Ona je stvorila čuvenu Dr.Hauschka kremu za čišćenje od badema.

Osmislila je najnežniju limfnu stimulaciju lica četkicama, koja se i danas koristi u Klasičnom Dr.Huaschka tretmanu.

Elizabet Sigmud (Elisabeth)  žena koja je sa doktrom Rudolfom Hauškom kreirala liniju prirodne kozmetike, danas legendarnu Dr.Hauschka kozmetiku umrla je nedavno sa 99 godina.

Vitalna i vedra do pozne starosti, pa zato ovaj tekst i nije sumorno “in memoriam”, nego portret jednog bogatog života vezanog za lepotu i prirodu. I mnogo dobrih saveta za negu.

 

 

Eliozabet 1

 

Tridesete su godina prošlog veka, Džudi Garland pleše u crvenim cipelicama u “Čarobnjaku iz Oza”, Vivijen Li pada u naručje Klerka Gebla u “Prohujalo sa vihorom”, ali kozmetika je među običnim ženama daleko od holivudskog glamura.

–  U to vreme su se kupke i masaže primnenjivale za negu tela, a bilo je tretmana i za stopala i kosu. Ali ne i za lice. Bilo je to vreme kada je briga o koži lica smatrana taštinom… – seća se stih vremena Elizabet Sigmund, tada mlada studentkinja medicine, primorana da zbog bolesti napusti studije i oporavlja se na Alpima. – Tokom tih razmišljanja u idiličnoj prirodi

Alpa, znala sam: kozmetika je zauvek osvojila moje srce – kaže u svom poslednjem intervjuu datom u Vali, rodnom mestu Dr.Hasuchka kozmetike, tamo gde je njena ljubav uzvraćena.

 

elizabeth 2

 

Elizabet Sigmund prilikom poslednjeg intervjua u Wali (gore).

 

Puna volje i energije,  po oporavku se potpuno posvetila usavršavanju u kozmetici, i posle nekoliko kurseva u Beču i Parizu, počela da radi u jednom bečkom kozmetičkom salonu.

Bila je šokirana:  koža je, po njoj, tretirana potpuno pogrešno!

Ona je znala da reč kozmetika vodi reč od grčke “kosmein” – što znači harmonizacija, a kozmetici tog vremena, zaključila je, prirodna harmonija kože bila je zadnja briga.

Odlučila je: njena će kozmetika biti drugačija.

Zakopala se u univerzitetske i manastirske biblioteke, tragajući za starim receptima i lekovitim biljkama koje će kožu i čuvati i ulepšati. Počela je da smišlja svoje recepture i da ih isprobava, a jedna od prvih bila je krema od mlevenog badema za čišćenje lica, ideja koju je ukrala od majke. Kasnije će iz ove kreme  nastati “Krema z ačišćenje”, jedan od Dr.Hauschka bestselera.

“Volim vas zbog vašeg pisma…”

Tragala je za pravim putem, kada je 1938. pročitala knjigu Rudolfa Štajnera, filozofa antropozofske orijentacije, u kojoj se kaže da “lepota otkriva naše unutrašnje biće u pojavnoj, spoljnoj  formi”.

Upravo je tako i ona razmišljala!

U tim razmišljanjima ju je zatekao rat, tokom kog se prijavila za negovateljicu. Nakon rata, 1948. preselila se sa suprugom u Švedsku, gde je otvorila “Salon za negu lepote”.

Ako za nečim tragate, ne treba smatrati slučajnošću znake koje vam život stavi na put.

Jedan porodični prijatelj, preneo joj je utiske sa svog boravka u Wala kompaniji koja proizvodi atropozofske i homeopatske lekove i ima sjajan organski, biodinamički vrt (na slici dole).

 

wala-garden (1)

 

– Odmah sam naručila nekoliko Walinih uspstanci, i inkorporirala ih u svoju kozmetiku.

A onda je 1963. stiglo neobično pismo od dr Rudolfa Hauške iz Wale, koji ju je zamolio da

mu prenese ideje o svom  “veoma posebnom” pristupu nezi kože. Elizabetin odgovor bio je dug i iscrpan, s druge strane je stigao odgovor: “Volim vas zbog vašeg pisma…” i poziv da poseti Walu.

Bilo je dovoljno tri nedelje razgovora u Wali, i odluka je pala: razvijaće se zajednički posebna linija kozmetike bazirana na potpuno novom konceptu: jačanju prirodnih funkcija kože.

 

elizabet 3

 

 

“Elisabeth Sigmund Cosmetic” linija lansirana je 1967. godine, a Elizabet se 1969. preselila u Ekvalden, malo nemačko mesto u kom je Wala korporacija i njeni vrtovi. Linija je kasnije preimenovana u Dr.Hauschka kozmetiku, koja je danas sinonim prirodne nege.

Sada bismo mogli reći “ostalo je legenda”… a Elizabet je ostvarila svoj mladalački san o “sas

vim različitoj kozmetici”.

Salonski tretman lica i danas se radi tehnikom limfne stimulacije koju je Elizabet razvila 1965. nakon izučavanja limfne drenaže direktno od njenog izumitelja, dr Vodera u Kopenhagenu.  Limfna stimulacija se i danas, u Dr.Hauschka Klasičnom tretmanu lica radi na taj njen način, četkicama a ne prstima.

 

Fotor0130103341

 

Mnogi od Elizabetinih receptura, poput “balet” preparata za noge od žalfije koju je koristila u svom salonu u Švedskoj – sada “Dr.Hauschka Foot balm-a”, koriste se nepromenjene i danas.

To je san koji traje.

Ostavite komentar

Anchy on 30/01/2014

Prelepa priča! Uvek se oduševim Vašim tekstovima- pored toga što su zanimljivi ima šta i da se nauči.

Ljiljana on 30/01/2014

Anchy, hvala. Dr.Hauschka je jedna od meni omiljenih kozmetika, posetila sam mesto gde se ova priča dešavala, u pitanju je prelepi vrt u selu posvećenom organskoj proizvodnji u srcu Nemačke.

Ksenija on 30/01/2014

Dobra kozmetika, i odličan balans između cene i kvaliteta.