IMG_5108
“Pijem sedam litara vode dnevno, i to ove, česmenske!” – kaže prof. dr Jaroslava  Švarc-Gajić, inženjer farmaceutske tehnologije, i toksikolog. “Kao tehnolog, izmerila sam količinu olova u vodi, a kao toksikolog znam da moj organizam može tu količinu da izbaci”.

Razgovor, zapravo, uopšte nije bio posvećen vodi, nego opasnim i “opasnim” sastojcima u kozmetici.

Jer, baš kao i to olovo i razni drugi toksini iz hrane kojim nas plaše, kaže dr Švarc, i kozmetika ima sastojke koji su bezrazložno na zlu glasu, poput parabena, koji su u kozmetici u količinama koja, po njoj, ne treba da nas brine.

Dr Jara Švarc-Gajić je osnivač Purple Rain domaćeg kozmetičkog brenda, a osnovni razlog zbog kog sam se zainteresovala za njega je – osnivačica: neko ko je mogao da mi, pretpostavila sam, odgovori na razna pitanja o tim malim molekulima u čiju se efikasnost uzdamo kada kupujemo kreme i serume.

 

Jer, u Purple Rain kozmetici ima različitih popularnih i zanimljivih molekula: nano-zlata, i ultra-modernih peptida poput Argierlina (poznat po “botoks efektu”) i Matrixyla 3000 kog možete naći u serumima mnogih poznatih brendova.

IMG_5123

Molekuli za koje mi jeste logično da ih koristi neko ko se, kako dr Švarc Gajić reče, oseća da svojim naučnim znanjima može da komponuje kreme visoke funkcionalnosti.

Molekuli za koje mi nije logično da ih nađem u kozmetici koja je ne samo domaća, nego na sajtu deklarisana kao “hand-made” i prirodna sa organskim komponentama: “Svi proizvodi kozmetičke linije Purple Rain cosmetics se izrađuju ručno, koristeći prirodne nekomercijalne ekstrakte, samostalno dobijene i upotrebljavajući za te svrhe samo organski-gajeno bilje”.

Jer, kada kažemo ručno pravljena kozmetika, obično pomislimo na balmove i kreme sa voskovima i biljnim uljima i esencijama. U malim serijama, u ručno punjenim kutijicama. A kada kažem prirodno, pa još organski, ja prvo pomislim na sertifikate, i nedostatak sintetičkih supstanci.

 

Kako spojiti tu organsku, “hand-made” priču i tehnologiju, pitala sam dr Švarc.

Prirodno? Odgovor je bio da su sastojci ove kozmetike, zapravo – poreklom iz prirode. Uključujući i hijaluronsku kiselinu različitih molekulularnih veličina, pa i emulgatore.

Budući da koristim raznu kozmetiku, nemam ništa protiv da ona ima supstance koje nisu izvorno prirodne. Ali kad nešto zovem prirodnim onda ne razmišljam nikako na ovaj način.

 

“Hand-made”? Dr Švarc-Gajić ima liniju za proizvodnju, naravno. Ali, ipak sve pravi ona, lično. Zato je “hand-made”, kako kaže.

Ali hajde da ne cepidlačimo više o klasifikaciji i etiketama.

Na promociji Purple Rain kozmetike, skrenuta nam je pažnja na nekoliko proizvoda.

IMG_5125

Anticelulit preparat na bazi voska, prirodnog sastojka koji ne prima vodu, pa se raspoređuje po površini kože i duže u njoj zadržava druge aktivne sastojke iz preparata. “Zahvaljujući lipofilnim nosačima postiže se visoka kocentracija minerala u esktracelularnom prostoru adipocita izvlačeći višak vode, dok ekstrakt divljeg kestena utiče na povećanje propustljivosti kapilara izazivajući efekat drenaže. Kapsaicin povećava vaskularnu propustljivost prema aktivnim supstancama i ubrzava cirkulaciju u ciljnim regijama….”, piše o ovoj kremi.

Kapsaicin, susptanca zbog koje papričice dobijaju nadimak “čili”, nalazi se u još jednom proizvodu kog smo redom isprobale, jer nam je nagovešteno da deluje drugačije i bolje od sličnih na tržištu: Gel za povećanje usana.

IMG_5126

Lip Plumper ima na kutijici oznaku “Hot!”, ne bez razloga. Osećaj peckanja na usnama je intenzivniji i dugotrajniji od svega što sam probala na ovu temu – ali zaista jeste i učinak.  Nakon što smo se gotovo sve odvažile da probamo preprat, neko vreme smo sedeli i hladili lice kako smo umeli.  I utvrdili da je prag izdržljivosti zaista različit. Devojke sa osetljivom kožom imaju intenzivniji osećaj peckanja.

Preparat ima dve faze: najpre se nanosi ova, peckava, da ubrza cirkulaciju i pojača propustljivost kože za sastojke druge faze – na bazi hijalurona koji treba da da taj “plump” efekat.

Lip Plump zaista ima brz rezultat, usne izgledaju jedro, crveno kao da ste stavili ruž. Efekat se, takođe, razlikuje od devojke do devojke.

 

Na svojoj koži sam probala i kremu za podočnjake, koja treba da izdrenira tečnost iz tih neprijatnih kesica.

10574232_1495368270680457_8301211641015569075_n

 Da li sam videla razliku? Nisam mnogo očekivala od jednog nanošenja, ali je razlike, mada diskretne bilo. Uz malo masaže i hijaluronskog gela, spoljni deo podočnjaka je delovao malo ravnije.

Purple Rain ima nekoliko zanimljivih i/ili veoma skupih proizvoda.

Krema za lice sa nano zlatom – dr Švarc Gajić kaže da sama generiše nano zlato najfinije čistoće. Umesto 24-karatnog, tu su nano čestice 99.99% zlata, koje prodiru u kožu gde obavljaju svoje regenerativne ćelije. Cena ove kreme je  6.000 din.

 

Oni peptidi sa početka priče, sadržani su u dva najskuplja proizvoda: Royal kremi (30.000 din) i Mythicnadograđenoj verziji Royal kreme (čak 45.000 dinara). U Mythic su, osim argiereline  – (“botox – efekat” peptida) – još jedan koji “predstavlja komponente ekstracelularnog kolagena”, ćelije kože ga prepoznaju i aktiviraju sintezu kolagena, i drugi  “sprečava proizvodnju interleukina-6, koji, kao upalni medijator, izaziva oštećenje kože”.  Ipak, veoma skupo za dmaću “hand made” kozmetiku.

Veoma je veliki raspon cena proizvoda ovog brenda.  Od 1800 din za bazičnu anti-age kremu, do tridesetak puta više za najskuplju.

Pitala sam dr Jaroslavu Švarc Gajić o standardima i proverama kvaliteta.

Odgovor je bio da Purple Rain kozmetika zadovoljava ne samo naše standarde (koji i nisu naročito visoki), nego i evropske.

Na promociji smo dobili dva preparata za probu, Anti-age kremu i losion za negu tela.

IMG_5143

Anti-age krema sadrži biljna ulja, vitamin E, mikrokolagen i alantoin, ima gustu, hirdrirajuću teksturu koja ne masti kožu i ostavlja mek trag. Miris je, međutim, veoma jak, i ostaje na koži duže, pa ću kremu pokloniti.

Krema je upakovana u staklenu teglicu i kartonsku, ne baš luksuznu kutijicu, kao i većina Purple Rain proizvoda (na slici).

Fluid za telo takođe sadrži biljna ulja, i intenzivan, sladak miris vanile. Često čitam na blogovima recenzije o preparatima za telo sa sličnim mirisima, koji se mnogima dopadaju. Meni je, takođe, prejak. Malo sam se razmazila prirodnim mirisima – sada su mi svi jaki parfemi u kozmetici – previše.

Inače, preparat ima brzoupijajuću teskturu, i prijatan je na koži.

Promocija je bila upriličena u Cross Communications agenciji, uz posluženje u “Purple Rain” bojama. 

IMG_5110

Da li ste probali nešto od Purple Rain kozmetike? Kakvi su vaši utisci?

 

Ostavite komentar