penhaliogns viktoria

Mart 2014.

Mali vremeplov na koji želimo da vas povedemo vraća nas više od dva veka unazad, i više od 2000 km na sever, preko Kanala do Londona.

U vreme kada je svoju vladavinu počela kraljica Viktorija.

U doba kada je pisao Čarls Dikens.

U vreme otvaranja  prve Harrods radnje.

U vreme kada je ustanovljen Viktorijin krst, a istraživač nemirnog duha otkrio vodopade koje je nazvao Viktorijinim.

Onbo, kada je Darvin zapanjio svet drskošću objavljivanja Porekla vrsta.

Fotor0329210212

I kada je prvi trans-atlantski telegraf počeo da šalje poruke.

Vreme kada je usvojeno srednjeevropsko vreme, po Griniču.

Sve ovo vam je samo da zamislite milje u kom se dešava naša priča. Vreme događaja, otkrića i osvajanja (engleskih).

Viktorija vlada Engleskom, a Vilijem Penhaligon, ne naročito važan za čovečanstvo, ali presudan lik u našoj priči,  otvara 1860. berbernicu na Pikadiliju i stvara prvi niche parfem.

Penhaligon's-Brand-Presentation-2012-3

Kako drugačije nego niche nazvati miris za koji je londonski brica XIX veka dobio inspiraciju u sumpornim isparenjima obližnjeg Turskog kupatila? Čudno vreme puno inovacija bilo je spremno i za ovu, u svetskim razmerama, zanemarljivu, ali za našu priču važnu ideju.

Engleska aristokratija je već bila spremna za nove mirise. Parfemi su postali izrazito popularni na Ostrvu još u vreme Henrija Osmog, dva veka ranije, a kraljica Elizabeta I nije podnosila loše mirise (koji su, da se ne lažemo, kolali ulicama Londona s kraja XVI veka) pa su pod njenom vladavinom javni prostori Londona prskani parfemima.

Vilijem Penhaligon je bio uspešan u svojim poslovima, pa je postavljen za zvaničnog  parfimera i bricu Viktorijinog dvora.

Kuća Penhaligon’s danas je jedinstvena kao čuvar tradicije, i nosilac modernog duha. Istovremeno.

Mirisi Penhaligon’s stigli su ovih dana u parfimerju Metropoliten u Beogradu, gde će se ekskluzivno prodavati.

A evo i Penhaligon’s inspiracija.

1872.

Hammam Bouquet je, 1872. bio prvi miris tada berberske radnje, danas selektivne parfemske kuće Penhaligon’s.  Bila je to godina kada je Engleska dobila prve izbore na kojima se tajno glasalo.

Penhaligon je neposredno uz svoju berbernicu imao tursko kupatilo i taj, stalno prisutan miris,  mamio je njegov nos, pa je kreirao parfem orijentalan, animalistički, odvažan; u srcu je imao tursku ružu, koju su podupirali miris drveta, lavande, mo[usa i korena irisa. Fotor0329221651

“Hammam se pravi i danas, 140 godina kasnije i dalje je više nego zaniljiv, jedan od najprodavanijih Penhaliogon’s mirisa.

 1902.

Negde u vreme kada je postao dvorski berberin i snabdevač mirisima, Penhaliogn je bio impresioniran Blenheim palatom, sedištem vojvoda od Malboroa (i danas omiljeno mesto za aristokratske svadbe) pa je kreirao Blenheim  Bouquet sa citrusima, začinima i drvenastim mirisima. Citrus bez mane, i danas se prodaje i mami uzdahe. Klasičan. Muževan. Diskretan.

Fotor0329235314

 1907. i dalje…

Penhaligon šalje svoju robu u “beli svet”, ili kako Britanci kažu, „overseas”.

Danas, 135 godina kasnije, kuća Penhaligon’s je nosilac kraljevskih „garancija” kvaliteta: Royal Warrants The Prince of Wales (od 1988.) i Duke of Edinburgh (stečenog 1956.).

Priznanja se dodeljuju institucijama ili osobama koje snabdevala svojom robom ili uslugama kraljevsku porodicu – kraljicu, muža joj, vojvodu od Edinburga, ili princa od Velsa. Priznanja su i garnat visokog kvaliteta, jer svaki snabdevač kraljevske porodice prolazi ozbiljne testove kvaliteta, koji, nekada, traju i godinama. A jednom stečeno priznanje nije zauvek – Dvor u svako doba može prestati da koristi usluge do tada omiljenog brenda.

 

Fotor033001154

2002.

Artemisia je kreirana 2002. i danas je najprodavaniji miris ovog brenda u svetu. A kod nas, na promociji u Metropolitenu, pobrao je najviše simpatija.

Artemisia je delikatan, prefinjen ženski cvetni miris, sa voćno-cvetnim, na momente iskričavim, pa onda smirenim mirisom čaja od jasmina. I u tom čaju, tek dodir meda i vanile, da ne bude presladak, (kao toliko mnogo komercijalnih mirisa koji, danas, izgleda ne mogu bez belog cveća i karamelizovane vanile). Artemisia ima u sebi nešto nedodirljivo, nevino, a privlačno. Klasa.

 Fotor0329232656

 

Činjenica je da, čak ni u Engleskoj, nije lako opstati vek ipo, a Penhaligon’s je redak primer tradicionalnog – i istovremeno selektivnog brenda koji je itekako aktuelan i inovativan.

Svi su mirisi napravljeni u Engleskoj, u bočicama koje su bazirane na originalnom dizajnu iz vremena Vilijema Penhaligona. Supstance su probrane i skupe, od ručno ceđenog bergamota, do jasmina čiji je gram duplo skuplji od grama zlata. Sintetičke supstance se izbegavaju i upotrebljavaju samo onda kada  se ne mogu dobiti iz biljke  (primer je, zamislite, đurđevak!).

Danas su na poslu u Penhaligon’s-u poznati „nosevi”, parfimeri koji imaju zadatak da kreiraju nove mirise, aktuelne i sveže, koji neće izneveriti tradiciju.

Težak zadatak. „Inspiracija dolazi sa najneverovatnijih mesta i situacija” – kaže Penhaligon’s. Vodim vas na dva takva mesta.

2010. Savile Row

Savile Row je kratka, ali poznata londonska ulica koju nazivaju i „zlatnom miljom” krojačkih majstora. Visoka koncentracija zanatskih radnji u kojima se od 18. veka do danas ručno izrađuju odela za gospodu. Nekada je tamo odela kupovao lord Nelson, danas princ Čarls (ali i Džad Lou). Veština krojenja po meri, inspirisala je Pehnaligon’s parfimere za Sartorial, „krojački” miris.

Mahovina, tonka i lavanda daju onu dozu tradicionalnih kolonjskih voda koje ćemo lako identifikovati sa tvidom. Dodatnim kreiranjem prišiveni su mirisi drveta, ozona i metalni efekat, da povežemo miris sa modernim muškarcem. I naravno, tu su mirisi začina, voska, kedra, čaja, i kože, da vas uvedu u radnu sobu savršenog krojačkog salona.Fotor032922398

Da li je Sartorial tradicionalan? Da. Da li je elegantan i moderan? Veoma. 

 

2012. English National Ballet

„Uhvatiti” u bočicu duh baleta! Parfimer Alberto Moriljas sarađivao je sa članovima Engleskog nacionalnog baleta, “njuškao” po salama za vežbu, udisao atmosferu premijera, razgovarao sa balerinama o njihovim strastima, željama, o tome šta za njih znači balet… I ubacio kao glavnu notu mek, baršunast, zavodljiv i delikatan: iris.

Iris Prima otvara se lakim korakom citrusa, a onda se ova mirisna koreografija munjevito menja ka smeni kontrasta ružičastog bibera, (balerina je na vrhovima prstiju), i irisa koji umekšava ritam svojim puderastim tonom. U igri su još i jasmin, vanila i sandalovina, ali i kožna, mošusna nota koja nam prenosi duh baletskih vežbaonica.

Fotor032923312

Iris prima nosi ružičastu mašnicu u boji baletskih patika koje troše balerine Nacionalno baleta, a na engleskim promocijama učestvovale su mlade dame koje su inspirisale ovaj miris.

Scents for gents

Sećate se Movembra? Humanitarnog novembarskog puštanja brkova, zarad prikupljanja novca za borbu protiv raka prostate?

Penhaligon’s je aktivno uključen u ovu kampanju, pa ima i svoj Movember Moustache Wax

Fotor0329223513

Ako me pitate koji mi je Penhaligon’s najdraži, moram da kažem da je to par muških. Prvo Sartorial.

Volim muške mirise, a ovaj je prava mera skladnih mirisnih vibracija.

Penhaligon’s sam vam  pominjala pred Novu godinu, u postu o ptičicama na ambalaži kozmetike. I evo. On je tu posle samo tri meseca.

U tom istom postu bio je i Aesop. I on će biti u Srbiji za par nedelja.

I promocija…

Budući da radim „odnose sa javnošću” ili PR za našu prvu niche parfimeriju  Metropoliten – pa tako i za Penhaligon’s koji se ekskluzivno u Metroplitenu prodaje, bila sam na domaćem terenu. Bila je divna gužva, puno mahanja bloterčićima i, opšta ljubav za Artemisia parfem. Fotor0331193554

A na slici: Tijana sa bloga Pudrijerica – obožavam njena duhovite i koncizne presude parfemima, pa joj uvek guram pod nos blotere sa pitanjem: čik pogodi…  (gore levo). A onda, uživala sam u društvu Jelene, Marije i Aleksandre… (gore desno). I sa dve divne novinarke,, Ivanom iz Lise i Verom iz Story-ja. I druge naše blogerke, koje, nažalost, nemam na slikama.

Služio se čaj, i kolačići. Veče za uživanje.

Fotor0331202144

 Engleski nosevi se zabavljaju Penhaliogn’s mirisima već skoro vek ipo. Mi nekoliko dana. Ali tu smo. Imamo ga.

 

Entertaining_nostrils_600x2

 

 

 

Ostavite komentar

Jelena Djukic on 31/03/2014

Ala smo se bacile na bočice :). Promocija je bila divna. Eksplozija mirisa, odlična muzika i sjajno raspoloženje.

Ljiljana on 31/03/2014

A neko je i kupio Artemisiu...

Marija Mrs Fox on 31/03/2014

Više od teksta, tekst na koji ja neumorno trabunjalo ostajem bez teksta. Ljiljo, uz blagi naklon šešir spuštam! Na tekstu, na eventu, na svemu! :)

2014. u slikama. I poneka reč – Budilepa on 08/01/2015

[…] Metropoliten je lansirao prekrasne mirise sa leptir mašnom, engleskog tradicionalnog brenda Penhaliogons, pročitajte više o ovom brendu u postu “Čime se zabavlja engleski nos“. […]