Evo šta o tipičnim ženskim pitanjima o parfemima na svom Twitter nalogu kaže Tanja Sančes: “Pitanje koje žene najčešće postavljaju pri kupovini parfema je: “Koji miris izluđuje muškarce?” Posle godina intenzivnog istraživanja, sada definitivno znamo odgovor. Slanina….” Tanja (Tania Sanchez) je koautor knjige Parumes: the A-Z guide, koju je pisala sa Lukom Turino (Luca Turin), mnogo poznatijim kritičarem parfema. I premda sam na samom početku citirala Tanju, jer pitanja o parfemu koji “izluđuje muškarce”, “nosi se uveče”, “pristaje crnkama”… smatram potpuno besmilenim. Parfem je kompleksnije čudo. Neki kažu – umetnost.

Kako uopšte ti ludi mirisni molekuli dolaze do nas?

Kako u tih nekoliko stotina molekula u parfemu naš nos kaže šta je to i da li nam se sviđa?  Kako ujutru prepozna miris kafe (nepogrešivo)? Da li mirisni molekuli imaju svoj oblik koji receptori nosa prepoznaju: “aha, ovo je onaj ćoškasti sa zaobljenim vrhom, taj miriše na kafu”? Izgleda da ne.

05Newbark_600

Mirisi nam, verovali ili ne, govore muzikom. Svaka nota ima svoj ton. Tačnije, svoju vibraciju.

Da li zato govorimo o harmoniji mirisa? O mirisnim akordima?

Evo vam reč o tome jednog od najvećih živih stručnjaka za mirise, biologa po profesiji, i jednog od najpoznatijih parfemskih kritičara, Luke Turina. Čoveka koji je otkrio muziku mirisa.

 

Nekoliko naučnih časopisa se pozabavilo Lukinom teorijom da naš nos prepoznaje mirise po vibraciji molekula, a ne po obliku, kao što je tvrdila prethodna teorija.  Nature, Science, Nature Neuroscience… Turin je u međuvremenu predavao biofiziku na University College of London, na čuvenom MIT -ju su ga angažovali da im projektuje elektronski nos. a trenutno je gostujući porfesor teorijske fizike na ULM univerzitetu. Nauka je konačno ipak usvojila njegove stavove, i teorija o vibraciji drži većinu glasova izgleda, a njegovu teoriju mirisa stavili pod naučni krov kvantne biologije.

Luka Turin je napisao i knjigu “Parfumes, the A-Z  guide” sa saradnicom (i suprugom) Tanjom Sančes (Tania Sanchez). U knjizi, koja se dopunjava svake godine, postoji kritika većine poznatih i manje poznatih parfema. Parfemi dobijaju ocene – od jedne do pet zvezdica. Ovde možete da zavirite u sadržaj knjige, na kom je 5 zvezdica za Timbuktu (L’Artisan Parfumeur) a jedna za Flowerbomb (Viktor & Rolf).Fotor0405212553

U prilog teze o muzici, evo odeljka iz kritike mirisa Timbuktu: “… karakteriše ga potpuna transparentnost, neuobičajeno visok sadržaj visoko-kvalitetnih prirodnih supstanci, i nešto što bih nazvao “potpunim odsustvom duvačke sekcije u orkestru”. Timbuktu ima melodičan gudački start, sa vetiverom, sandalovininom i tamjanom, koji deluje tako tiho, sve dok na shvatite da, poput modernih zvučnih sistema koji prenose muziku u svaku sobu, samo jednapumpica parfema ispunjava kuću neobičnim, gotovo neuhvatljivim, skoro infracrvenim sjajem drvenaste svežine”.

Eto. Tako piše Luka Turin. To je ono što želim da znam o parfemu. Ne želim niko da mi kaže da li taj miris treba da nosim uveče, i da li će mi pristajati ako sam plavuša.

 

 

 

 

Ostavite komentar

Ksenija on 06/04/2014

hahaha i mene je nasmejala ova izjava kada sam je pročitala. Perfume Guide nam je referentna literatura ovde u kući. Drago mi je što su visoko ocenili neke parfeme koje i ja samtram umetničkim delima, dok su veliku većinu hip parfema totalno ocrnili. Sve moje drugarice me etiketiraju kao babu jer volim Samsaru i Caleche, dok one vole da uživaju u 'modernim' fruitchuli vodicama koje meni sve mirišu isto i podjednako zaboravno.

Ljiljana on 07/04/2014

Ksenija, Ma da, mnogo su duhoviti. To mi se sviđa. Uvek.

Marija Mrs Fox on 23/04/2014

Ovaj tekst je još jedan dokaz da je meni slon stao na sluh :D Šta ću, godinama funkcionišem kao pokvarena ploća :)

Ljiljana on 23/04/2014

Eto, Marija, nauka rekla svoju reč.