20140210_134500

 

Fleke? Tu su. Bore? Takođe.

Vreme? Februar.

Problemi su svi na broju, sunce još nije jako, vreme je  za hemijski piling.

Ništa ne može da osveži kožu kao dobar, profesionalni, hemijski piling. A serija pilinga može da učini i više – za fleke i bore, naročito.

Pogledajte iskustvo NeoStrata glikolnim pilingom u Xenia Doctor’s centru u Beogradu. 

Kako da izaberete hemijski piling?

Konsultujte dermatologa koji radi pilinge.

Toliko je mnogo brendova i vrsta kiselina na tržištu, da se ne možete sami snaći, (niti treba to da radite).

U Xenia Doctor’s centru rade pilinge američkih brendova NeoStrata (jedan od lidera u svetu pilinga) i SkinMedica.

Pre par godina sam već radila SkinMedica Illuminize Peel, koji se računa u “lunch time” pilinge, koža se ne ljušti, ne moraš da se skrivaš u kući… ni jedan dan.  Dobiješ jedno dobro, dubinsko osveženje i prosvetljavanje lica.

Sa ovim isksutvom iza sebe, računam da sam spremna i za malo jače stvari.

Malo.

Jer, moja koža je tanka, rekla mi je doktorka Vedrana Makljenović  iz Xenia centra, i mora se biti prilično pažljiv sa izborom pilinga.

 

neostrata piling

 

 

NeoStrata ima glikolne pilinge, u kojima su molekuli glikolne kiseline “slobodni” (zapravo delotvorniji od “vezanih”), a raspon jačina kreće se od 20%, preko 35% i 50%, do 75%.

Prvi piling, tanka koža, logično sam dobila 20%.

NeoStrata ima i tzv. “startere” za različite namene, koji se nanose na lice pre pilinga, i deluju zajedno sa glikolnom kiselinom, “usmeravajući” tretman.  Meni je izabran starter za izbeljivanje.

Piling počinje čišećenjem posebnim rastvorom kojim se lice potpuno odmašćuje.

Potom se na lice nanosi stareter, i samo par minuta nakon njega, kiselina.

 

neostrata 2

 

Sa stgarterom, već počinje peckanje, blago, ali uporno.

Sa nanošenjem kiseline, peckanje se pojačava, ali ne traje dugo, niti je, na bilo koji način, bolno. Niti neizdrživo.

Uostalom, u mom slučaju je peckanje prestalo, i narednih 4-5 minuta, koliko je kiselina stajala, ležala sam kao u spa centru, bez ikakvog neprijatnog doživaljaja na licu.

Tako je to izgledalo dok je stajala kiselina.  Malo crvenila, i jedna iritacija koja se tek naknadno otkrila, sa leve strane nosa, na obrazu ispod oka. Koža mi je na tom mestu inače sklona perutanju povremeno, pa pretpostavljam da je bila iritirana i pre tretmana.

Kiselina je neutralisana, skinuta, a onda sam dobila SkinMedica TNS Hydrating Mask.

SkinMedica je brend koji zaslužuje mnogo više pažnje od usputne pomene jedne maske: recimo samo da je reč o američkom brendu koji sadrži faktore rasta u identičnom sastavu kakvi se nalaze u koži.

 

20140210_130458

 

Maska je divno umirila moje lice, a posle 15 minuta, koliko je stajala, dobila sam i malu masažu kojom je maska dodatno utisnuta u kožu.

I nakon masaže, mogla sam da se pogledam u ogledalo.

Malo crvenila na tački pored obraza, inače, potpuno zategnuta, svetla i glatka koža.  Ovako.

 

20140210_133809

 

Sa hemijskim pilingom i sunčevim zracima se nije šaliti, naročito ako ste skloni flekama, pa se odmah nakon njega nanosi zaštita od sunca. Premda je dan bio oblačan – UV zraci su sveprisutni.

Preparat koji mi je nenesen je nešto sasvim, sasvim fantastično.

Heliocare Color Gelcream Light SPF 50.  Tekstura? Kao najbolji tečni puder ili BB krema. Svilenkasto, dobro pigmentovano, lepo prekriva. Zaštita je  visoka, od UVA i UVB zraka, a Heliocare je specifičan po sadržaju antioksidanata iz jedne vrste paprati, koja dosta obećava u zaštiti od sunca, i predmet je posebne pažnje naučnika.

 

20140210_134536

 

Boja “light” mi je tako dobro “legla” da planiram da Heliocare Colorgel uvrstim u obaveznu letnju negu lica.

Ta blažena faca (gore) rezultat je kompletnog učinka svih ovih preparata koji su stavljeni na moju kožu, ali i potezanja kože rukama dr Vedrane dok mi je stavljala zaštitnu kremu. Eh, da je stvarno tako.

 

Šta da očekujete od hemijskog pilinga?

Kod hemijskog pilinga imate prvi, neposredan efekat. Koža je veoma zategnuta, čista i lepa. Tek sutradan, primetićete dejstvo kiseline na kožu – od zavisnosti od jačine pilinga. U mom slučaju, sutradan se pojavilo blago i neprimetno perutanje na sredini čela i bradi, i jedna iritacija u zoni obraza pored nosa. Iritacija se pretvorila za dva dana u tanušnu krasticu, i otpala posle 4 dana. Za njom je ostalo jedva primetno crvenilo, koje bledi, ali znam da kožu na tom mestu moram dodatno štititi od sunca, da se ne stvori fleka.

Evo kako je izgledalo odmah posle pilinga, na ulici:

 

20140210_141354

 

Nakon jačih pilinga, moguće je više crvenila, i mnogo jače perutanje. Ili sitno, ili u krupnijim komadima tanke kože (kao ono kada pocrvenite na suncu, na plaži).

Crvenilo se, (u mom slučaju), jednostavno prekrilio toniranom kremom (Heliocare).

Tretmani se rade u seriji, najmanje četiri, da bi piling postigao efekat (smanjenje fleka, bora, čistija koža, ili, kod masne kože sa mitiserima, čišćenje koće i smanjivanje ožiljaka).

Evo glavnih preparata koji su korišćeni tokom ovog tretmana.

 

Fotor0210193330

Ako se prvi put susrećete sa hemijskim pilingom, preporučuje se prethodno korišćenje preparata sa voćnim kiselinama radi adaptiranja kože. A i naknadno korišćenje, za održavanje rezultata. U narednom periodu koristiću tri NeoStrata preparata za negu. Biće više reči o njima.

Da liste koristili hemijske pilinge?

Ostavite komentar

Lidija on 18/02/2014

Probala Neostratin Citratni tretman, vrsta pilinga koju je moguće koristiti i kod kuće. Efekti su fenomenalni, pore sužene, koža blista.Svi Neostartini preparati su izuzetno efikasni, samo se treba konsultovati sa dermatologom pre primene. Probala sam Heliocare gel cream, lepo prekriva, moju osetljivu kožu nije iritirao, najviše mi se dopada visoki zaštitni faktor.

Ljiljana on 18/02/2014

Draga Lidija i ja sam koristila citratni tretman. Baš pravi kućni piling, a tako jednostavan: maramicom se nanese na kožu. Kupuje se u apotekama.

Nina on 18/02/2014

Hvala za sjajan, informativan detaljan tekst. I fotografije! Ja sam zaljubljena u hemijske pilinge nakon sto su preporodili moju kozu. U pocetku sam, nakon saniranih problema sa aknama, radila jace TCA trihlorsircetne pilinge koji su otklonili plice oziljke I melazme na obrazima, gde je perutanje posle procedure bilo nesto izrazenije, ali daleko od toga da nisam mogla na posao. Koristila sam Linola Ureu i Pantenol i klonila se sunca (jaaako vazno!). A posle sam nastavila sa pilinzima glikolnom kiselinom srednje jacine posle kojih mi je koza slicna tvojoj na slikama, dakle spremna za pokret sa mozda sasvim blagim crvenilom. Misilim da je vazno da shvatimo da nasa anti-age strategija mora da u fokusu ima mnogo vise od samih bora, jer kvalitet koze, blistavost, fleke, tamna, zagasita, "pusacka" koza izgledaju cesto mnogo gore od bora. A hemijski pilinzi uspesno pomazu u otklanjanju ovih problema. Preporuka i podsetnik meni da je krajnje vreme za moju posetu dermatologu :)

Ljiljana on 18/02/2014

Draga Nina, zapravo je tvoj komentar odičan i informativan. Ja nisam morala da koristim nikakvu specijalnu kremu ali videću sledeći put.

Dear Skin on 19/02/2014

Čula sam puno pohvala za Neostratine tretmane, a lice ti je zaista super nakon. Ja momentalno idem na neke druge tretmane, ali morat ću pronaći salon koji radi s njima.

Ljiljana on 19/02/2014

E, da, to je taj prvi dan. Tad je najlepše:). Sutradan se pomalo ljušti (nevidljivo, oseća se pod rukom), i tu su par iritacija koje sam morala kriti puderom. I moraš uraditi seriju da vidiš pravi rezultat. NeoStrata su kod nas najpoznatiji,i rade ih najbolje ordinacije.

Stasha Caca on 19/02/2014

Probala sam jace TCA pilinge, srednje Neostratine i slabije vocne kiseline, i bila sam odusevljena rezultatima..:) Pravi efekat pilinga u mom slucaju se primecivao tek nakon 4.tretmana ali je zaista bio fenomenalan.

Ljiljana on 21/02/2014

Da serija od četiri, kažu, jeste prava stvar. Bezrazložan je strah od hemijskih pilinga.

Mrs Fox on 22/02/2014

Odličan, informativan tekst. Mene zanima da li ova vrsta pilinga može da otkloni manje fleke od sunca? Spomenula sam Vam da su mi se i pored zaštite, prošle godine nakon mora pojavile na licu. Probala sam pre nekoliko godina voćne kiseline i bila sam oduševljene efektom. Nemam više veći nečistoća na licu, ali se razmišljam da ponovim tretman(uvek može bolje). Mada, moju pažnju je najviše privukao Heliocare Color Gelcream zbpg zaštitnog faktora. Da li se može koristiti umesto BB kreme leti?

Ljiljana on 22/02/2014

Draga Marija, uverena sm da može da otkloni manje fleke - i naravno da sve zavisi od jačine pilinga i "majstora" koji bira kiseline i sastojke. Heliocare apsolutno može da zameni BB kremu. Divan je. Meni je bio otkriće. Ima doduše samo dve boje. Probaću pa ću pisati I Bioderma ima toniranu zaštitnu kremu, pa hoću da je probam - za leto. Pošto tokom leta ne volim da koristim dve kreme, znaš i sama kako je na 40 stepeni u Beogradu.Topiš se iovako.

Mrs Fox on 22/02/2014

Odlično, onda jedva čekam Vašu recenziju. I ja ne mogu da koristim više dve kreme tokom leta, baš kao što kažete živ se čovek otopi. Prvo što sam videla sa faktorom 45 je Erborian CC, pa sada potom Heliocare Color faktor 50 kod vas na blogu. Ako svetlija nijasa odgovara Vama, verovatno će odgovarati i meni Samo mi još reicite gde može da se kupi? Hvala :)

AnaK on 11/03/2014

U svet hemijskih pilinga sam ušla početkom ove godine, i potpuno sam oduševljena. Ja sam startovala sa agresivnijim TCA pilingom, da bih 'izravnala' posledice davnašnjih akni, i prezadovoljna sam efektom samo 2 tretmana, daleko su nadmašili moje očekivanje, zaista. Najesen bih razmotrila i kupila neke pilinge za kućnu upotrebu. Baš danas sam gledala Heliocar kozmetiku (u apoteci Pearl Medica, Kralja Milana 15 - između Kneza Miloša i Resavske), ali nisu imali testere za tonirane kreme, pa ću sačekati da se pojave. Koža mi je masna, ne znam koliko su 'hranljive' kreme.

Ljiljana on 11/03/2014

Ana, planiram da testiram Heliocare, Biodermu, i još neke tonirane kreme za zaštitu od sunca. Pisaću čim stignem.

AnaK on 12/03/2014

Divno, jedva čekam recenzije :)