IMG_4929Evo parfema inspirisanog krvlju. Tačnije, kvrnim grupama. Mirisi se zovu A, B, AB i O. Brend je Blood Concept.

Da li ste ikada okusili krv? Uboli ste se na iglu i liznuli? Slatkasto i slano, pomalo sterilno i metalno?

E, ovaj parfem ne miriše tako.  Ne uvek. Ne odmah. Tek ponekad, kada vaše emocije donesu na kožu znoj i adrenalin, ili ko zna šta, taj se dašak oštrog i metalnog pojavi.

Zavolela sam Blood Concept – A. Ali – ne odmah.

Prvi test na koži bio je kada je tek stigao u parfimeriju, a na putu do kuće mi je postao gotovo nepodnošljiv. Mirisao je sladunjavo s metalnim prizvukom, otužno.

Drugu šansu je dobio samo zbog priče. Koncept brenda bio je tako zanimljiv, bočice tako odlično koncipirane, da sam htela da mi se neki od njih svidi. Probala sam O, AB, B… metalni miris je bio u njima jači. Onda sam se vratila na O. I on mi se prišunjao i odlučio da mi se svidi, napravio je nekakav dogovor sa mojom kožom, i zamirisao na proleće. Na nešto sveže i zeleno, na nešto vitalno i čisto.

Na onaj prozračan i čist vazduh posle kiše, pun ozona, mirisa zemlje i drveta, lista i cveta. Kada znate da se priroda umila i razbudila mada još sanjivo trlja oči.

IMG_4933

Blood Concept su parfemi inspirisani krvlju.  Ne strašnim ratnim scenama, ne morbidnim horor filmovima, ne sumanutim ratnim pokoljima. Nego krvlju koja nosi život, i porodične zapise, i istoriju čovečanstva.

Imena su parfemima data prema krvnim grupama, i evo šta su o svojoj inspiraciji rekli  tvorci parfema,  Italijani Đovani (Giovanni Castelli) modni dizajner i Antonio (Antonio Duddas), fotograf i strastveni ljubitelj parfema:

Mirisi nose elemente koji su dominirali čeovečanstvom u  eri kada je evoluirala svaka od krvnih grupa. Grupa “O” je prva, najstarija, pa ima dubok, snažan miris poput prvih ljudskih bića. Potom je došla “A”, bilo je to vreme kada se počelo konzumirati povrće, a život postao usporeniji sa mnogo više sedenja. B grupa je došla sa putovanjima i mešanjima običaja, a najmlađa “AB” grupa, rođena kada su ljudi počeli međusobno da se mešaju. Činjenica je, tako, da možete imati “O” krvnu grupu, a ipak voleti parfem “A” – to smo želeli da postignemo: kompatibilnost i mogućnost kombinacija. Baš kao i kod pravih krvnih grupa. Kad bolje pogledate, kod parfema se zaista i radi o kompatibilnosti, zar ne?

Dobro, nauka još nije dokazala da su krvne grupe baš ovako nastajale, mada jedna od teorija govori o tome da je O prva krvna grupa. Zapravo, naučnici još ne znaju ni zašto su krvne grupe nastale (evoluirale) i čemu to, uopšte, služi?

Vratimo se mirisima.

A je postao moj “miris proleća”.  Postojan veoma dugo, (u ovoj maloj bočici je parfemska voda), sa dve kapi ćete mirisati pola dana, on se transformiše i postaje čas svež i zelen, čas sladak. Uniseks i unikatan, nenapadan ali prisutan,  miris koji vas izdvaja i navodi ljude koje srećete tokom dana da kažu da mirišete lepo.

IMG_4932

U njemu su zeleno lišće paradajza i bosiljka, anis, i neizbežne metalne note u dnu parfema.

Ne pokušavajte ni da zamislite kako ovakav spoj miriše – nijednu od nota nećete uspeti jasno da definišete – ili barem ja nisam. Ponekad, kao grčka salata koju jedete pod nekom lozom, u hladovini, pored vode. U >Grčkoj. I pijete ouzo s vodom. Ponekad kao sveže ubran paradajz, miris peteljke, ili još bolje, lista paradajza, ako ste imali priliku da osetite. A onda naleti milis nalik na citrus. A metal, gotovo da ga ne osećam. Tek, možda mu on daje dozu oštrine, i neverovatne svežine.

IMG_4939

Očigledno sve zavisi od kože. I te hemije.

Parfemi su pakovani u bočice koje podsećaju na on za infuziju, metalno sive. Veća, od 60 ml krije toaletnu vodu, manja (kao moja) sa pipetom, parfemsku, jaču. Cene su 16.600 za 60, odnosno oko 14.000 za 40 ml. Par kapi iz pipetice drži nekoliko sati, i može se desiti da na kraju dana neko pita na šta to, tako sveže, mirišeš?

Sasvim slučajno, miris se poklopio sa mojom krvnom grupom. Ako krenete da se među Blood Concept parfemima tražite svoju krvnu grupu – ne očekujte nikakvu mistiku:  tragajte za mirisom koji vam se dopada. I, dajte mu još jednu šansu.

Za kraj vam poklanjam spot o krvnim grupama i njihovim mirisima.

 

 

Da li biste nosili ovaj miris?

Fotografije: BudiLepa – na prvoj fotografiji slika na papiru Zoran Naskoski.

Ostavite komentar

Tijana on 02/05/2014

Priča me je svakako zaintrigirala i čudi me da ih nisam njuškala u parfimeriji (ako postoje testeri), sledeći put svakako hoću. Mada, taj me miris metala malo brine...