Naša najstarija parfimerija proslavila je 58-mi rođendan. Starija je od mene. Gde pregledati novitete, ako ne u Jasminu? Evo, najpre onih mirisnih.

IMG_4808

Dolce je novi parfem Dolce&Gabbane. Nekada sam koristila D&G Red, i još ga se sa ljubalju sećam. Kasnije su mi stalno govorili: “O, mirišeš na Light Blue“, a zapravo je to bio Moschino I Love Love, pa raučunam da bi mi se dopao i Light Blue.

Uostalom, parfem koji opstaje godinama na vrhu lista prodaje, uz više od 500 novih mirisa koliko se lansira svake godine, mora biti poseban. Od D&G sam probala sam i The One, bio je – u redu. Nosiv. The One je ime koje mu nije pristajalo, bio je daleko od Izabranog.  

Sad je tu Dolce. Spoj svežine nerolija i papaje, zamamnih belih cvetova (amarilis, narcis i lokvanj), obmotan zavodljivim mošusom, ušuškan u sandalovinu. Note amarilisa su dobijene specijalnom tehnologijom, bez branja cvetova, novom tehnologijom koja miris “hvata u vazduhu” bez branja cvetova – “Headspace” tehnologijom,  za koju kažu da je ovde prvi put upotrebljena na amarilisu.

 

Promotivni film donosi duh Amarkorda, još samo da odnekle čujem “Gradiska, Gradiska…” – sniman na Siciliji, sa Kejt King, kanadskom manekenkom, u režiji Đuzepea Tornatorea (“Malena”), i muzikom Enija Morikonea. Film je retro, romantičan, baš kao i bočica mirisa Dolce.

U prvi mah, deluje itekako zanimljivo, iskričavo na momenat, pa cvetno i meko. Ipak, vrlo brzo kao da bledi – ili ga je moja koža usisala. Ovo je lep parfem, prefinjen, divnih nota, ali me nije impresionirao. Možda je rezlog što sam odmah posle njega probala neke druge mirise.  Moguće je da će na nekoj drugoj koži bolje da se razvija. Svakako ga probajte.

Cene u Jasminu su od 7.690 din za 30 mo, 10.490 za 50 ml i 13.890 za 75  ml EDP.

Hugo Boss Nuit Intense

Drugi novitet je Hugo Boss Nuit. Logično, posle Jour. Budući da se mirisa Jour sećam kao previše bledog i bez duše (zaštitno lice Gvinet Paltrou), hajde da vidimo tu “tamna je noć” verziju.

IMG_4817

Nuit Intense je intenzivnija  verzija Nuit Pour Femme od pre dve godine, inspirisanog klasičnom “malom” crnom haljinom. Koju je za ime parfema jednom zauvek ukrao Guerlain.

Nuit Intense je zamišljen kao parfem koji se nosi za posebnu večernju priliku, vrlo elegantan, za ženu od stila i ukusa. Intense verzija jeste mnogo “karakternija” –  cvetna, elegantna, i otvara se finim voćnim mirisom bele breskve, i odmah su već tu snažnije, cvetne note. Mahovina mu daje sasvim diskretnu oštrinu, sandalovina finu drvenastu završnicu.

Bočica je, međutim  dosadna i bez šarma –  pretpostavljam da treba da deluje elegantno. U Jour verziji i beloj boji izgledala je bolje.

Ovo je elegantan, klasičan miris. Da, ide uz crnu haljinu. Dobar za razne prilike, i ne samo večernje. Negde sam pročitala da je “dramatičan” – kakvo preterivanje.

Cene su od 6.990 din za 30 ml, do 11.590 za 75 ml EDP.

Bvlgari Aqua Amara

Omnia je za žene. Aqua je, zna se,  za muškarce.

IMG_4811

Bvlgari je ove godine miris ozona, i soli iz mora zamenio izvorskom vodom (sada parfimeri imaju “akorde” za svaki bogomdani miris) – i Aqui dodao i snažne mirise gorkih citrusa. Odveo nas je na sunčanu plažu. Možda je to izvorska voda, ali za mene je i dalje more, i miris klasične Aque (Pour Homme) je i dalje tu, u prizvucima.

Talasi su visoki i donose miris svežine, ali sa oboda plaže dopire najpre gorkast miris narandži. Odmah potom svežiji miris neroli cveta. Pa veliki talas rasprši svoje kapi svuda naokolo, i opet je tu samo more, oštro i prozračno. I konačno, kada se talasi u sumrak smire, iz daljine dopire miris drveta koje opušta svoje smole posle celog dana na suncu. Pačuli.

“Zadržavajući se u svežem vodenom univerzumu zamislio sam miris pun energije, okupan svetlošću i prepun sastojaka izuzetnog kvaliteta”, rekao je parfimer Žak Kavalije (Jacques Cavallier).

Eto, to je nova Aqua.  Prepoznatljiva okrugla bočica koja sigurno leži u ruci, i bakarna boja koja mi liči na osunčanu kožu (a zapravo je inspirisana bakrom kojim obiluju obale mediterana) i koja je odmah privukla moju pažnju u Jasminu.

Miris koji bih mogla da nosim iako je muški. Ima tu gorkasto – svežu notu, pravo osveženje.

Cene su u Jasminu 8.190 za 50 ml, i 11.190 za 100 ml EDT

 Salvatore Ferragamo Tuscan Soul

IMG_4810Ferragamo koji sam volela do poslednje kapi – bio je muški, imao zakrivljenu bočicu, i – više se ne proizvodi. Miris koji je bio prava mera citrusa, zelenog, mekog i baršunastog – bezvremen na dobar način. Zato sam odmah posegla za Tuscan Soul bočicom i prsnula pravo na kožu, i on je bio tu negde. Neki maleni molekuli bili su prepoznati i zato nekritički odmah mogu da kažem da mi se ovaj miris dopao – možda samo zbog uspomene.

Plus, tu je Toskana, pa ti odmah dođu na pamet oni gradići, trgovi, miris kafe, sendvič sa prušutom i milozvučna blagoglagoljivost tog jezika.

Ipak, lista mirisnih nota je orhrabrujuća – možda ovo nije iluzija uspomena, biće da je to dobar parfem:  kalabrijski bergamot, cvet pomorandže sa sicilije,  magnolija, iris i drvo smokve.  doza gorkog, slatkog, voćnog i drvenastog. Miris za muškarca koji se doteruje da bi delovao ležerno.  Italijana.

Ali i za žene.

Probati u Jasminu, cene su od 4.999 din za 40 ml EDT i 9.590 za 125 ml EDT.

 Karl Lagerfeld

IMG_4867Miris koji je toliko najavljivan. U nekim svetskim parfimerijama su sve odbrojavali dane: Stiže Karl za dva dana!

Karl je stigao i u Srbiju, bez naročite pompe. Bez promocije.  Ili je barem ja nisam zapazila.

Prsnula sam na bloter, i već umorna od mirisa, nisam uspela da otkrijem ništa zanimljivo. Delovalo mi je već viđeno. I muški i ženski. Možda mi, samo, više nije bilo do mirisa.

Zato Karla odlazim da pomirišem ponovo, da se uverim… vredi li pompe.

Lalique Encre Noir

Na kraju samo da podsetim da je u Jasminu i jedan manje komercijalan, više niche brend Lalique. IMG_4812

Encre Noir je miris-intriga. Pomalo zamagljen, kao kad pogledom bludite u daljinu, cvetni i opojan, ali pomalo mračan (Corps Bride?). Nije bez razloga u obliku crne kocke.  Inspirisan mastilom, (Encre Noir i znači “crno mastilo”) miris sadrži bergamot, freziju, osmantus, ružu, vetiver, kedar, mošus. Kompozicija vam, tako nabrojana, neće reći mnogo. Morate ga probati.

Ako ga nađete. Jasmin, naime, Lailque, taj sjajan brend, drži kao da ga se stidi, u jednom uglu, iza drugih parfema. Cene su 8.990 za 50 ml odnosno 11.490 za 100 ml EDP. 

Lalique zaslužuje dužu i ozbiljniu priču. Nadam se da ću se setiti da je ispričam, a i vi me podsetite.

 

 

Ostavite komentar

Jelena Djukic on 23/04/2014

Baš mi je prijala ova "revija". Nikada mi nije bilo jasno kako je (i zašto?) Lalique završio u Jasminu. Karla sam omirisala. Muški mi je bio zanimljiviji ali i naporniji. Slučajno sam svratila u Sephoru i iznenadila se kada sam ugledala bočice.

Ljiljana on 23/04/2014

Jelena, ne znam ni ko zvanično uvozi Lailiqe. Nisu ga ni pre radili kako treba. Pa ni sada. A Karl, pa stvarno... ne znam. Što rekla Ksenija, možda sam razmažena.

Marija Mrs Fox on 23/04/2014

Uvek saznam nešto novo npr, nisam znala da je Jasmin parfimerija dama u ozbiljnim godinama :D Zanimlljiv izbor parfema, neki su mom nosu prepoznatljivi, neki ne. Light blue D&G sam nosila jedan deo mladosti, tada me je inspirisao, ali nikada nisam posegla za drugom bočicom, nikada.

Ksenija on 23/04/2014

Ah, jedino je Lalaque vredan pomena (is tari D&G Red, ali ne u novom reizdanju), mada nije novina na tržištu, a vidim da je i cena pozamašna. D&G me je totalno razočarao, bočica kič, reklama smešna, a parfem ne zaslužuje ni da ponese taj naziv. Posle Sicily i predivne Monike Beluči, sve ostalo izgleda kao fotokopija. A i KL posle nekoliko inovativnih i smelih parfema koji opstaju decenijama, da ponudi ove dve generičke mirisne vodice, baš je bez veze, i tu sam se razočarala. Možda je moj nos malo razmažen...

Ljiljana on 23/04/2014

Ne, Ksenija, nije nos razmažen nego je presija da se ima novitet, i to komercijalan, da se svima dopadne. Onda ugase stari dobar miris i naprave nešto slatko, kandirano, sa belim cvećem i to je.