2014-06-09 12.58.24

Banja? Topla voda? Ne, ako hoćemo da budemo moderni, u pitanju je SPA, i termalna voda. 

Htela sam da vam samo preporučim par proizvoda na bazi termalne vode, uz dodatne informacije o Vichy termalnoj vodi. Bazično, ovo je test jedne kreme za leto. Ali me  je priča o istoriji Vichy banje povukla za rukav, pa moram da vam ispričam…

Kako je mala francuska banja postala fensi spa resort?

Topli izvori Višija privlačili su posetioce još od sredine 17. veka, kada je odlazak u banju bio deo obaveznog godišnjeg rituala viših klasa, mesto gde su mlade devojke tražile pravu ljubav, njihove majke “pravu priliku”, kontese “pravog kavaljera”… svako je mogao da nađe nešto za sebe pod izgovorom brige o zdravlju.

Water

Izvor fotografije 

 

Ili ne baš samo izgovoru. Markiza de Sevinj u 17 veku svedočila u svojim pismima da je paralizu ruku izlečila u banji Viši. Markiza je poznata po svojoj 25 godina dugoj prepisci sa ćerkom, pisma koja su danas objavljena zbog svoje literarne vrednosti i svedočenja o jednom vremenu, pa i o Viši termalnim izvorima za koje je tvrdila da su “među najboljima u svetu).

MmeDeSevigne 001

Izvor slike 

Markiza je bila poznata kao trezvena i mudra žena, a nije bila ni prva… Još pre Hrista (doslovno) Rimljani su otkrili vrednost toplih izvora regije Auvergne, i napravili terme za svoj račun, lečeći rane (duše i tela) posle poraza od Vercingetoriksa.
Ali vratimo se mondenskom XVIII veku.

Vek nakon Markize, ćerke Luja XV volele su da dolaze u banju, a kasnije su tražile od strica, Luja XVI, da renovira banjska kupališta.

Ipak, najveći “selebriti” koji je posetio banju u XIX veku, Napoleon III (car!), olakšao je boljke svog reumatizma i rešio da svojom carskom milošću počasti banju i narednih godina, te je naredio brzi razvitak, i udario žestoku konkurenciju mnogo poznatijem Baden-Badenu u Nemačkoj. Car je ostao zabeležen u istoriji i kao veliki graditelj. Posle careve posete, ostali pomodan svet više nije trebalo pozivati.

 

Odmah je postala neophodna nova železnička stanica, proširenje ulica i pansiona koji će primiti toliki svet, a u nizu novih vila, bila je i ona namenjena carici, Chalet Eugenie. NjKV Eugenija je, međutim, u Višiju provela samo deset dana i otišla ljuta, nikada se ne vrativši, kada je saznala da je muž doveo u grad i ljubavnicu. Carica je demonstrativno prešla u Bijaric, a muž joj se i dalje, godinama, lečio (od reumatizma) u Višiju, svaog jula.

Tada nije bilo tabloida, ali je bilo salona i prijema, pa možete misliti… koliko je bilo sve to zanimljivo. (Evo dole carskog para)

1852_1860_napoleon_iii_et_empress visit opera

Viši se odužio imperatoru kojem je toliko dugovao, pa je od 2008. uveo festival “Napoleon III”.
Cara su državni poslovi sprečili da dolazi u omiljenu banju, jer je 1870. ušao u pruski rat, (bilo je tu mnogo više u igri od prevlasti Višija nad Baden Badenom!), izgubio rat i titulu i otišao u egzil u Britaniju.

Viši je poznat i po art-deko arhitekturi, ali i po neslavnoj kolaboracionističkoj “ vladi iz Višija” iz Drugog svetskog rata, kada je bio prestonica okupirane Francuske.

Daleko od male banje, grad sada ima grandiozne hotele, parkove,spa centre, ali je voda koja dolazi kroz vulkansko stenje i dalje u centru pažnje.

 

Vichy voda dolazi ispod vulkana

Voda termalnih izvora dolazi iz dubina, nadire ispod vulkana Overnje, i usput se puni mineralima iz kristalnih stena. Laboratorije beleže da ona ima jedinstvenu kombinaciju 15 retkih minerala: gvožđa, kalijuma, kalcijuma, mangana i silicijuma, između ostalih. Vichy (kozmetika, a ne grad) je (bez obzira na Rimljane, Markizu de Sevinj i Napoleona III koji su svedočili o lekovitosti) dokazao svojstva umirivanja i obnavljanja kože kroz 34 studije, na više od 600 učesnika različitih tipova kože pod dermatološkim nadzorom.
Ova je voda nezamenjiv sastojak Vichy preparata (znamo da se kreme, fluidi i gelovi sastoje u značajnom delu od vode) – a posebna linija Aqualia Thermal direktno se poziva na blagotvorna dejstva vode Vichy termalnih izvora.

Fotor0709140024

Termalna je voda koja izvire u toplim izvorima, sa prosečnim temperaturama iznad 20 stepeni Celzijusa. Što je temperatura viša, veći je sadržaj minerala. Zavisno od sadržaja soli, termalne vode mogu biti hipertonične, s visokim sadržajem soli, hipotonične, s niskim sadržajem, i izotonične, sa sastavom najbilžim onom u serumu naše krvi. (Vichy, Avene i La Rosche-Posay su hipertonične, Uriage je, kažu, izotonična). Bogate su mineralima i elementima u tragovima, a njihovo blagotvorno dejstvo na kožu ogleda se u hidrataciji i umirenju.

Aqualia Thermal

Termalna je voda nezamenjiv sastojak Vichy preparata (znamo da se kreme, fluidi i gelovi sastoje u značajnom delu od vode) – a posebna linija Aqualia Thermal direktno se poziva na blagotvorna dejstva vode Vichy termalnih izvora.  Vichy godinama usavršava Aqualia Thermal liniju, a termalna voda je ovde na novom zadatku – da otvara međućelijske kanale da se voda brže kreće – kaže Vichy.

2014-06-09 12.58.50 (1)

Krema je zaista lake teksture, divno se razmazuje i lako upija, pruža brz osećaj svežine, koji se dugo zadržava.

Oblačić svežine

Elegantna varijanta banjske izvorske vode je – termalna voda u spreju.

2014-06-28 16.28.40
Termalne vode u raspršivačima često koristim, a tokom leta obično imam veliku bočicu kod kuće, i malu u torbi. Pakovane u sterilna pakovanja sa raspršivačima, bogate mineralima, umirujuće izvorske vode su pravi spas za lice na vrućini. Trenutno osveženje. Koža se rashladi, smiri, i može da odahne neko vreme.
Raspršivači termalnih voda koje možete naći u našim apotekama su, po pravilu, odlični (koristila sam Vichy, La Roche Posay, Avene, Uriage), raspršuju mikro-kapljice u mali oblačić koji ohladi lice, i brzo se osuši.

Premda se termalne vode u spreju koriste tokom cele godine, za umirenje bilo kakvih iritacija, ili kao tonik za jačanje kože, leto je vreme kada su one, za mene, obavezne.
Sada je uz mene vodica koja dolazi iz te famozne banje, i svaki put kada je naprskam zamislim sve te toalete, kokete, dvoboje i kavaljere, i osmeh je tu.

 

 

Ostavite komentar

Nataša Pivnički on 13/07/2014

*Ljiljo,članak je zaista odličan! Koristila sam ranije Avene Hydrance Legere kremu za lice i bila sam prezadovoljna. U znatnoj meri mi je otklanjala umor sa lica. Vichy sam probala u kolektivnom testiranju i to Normaderm kremu.Zaista je na moju kožu delovala bolje od tečnog pudera. Ono čim nisam zadovoljna su Vichy-jeve cene u Srbiji. Dešavalo se da u Nemačkoj naiđem na roll-one u akciji 2+1 za 7 evra. Ovde je to praktično nemoguće.Ovog leta ću ostati bez termalne vode u spreju,jer im se cene kreću oko 1500 din. Mislim de će one još neko vreme ostati moja "tiha patnja".

Ljiljana on 13/07/2014

Nataša, znam priču o cenama, i mislim da je u pitanju ogromno tržište Nemačke (u odnosu na naše) ge "imaju račun" da idu sa nižom cenom. Ima tu malo uvrnute logike, ali šta ćemo. Zapravo, moguće je koristiti i neku bogatu mineralnu vodu (negaziranu), u prskalici od nekog starog proizvoda, samo da ima fini raspršivač.

Vesna Matić on 17/07/2014

Svoju dugogodišnju vernost Vichy proizvodima sam konačno i "ozvaničila" :) učešćem u programu 100 dana 100 žena.Volim da mislim da je za kvalitet moje kože,pored Majke Prirode,zaslužan i Vichy.Koristila sam gotovo sve linije njihovih proizvoda,naravno u skladu sa svojim godinama i tipom kože."Stara" Aqualia Thermal mi je bila odlična,iz nove linije imam želju da isprobam serum.

Ljiljana on 17/07/2014

SLične su "stara" i "nova", Vesna.