je mast izvor mladosti za kožu.  Ako ne možete da se ugojite, možete da je presadite.

 

 

Ostavite komentar

Jelena Djukic on 11/09/2014

Ovakvi zahvati su mi još uvek daleki :D, ali moram da priznam da mi cela priča sa presađivanjem sopstvenog masnog tkiva zvuči uverljivo.

Pepeljuga s’ Juga on 12/09/2014

Doktora sam imala prilike da upoznam pre par godina. Jedan od onih likova koje je tesko zaboraviti :)) Nekako pomalo zazirem od plasticnih operacija ali nije da o filerima ne razmisljam intenzivno..

Ljiljana on 13/09/2014

Pepeljugo, meni su ovi vlastiti fileri najzanimljiviji