DSCN1673Salamanka, Španija, avgust 1983.

Dve studentkinje španskog jezika iz Beograda lutaju ulicama omeđenim grandioznim građevinama od žutog kastiljanskog kamena, ne znajući gde bi pre: do glavnog trga oivičenog baroknom kolonadom i okrunjenog kulom sa satom – neizbežno mesto za sve sastanke – u kafanicu  u kom grupa studenata peva šaljive ljubavne pesme praćene gitarom, do Stare katedrale koja je bila toliko velika da se nije dala uhvatiti u objektiv, do Univerziteta na kom je predavao Unamuno…

Ali, tu smo još nekoliko nedelja, dajmo sebi oduška šopingom.

Mala parfimerija na Plazi Mayor je nudila izlog prepun najpopularnijih, najpoznatijih parfema. Na trgu je vladala vrelina španskog podneva, vreme kada se spuštaju metalne roletne i odlazi na sijestu, a u maloj parfimeriji je bilo sveže i mirisno. Anaïs Anaïs je bio jedan od parfema koje sam probala – i kako bi devojka glave pune književnosti i muzikalnog stranog jezika, odolela tom romantičnom, nežnom, mladalačkom i bezazlenom đurđevku.

Anaïs je stigao u Beograd ušuškan u prtljagu da mu se nešto ne desi, i  koristio se štedljivo, studentski. Prstić na otvor bočice, pa malo iza uha…

RSCN1712

Bilo je to vreme kada su parfemske kuće izbacivale parfeme koji su bili drugačiji, mogli su da vas iznenade i osvoje.

Tako je i Anaïs Anaïs  trajao… i obeležio vreme mojih studija.

Bočicu sam ovih dana otkrila u svojoj sobi u roditeljskoj kući, tom muzeju mladalačkih ljubavi, ideja, zabluda. Začudo, u njemu je još na dnu bilo par zgusnutih žutih kapi zgusnutog, oporog mirisa.

Danas je to vintage relikt.

Anais, taj mali  buketić buketić belog cveća, narandže, đurđevka, zumbula, ljiljana, jasmina, omotana u izmaglicu ambera, bio je Proleće i Mladost. Hipi-duga talasasta kosa i prozračna bleda haljina.

Oglasi za Anaïs Anaïs  u novinama (stranim) obećavali su baš to: bilo je na njima bezvremeno lepih ženskih lica, dugokosih devojaka koje trče poljem, blurovanih slika cveća… A parfem je isporučivao istu mirisnu iluziju kakvu je nagoveštavao oglas. Delikatna zaobljena porcelanska bočica sa pastelnim cvetovima bila je u istom lepršavom tonu.

Fotor0514120941

Ukratko: nepopravljivo romantičan.

Video? Ne, 1978. kada je Cacharel lansirao Anais Anais,  nije bilo Interneta ni YouTube-a, dakle govorimo o medijskoj praistoriji.

Tokom prvih pet godina od lansiranja prodato je 35 miliona bočica. Anaïs Anaïs je od 1982.do 1985.bio najprodavaniji parfem na svetu. Cacharel je tada snizio cenu ovog parfema za 30% u odnosu na parfeme sličnog kvaliteta na tržištu, baš da bi ga mlade devojke mogle kupiti. A i danas je Anaïs Anaïs u Francuskoj prvi devojački izbor.

Cacharel  ove godine slavi 35 godina Anaïs Anaïs parfema, svom prvencu dodaje naziv L’Original, i  lansira novu interpretaciju;  Anaïs Anaïs Premier Delice. 

Fotor0514114815

Uvek kada ste voleli stari miris, strepite od nove verzije. Informacije kažu da je strasniji i slasniji, da je cvetnom buketu dodao voće, i to kruške. “Glatka i nežna Bartlett; sočna i punašna Comice; pomalo opora Passe Crassane”.  Onda, tu su vanila i trag čokolade. Beli mošus je nota završnice.  Parfem je voćnoć-cvetni, gurmanski.

Uzdam se u ovu oporu Passe Crassane – ne bih volela da novi Anais bude presladak.

I eto me u Jasminu, da ga probam.

Na prvi utisak, mnogo slatkog voća, kruške i to karamelizovane. Mnogo je novih parfema koji biraju ovu kandiranu varijaciju mirisa. I, više je to leto i jesen nego proleće.

Prskam na jednu ruku stari, klasični. Na drugu novi, rođendanski.

20140513_173832

Prvi, poznat i golica uspomene.  Drugi, polako sazreva i iz njega na mahove, iz slatkog okruženja, proviruje stari. Stidljivo. gotovo neprimetno.

Premier Delice je zanimljiv miris, veoma aktuelan, prijemčiv za nos i nepce. Mnogi ga porede sa La Vie Est Belle. Sličan jeste, na prvi pogled (udah). Ali su ovde kruške te koje daju voćnu slast, i prave definitivnu razliku. Miris je intenzivan, kvalitetan, trajan na mojoj ruci oko 4 sata.

Ipak, definitivno biram original. I ne samo zbog nostalgije.  Zbog originalnosti.

I dalje mi se čini da je on odličan izbor za prvi parfem.

Devojke, izbor je na vama. Probajte oba. Prvi, klasični je zahtevniji. Drugi, Premier Delice je slađi i lepršaviji.

Cacharel misli na vas i poručuje vam:

PROUD TO BE ROMANTIC.

Volite li Anais Anais

Da li ste romantični?

 

 

Ostavite komentar

Tijana on 14/05/2014

Pre neki dan sam njuškala novi Cacharel i moram reći da je savršen za mladje generacije (25-). Ja volim voćkaste i slatke note, ali slažem se da ovo nije prolećni miris, fali mu svežina i lakoća. Pomirisaću i staru verziju, ali mislim da će nova verzija ipak prednjačiti.

Ljiljana on 14/05/2014

Tijana, u staroj je djurdjevak.

Lena Novitz on 14/05/2014

Divno opisan prvi susret sa A.parfemom. Originalnu verziju nisam probala, ali sam nedavno sa prijateljicom obišla parfimeriju i isprobale smo između ostalih i ovaj novi Anaïs Anaïs Premier Delice. Meni se jako dopao na prvo testiranje, iako sam bila ubeđena da osećam neku dinju ili nešto tako :D

Ljiljana on 14/05/2014

Drago mi je devojke da vam se dopao. Jeste baš lep. Ali prvi je bolji.

Ljiljana on 12/04/2023

To je "naš" porodični parfem. Prenosi se sa uspomenama.

Ljiljana on 14/04/2023

:)))