Fotor0815224127

Avgust 2014. 

Verujete li da uz pomoć neke kreme možete smršati za 7 dana?

Verujete li u kremu koja povećava grudi za dve nedelje?

A verujete li da u radiju žive mali ljudi?

Ako verujete, onda   je vaš doktor – “Dr.James”, potpisan na preparatima za mršavljenje i povećanje grudi.

Post koji je Facebook pustio na mojoj stranici jedan je od mnogih – i sve brojnijih – “sugerisanih” za lajkovanje, zapravo plaćenih oglasa. “Sugerisani” post je, sa svoje strane, sugerisao da je moguće dobiti “silikonske grudi” bez operacije. Za sve ove godine koliko uređujem časopis o estetskoj hirurgiji i razgovaram sa hirurzima – a niko da mi ukaže da je to moguće! Ma daj da vidim o čemu se radi…

Preparat Dr.James Breast Gel Enhacement, obećava ne samo veće i čvršće grudi, nego i “okruglije”! Od prvog nanošenja! (ovo će biti tekst sa puno znakova uzvika). Pa ko da mu odoli!

10524721_705660916159730_5015207410876406099_n

 Ako se probijete kroz gramatičke greške početnog teksta, i savladate jezičke konstrukcije koje nedvosmisleno ukazuju na google translate, doći ćete do svedočenja o delovanju gela, sve pisma oduševljenih devojaka, potpitsanih imenom i prezimenom. Kako da im ne verujete?

Screenshot 2014-08-14 18.37.36

Aleksandra “nemogu da poverujem” Gigović svedoči da su posle “gela Doktora Džejmska grudi postale veće i čvršće. Mislim da ću ovaj proizvod koristiti do kraja života!”

Poželela sam da otkrijem ko je ta, tako oduševljena devojka, pa sam poslala Google detektiva da je potraži – prema fotografiji. I zamislite gde je Google otkrio Aleksandru?

Screenshot 2014-08-14 18.33.25

Ukrajinski Forbs tvrdi da je Aleksandra autor na njihovom sajtu. I da se ne zove Aleksandra nego  Elena Škarpova. Piše uglavnom o biznisu.

Drugi oduševljeni potrošač Elena “muž mi je primetio razliku” Jordanovska – pojavljuje se na ruskom Inforotor-u kao Direktor informacionog centra…. Koordinator okužnog suda… ne znam ruski, ali rekla bih da se ova devojka zove, gle čuda, Elena! Samo, Elena  Popova. Možda se naša Elena Jordanovska udala pa joj prezime od onog muža koji je primetio razliku?

Screenshot 2014-08-14 18.37.28

Ivana “previše sam zadovoljna” Nikolić, je u stvari  psiholog, i zove se – Elena Viktornova Akimova. 

Ali najveća poslastica je Nevena “Proizvod stoleća” Ančeva, Google ovu oduševljenu korisnicu prepoznaje u holandskoj manekenki koja puni tabloide od kada se udala za Ajaksovog fudbalera Van der Vaarta. Nevena je – Sylvie van der Vaart.

Screenshot 2014-08-14 18.47.38

Ne samo da su autori sajta i prodavci gela za povećanje grudi izmislili “svedočenja” četiri korisnice njihovog preparata, oni se nisu potrudili da nađu koliko-toliko anonimne žene. Sve četiri se, na isti način, pojavljuju i na sajtu “gel za zgolemuvanje na gradi” na web adresi pogolemigradi.com. Ali, to je već problem za Makedonce.

Ovaj gel, kažu, osim što povećava grudi, “balansira hormone”, i “pravi da se osećate bolje”.

Ko li napravi ovaj proizvod? Ko je Doktor Džejms? Ko je taj skromni genije koji krije svoj identitet?

Bojim se da će ovo ostati tajna. Nauka će ostati uskraćena za saznanje o velikanu koji negde, u tajnosti, smišlja takva čuda o kakvim ni ne sanjamo.

“Dr.James 7 dnevni gel za mršavljenje”

Jer, isti je doktor potpisan i na kremi za mršavljenje, koja ne obećava samo gubitak centimetara, nego i gubitak kilograma!

10525670_322165567941962_4390745703910024260_n

 Ovaj gel “pomaže da izgubite kilograme bez napornog vežbanja”, “sagorite masne kiseline”, a da pritom “nemate potrebe da se odreknete omiljene hrane”! Za samo 4500 din.

 

Uz nekoliko logotipa raznih “garancija” – “100% zadovoljstva”, i “nije testirano na životinjama”, vidimo da je preparat odobrio i “Skin Doctors”.

Koji su to “doktori za kožu” koji su garantovali za kvalitet rada Dr.Jamesa?

Screenshot 2014-08-14 18.57.17O, pa to je poznati australijski  kozmetički brend Skin Doctors Cosmeceuticals, prisutan i na našem tržištu! Ovo je markica kojom garantuju da je sajt koji prodaje njihove proizvode za to ovlašćen. Ništa ne kažu za dr Džejmsa!

My name is James. Dr. James.

Dr Džejms, tajniji od Bonda, međutim, navodi 80 godina iskustva! A u mnoštvo zvezdica i sertifikata stavlja i Product of the Year SGIA plaketu.

Ovo već deluje ozbiljno, Hajde da pogledamo ko je Dr.James gel proglasio proizvodom godine. Ko je SGIA?

Specialty Graphic Imaging Association, dodeljuje ovu nagradu za posebno uspešne proizvode iz oblasti digitalne štampe. Asocijacija se bavi tehnologijama iz domena vizuelnih medija. Nekako mi je teško da zamislim da dodeljuju priznanje Dr.Jamesu ili bilo kome ko stoji iza ovog brenda – osim ako nagrada nije za kvalitet ambalaže koju odlikuje minimalizam informacija.

Zaista, ko stoji iza Dr.James proizvoda? Gde se oni proizvode? Od čega? Ko ih prodaje? Ko ih uvozi?

Iza oba proizvoda stoji web adresa “preporucujemo.biz”, domen registrovan u Bugarskoj, i to je sve što znamo o “uvozniku i distributeru”. Dr.James gel i krem prodaju se u Pakistanu, Bangladešu, na “Alibabi” gde ćemo saznati da su proizvodi poreklom sa Tajlanda.

Na našem sajtu kriju Tajland, ali navode markicu “Developed and distributed by Cosmeceutical Technologies” na čijem ćemo (takođe prilično anonimnom) sajtu zaista naći neke preparate za povećanje grudi, ali nijedan nalik na Dr.James-a.

Dr Džejms gel, kaže domaći sajt “učvršćuje vaše telo više i lakše”, plus “smanjuje i tonira celulit, tako što putuje duboko u koži gde su masne naslage”.

Dr. James krem za povećanje grudi je, saznajemo na inostranim web prodavnicama, “unique formulation of Pueraria mirifica and PH balance nanotechnology formulation for instant breast firmness known for its ability to balance female hormones and promote breast size and firmness safely and naturally”. Dakle, nešto što “balansira hormone”, bezbedno i prirodno, i nanotehnologija. Kod nas se navodi da će krem stimulisati stvaranje masnih naslaga i tako povećati grudi. A i “balansira hormone”.

I da je pogodan za “sve uzraste”.  “Napravljeno je jedno nezavisno istraživanje na 6000 žena koje je pokazalo da su dve trećine od njih primetile povećanje grudi za veće od polovinu broja za 12 nedelja,dok na jednoj četvrtini od žena, grudi su porasle za tri četvrtine od broja.” – retko koji se brend može podičiti ovako ozbiljnim istraživanjem na tako velikom uzorku. Kad bismo samo saznali, gde, kad, ko je vodio istraživanje.

I, ko je Dr James?

A vi sad razmislite šta će da putuje “duboko u koži” kad namažete.

Dr Budi Lepa poručuje: ako pokušavate da me prevarite, barem se potrudite oko pravopisa.

I šta sad?

Da li će neko kupiti ove preparate? Sigurno.

Ovakva prodaja cveta širom sveta. Ništa novo, niti neobično.

Dve činjenice su mi ovde, ipak, bile posebno zanimljive. Činjenica da svačija fotografija, moja, vaša ili Silvi van der Vart, može da se pojavi negde, uz izmišljeno ime, u korist nekog lažnog svedočenja.

I druga, da se prevaranti sve manje trude da tu prevaru zamaskiraju. Ili se možda obraćaju onima o čijoj  ineteligenciji nemaju mnogo visoko mišljenje. Pa to su samo žene koje žele da povećaju grudi i smanje celulit. Lako ćemo sa njima.

Ali ono što jeste važno: ne mažite na grudi – i telo – ništa što nema jasan sastav, deklaraciju, sertifikata…

Posebno je povećanje grudi pipava tema. Mnoštvo je preparata  – od krema do pilula –  koje obećavaju povećanje grudi. Mnogi od njih zasnovani su upravo na biljnim hormonima koji imitiraju naše, prirodne. Ideja je da se naš organizam zavara, kako bi poverovao da ste trudni, ili u PMS-u, kada se grudi prirodno povećavaju.  Svaki ozbiljan endokrinolog će vam reći da nije lepo telo varati na ovaj način, niti zdravo.

Svi preparati, oralni ili topikalni (koji se mažu na kožu), a koji deluju tako što imitiraju dejstvo hormona, naprosto nisu bezbedni za nas. Čak i ako im je oglas mnogo ozbiljniji od dr Džejmsa, jer on je u jednom u pravu: sastojci “putuju duboko u koži”. Ne znamo gde će stići i šta će poremetiti u fino podešenom hormonskom i zdravstvenom balansu našeg tela.

Ovaj sajt pokušava da nas uveri da je ovakvo “prirodno” povećanje grudi zdravije od silikonskih implantata.

Ne bih se u to kladila.

A vi, ako vam se dopao ovaj tekst, pročitajte i prethodni, Budi lepa za 7 dana, o još čuda sa Interneta.


UPDATE 22. jun 2016. LINKOVI KOJE SAM OVDE DALA VIŠE NISU U FUNKCIJI, PA TAKO, SREĆOM, NEMA NI OVE KREME. BAREM NE NA ISTIM SAJTOVIMA.


 

Ostavite komentar

Šminka je ljubav on 16/08/2014

Odličan post! Nažalost, jako je mnogo "čudesnih" proizvoda reklamiranih na ovakav način.

Ljiljana on 16/08/2014

Sonja, mnmogo ih je. Ali povremeno, ako ukažemo na njih, možda će se manje žena odlučiti da kupuje proizvode nejasnog porekla i sastava.

Smizletina on 16/08/2014

Dr Ljiljo, pozdravite puno Dr Džejmsa (kad ga nađete). Dr Šmizletina :) Odličan post! Nadajmo se da će devojke koje požele ovaj preparat, prethodno ukucati u google njegov naziv i, naići na ovaj tekst

Ljiljana on 17/08/2014

Šmizletino, o tome nisam razmišljala, ali možda googlovanje pomogne. Hvala ti.

Pepeljuga s’ Juga on 17/08/2014

Joooj Dr. Ljiljo odavno se ovako ne nasmejah :)))))))))))

Ljiljana on 17/08/2014

Hvala, Pepeljugo.

Ksenija on 18/08/2014

Sjajan post LJiljo! Sećam se prošle godine i one kreme protiv celulita. Nadam se zaista, da će naše žene naučiti da budu oprezne kad vide ovakve reklame. Nipošto ne kupovati proizvode sa medeicinskim tvrdnjama online već samo u apoteci! A nadam se da će i nadležne službe stati na put ovakavim malverzacijama. Sylvie sam odmah prepoznala. Stvarno su mogli makar da pazare neke fotografije. Već odavno oklevam da postavljam bilo kakve fotografije online upravo zbog privatnosti, ali ono što je do sada otišlo, otišlo je. Bog sveti zna gde sve može da završi.

Ljiljana on 24/08/2014

Draga Ksenija, razmišljala sam da li da šaljem ovu informaciju ovim devojkama, pa sam na kraju odustala. Što bi rekla moja baka "nisam pametna" oko toga.

Jasmina on 19/08/2014

Odlican post! Nemam sta da dodam...sve je tacno...na zalost :(

Jelena on 24/08/2014

Jedna informacija - ako mrzite popup prozore i bilo koje druge oblike agresivnog reklamiranja na internetu, trebalo bi da probate AdBlock dodatak koji sprecava sve to. Ima ga za svaku vrstu browsera i besplatan je kao i totalno legalan i bezbedan za upotebu (nema viruse, adware, malware itd). Samo izguglajte adblock for "vas browser". Ja ga koristim vec oko 2 godine i prezadovoljna sam. Inace redovno citam Vas blog i jako mi se svidja. :) Pozdrav

Ljiljana on 24/08/2014

Hvala, Jelena, naravno da mrzim, skoro kao one što mi na televiziji presecaju filmove. Hvala na informaciji. Pozdrav Ljiljana

Tea on 25/10/2014

Da li je neko probao ovaj proizvod za povecanje grudi i da li zaista uvecava, jer sam ja koristila 3 slicna proizvoda i ne pomazu

Ana on 08/02/2015

Cijena za Hrvatsku?

PETRA on 09/03/2015

DA LI SALJETE ZA BOSNU OVAJ GEL

jasmina on 10/08/2015

Moguli dobiti informaciju za gel povecanja grudi? Koliko kosta ? I gde mogu da ga kupim i dali stvarno deluje? Hvala

Mirela on 21/10/2015

Kako mogu naruciti ovaj proizvod za grudi molim.vas javit mi da li ima u apoteci

M.S.Pešić on 03/05/2016

Upravo sam dovršio tekst o prevarama za povećanje grudi. Mislim da će se za dan ili dva pojaviti na portalu www.sdcafe.rs i da će neke žene shvatiti da su Priroda ili geni hteli drugačije da te žene izgledaju, onda bi se to i dogodilo.

natasa on 04/06/2016

kako da go poracam gelot za gradi na d-r james?

Ljiljana on 22/06/2016

Zapravo, ako pokušate da pročitate tekst, videćete da niti prodajem ovu kremu, niti je preporučujem. Tako da ne mogu da vam odgovorim na ovo pitanje.

marijana on 17/06/2016

kako poruciti kremu.hvala ja sam iz beograda

Ljiljana on 22/06/2016

Poštovana Marijana, niti prodajem niti preporučujem ovu kremu.

marijana on 21/09/2016

kako da porucim kremu za grudi u beogradu sam.

Ljiljana on 28/09/2016

Žao mi je. Ne prodajem tu kremu.

Amela on 29/01/2017

Mnogu mise dopajga ovaj gel kako dago nabavime

Imemarijana on 01/08/2019

Da li saljete za beograd

Ivana on 04/04/2023

Odavno nisam pročitala ovoliko odličan, koristan i kritičan tekst Svaka čast! Sve pohvale! Moja najveća podrška

Ljiljana on 14/04/2023

Hvala Ivana:)