Ubaciti u svoju dnevnu rutinu par malih radosti.

Evo jedne koja će vam izmamiti osmeh više puta dnevno: ručno pravljeni, prirodni, kvalitetni sapuni puni boja i mirisa. Nežni za kožu.  

2014-05-29 13.07.40Lepi mirisni paketić SenMi kozmetike stigao mi je pre nekih mesec dana,  a proizvodi su bili brižljivo upakovani u zatštini papir i stiropor pahuljice. Ovo je način na koji Ksenija tretira: osobe s kojim želi da uspostavi kontakt ili su joj prijatelji; svoje sapune. 

Ksenija je pre nekoliko dana sedela ispred mene u Beogradu, i pričala mi o tome kako nabavlja sastojke (uglavnom iz Amerike), kako pravi sapune (najdraži joj je pravougaoni drveni kalup iz kog posle seče sapune kao rolat), kako traga za mirisnim i vizuelnim identitetom svojih sapuna koji su već postali prepoznatljivi. “Već” možda nije prava reč, jer Ksenija pravi sapune već pet godina, i postala je pravi majstor.

Pre nego što mi je poslala paketić, pitala me je šta mi se dopada sa njenog bloga, i koje mirise volim.

Foxy Lady je bio prvi sapun koji je privukao moju pažnju. Da, on izgleda kao nešto što bi koristila holivudska diva iz starih filmova, okružena ružičastim pufnicama i puderastim mirisima. Ne da mi je taj stil prijemčiv, ali “foksi” je neodoljiv. I, ima taj puderast miris, otkrila sam kasnije.

2014-05-29 13.05.13

Foxy Lady је један од оних сапуна за које сам прво измаштала дизајн, а потом се бацила на потрагу савршеног мирисног уља које би оживело читаву креацију – kaže Ksenija. Prvobitno zamišljen miris sladoleda od šumskog voća kasnije je, sticajem nepredviđenih okolnosti, ustupio mesto mešavini јагода, јасмина, ваниле и љубичица. Baš kakav ovaj dizajn zaslužuje. Ili zahteva.

Moj nos primećuje prilikom kupanja jagodu, pa tek potom cveće, i da sam ga odmah ubacila u kadu bio bi za mene voćni. Ali dok je stajao na mom radnom stolu tek raspakovan, obojio je sobu puderastom izmaglicom ljubičice, i zato je u mom mirisnom sećanju on puderast. Možda i zbog tih kombinacija boja.

Ovako ili onako, prava radost za oči i duh.

Ksenija posebnu pažnju pridaje sastojcima, probranim biljnim uljima, prirodnim bojama, mirisnim esencijama. Foxy je bogat uljima koja ne daju da se, čak ni suva koža poput moje, isuši: maslinovo, kokosovo, palmino, avokado, bademovo, ricinusovo + ši puter.

Ali, evo jednog koji mirše na voće, pa vas razveseli. Berrilicious.

2014-05-29 13.08.32

Sve je tu u bobičastom: maline i grožđe (koje ja osećam na prvi mah), borovnice.  Da, i dizajn je takav: bobice skrivene u zelenim listovima, uz mali ljubičasti preliv sladoleda od šumskog voća. Još jedan sapun koji mirisom otkriva ono što od njega očekujete kada ga vidite na slici.

Dok Foxy ima dozu glamura, ovaj je veseo i neozbiljan. Razigran. Svež i sladak.

U sastavu su mu ulja: maslinovo, kokosovo, pirinčano, ricinusovo, ulja avokada i slatkob badema, kakao buter, jojobin vosak, lanolin, NaOH. Čestice jojobinog voska se osete na koži, pa je kupanje još zabavnije.

Kupanje! Miris!

Bio je jedan od tmurnih dana kad im vreme nije, poplave su divljale, sedela sam za kompjuterom i znala da mi treba mentalni predah. Kupka.

Ksenija je u moj paketić ubacila mirisna srca za finu, mirisnu kupku.

Jedno srce, jedno dobro opuštanje.

2014-05-29 13.14.16

I jedno veliko iznenađenje. Srca su mirisala na gorko-slatke citruse. Na mandarinu i limun, na gorku pomorandžu. Sa jdenim malim dodatkom nečeg nežnog i bademastog, i ne previše slatkog.  Miris, kao da sam ga ja birala. Ili možda jesam jer sam Kseniji napisala da volim citruse, ali ne reske, nego tople.

Tanušan film ulja lebdeo je na površini vode, i volela bih da kažem da je ostao i na koži – da nisam kao i uvek posle kupke upotrebila piling (ostala sam u istom duhu, sa Weleda prirodnim i nežnim pilingom od breze, sa blagim citrusnim mirisom).

“Svaki kozmetički proizvod ima određeni postotak mirsnog ulja. Za sapune je dozvoljena granica do 5 % od ukupne težine proizvoda. Taj ‘miris’ može biti mirisno ili eterično ulje. Mirisna ulja koja naručujem i nekad koristim takva kakva stižu, a nekad mešam i pravim svoje kombinacije” – kaže Ksenija.

Ne znam šta je bilo u ovim kuglama, ali je kupatilo mirisalo podjednako intenzivno i sutradan.

Poslastica: Čokolada/orhideja

Ako je Foxy glamurozan, Berrilicious veseo, sapun od orhidje i čokolade je raskošno uživanje. U bojama je stopio eleganciju ljubičaste i toplotu čokoladne, a u mirisu – isto to. Čokolada bi bila preslatka da nije orhideje. Orhideja bi bila previše opojna da nije čokoladne slasti.

2014-05-29 13.08.41

Ksenijine sapune možete naručiti posredstvom adrese senmisapuni@gmail.com, a na Instagramu je možete pratiti kao SerbianSoprano.

Ksenija se, zapravo, bavi solo pevanjem (sopran!), a u Holandiji je ova vredna devojka na master studijama.

Dok je sedela ispred mene tog jutra, pijuckala svoju limunadu i žmirkala na sunce, pitala sam je da li planira da se sapunima bavi i kao biznisom.

– To bi značilo ne samo veliko ulaganje, nego i pravljenje velikih serija samo nekoliko vrsta sapuna. Ostavlja mnogo manje mesta kreativnosti i eksperimentisanju, zbog čega se i bavim sapunima i  kozmetikom. Zato to, barem za sada, ne planiram. 2014-05-29 13.06.13

Ako odlučite da naručite Ksenijine sapune, pogledajte njen post: kako odabrati pravi sapun. Toplo preporučujem jedan od ova tri.

 

Ostavite komentar

Ksenija on 07/06/2014

Divna recenzija Ljiljo! Hvala puno!

Ljiljana on 10/06/2014

Hvala tebi, Ksenija, što praviš tako divnu kozmetiku.

Dara on 07/06/2014

Ksenijini sapuni su fantasti! Imala sam , svojevremeno, sreće da probam jedan njen sapun, bila sam oduševljena luksuzom koji ostavlja na koži za vreme kupanja. Ksenija je i veliki majstor sapundžija, od koga sam ja , putem njenog bloga, puno naučila. Želim joj još puno dobrih projekata i odličnu prodaju, jer za dobar i luksuzan sapun potrebno je puno ulaganja!

Ljiljana on 10/06/2014

Da, kod Ksenijinih sapuna najteže je odlučiti se koji želiš.

Gost post: Ksenija Celner – mirisi nege – Budilepa on 11/01/2015

[…] A onda sam Kseniju upoznala, i saznala da se bavi muzikom, za kojom je iz Beograda otputovala u Holandiju, gde studira solo pevanje. Ksenija mi je donela na poklon nekoliko sapuna koje sam izabrala – po slikama i zamišljenom mirisu. Probala sam ih. Pisala o njima. […]