La Panthere je novi parfem kuće Cartier – oživljavanje mitske priče o panteru, zaštitnom znaku ove kuće, ili još pre, o Panterki, ženi koja je zaslužna za značajan period razvoja draguljarskog carstva.  Parfem se, naime, onim “la” ispred imena opredelio za ženski rod. Fotor0420144913

Žana Tusen (Jeanne Toussaint) je odlučila da uzme život u svoje ruke,  da nosi svilenu pidžamu sa biserma ako joj se hoće, da puši u javnosti i živi sa muškarcem izvan braka… da ne prati trendove, nego da sama bude trend. Danas bi neko rekao da je žena-zmaj. Tada, tridesetih godina prošlog veka, u Parizu, nazvali su je La Panthera. Panterka. Dobro, imala je i tu, kažu, neobuzdanu narav.

Delila je epohu i smelost sa Koko Šanel, a neki kažu da su bile i prijateljice. Koko je svoju kreativnost pretočila u modu. Žana svoju u dragulje i zlato.Fotor0420222028

Posle prvog svetskog rata postala je saradnica, a potom i ljubav i muza Luja Kartijea (Louis Cartier), jednog od trojice braće iz Kartije draguljarske imperije koja je bila zrela za preokret ka smelijim formama. Žana je bila smela. Od 1933. postala je u kući Cartier direktorka sektora visokog draguljarstva (pandan visokoj modi, samo još skuplje), a panter, do tada prisutan samo kao šara urađena u oniksu i dijamantima, dobio telo: tri pantera koja je kreirala za vojvotkinju od Vindzora proslavili su je. Vojvotkinja od Vindzora je bila Volis Simpson, žena zbog koje je Edvard VIII posle silnog skandala u Britaniji abdicirao. Vojvotkinja je bila ikona stila tog vremana, a ona i Žana Tusen sarađivale su na nekoliko komada nakita – vojvotkinja je, naime, volela Cartier. I Cartier je, dakle, voleo vojvotkinju.Fotor0420222549

(Na slici gore, vojvotkinja od Vindzora sa Cartier narukvicom, i desno, narukvica i broš.)

Bilo je to burno vreme u kojem žene možda nisu imale prava kao danas, ali neke od njih su znale kako da u tom dominantno muškom društvu postignu ono što žele.

La Panthere u Sephori

La Panthere je parfem koji je Cartier lansirao 1986, a potom prestao da proizvodi, do danas.

Da je išao linijom mnogih drugih poznatih parfema, do sada bi imao barem još desetak varijacija: parfem, toaletna voda, zimski, letnji… i naravno, jedan sa vanilom ili karamelom, da ugodi svim ukusima.

Srećom, nije.

Fotor0420145339

Već prvi sprej mirisa na bloteru ukazivao je na nešto dugačije u moru bledih-“sofisticaranih”, ili slatko-cvetnih varijacija koje su preplavile parfimerije. (Dva dobra izuzetka od ovog pravila koja sam ja probala prošle godine bili su Armani Si i Trussardi My Name).

Na koži je La Panthere bio još zanimljiviji. Mošus i gardenija su se preplitali, a nešto je davalo oštar, pomalo muški prizvuk – kasnije kada sam pregledala sastav, verujem da taj ton, koji volim u parfemima, potiče od hrastove mahovine, tipične za “chypre” mirisni kompleks.

“Chypre” je reč koja se kod nas ne prevodi, a nastala je po parfemu Coty Chypre iz 1917. koji je prvi promovisao ove note. Chypre označava oštre mirise hrastove mahovine, labdanuma, pačulija i bergamota. (izvor pun miris).

Suvo voće je to što daje slast parfemu koja provejava odmah po nanošenju, ali ga ne čini slatkim – tek daje malo mekši prizvuk.

Tu je i jagoda, koja se može nazreti kada je miris već na izmaku.

IMG_4888

Da, miris je skup, elegantan i nije svakodnevni.  Traži nešto belo i svileno, nešto crno i dekoltirano, nešto crveno i baršunasto. Dodaće vam dozu šika, ali samo ako ga već posedujete. 

Kreirala ga je Mathilde Laurent, a osim mirisa, pažnju privlači i bočica, sa likom panterovog lica koji se nazire u staklu.

A “Panterka”?

Žana Tusen ostala je na svom položaju u Kartijeu do 1968.  Tokom nemačke okupacije Pariza, bila je privedena i zatvorena zbog kreacije broša “ptica u kavezu” koji je izložila na udarnom mestu u izlogu. Iz zatvora je izašla nakon samo par dana, na intervenciju Koko Šanel. Nakon rata, kreirala je broš “oslobođena ptica”. Nosilac je Legije časti za doprinos modernom dizajnu i juvelirstvu. Umrla je u Parizu 1978, a njen je život inspirsao književnicu Stefani dez Or da napiše roman o njenom životu pod imenom Panterka. Kod nas je preveden i izdala ga je Laguna.Fotor0420222740

Cartier je svoj novi miris kreirao za slobodn(oumn)u i otmenu ženu.

Probajte ga. Prodaje se samo u Sephora parfimerijama.

IMG_4875

Ostavite komentar

Marija Mrs Fox on 23/04/2014

Predivan post. Samo reči na internet platnu nevele su moj nos da želi, a lenje noge da idu Sephoru. Hrana gladnima, kap vode žednima, i lekcija iz pisanja nepismenima :D

Ljiljana on 23/04/2014

Da, drugačiji je od mnogih "noviteta". Odnosno verzija.