Stara je to ljubav, i jaka, o kojoj piše  Jasmina Stojanović, glavna i odgovorna urednica “magazina za srećniji život”, Sensa. Jasmina nas podseća i šta nam poručuje koža kada se “pobuni”, i trikove šminke koje je saznala od Ivane Lisak, regionalne Lancome make-up umetnice.

 

562938_10151858182452789_186657204_n

 

Koža je poput tajne mape onoga što se dešava u nama. Obratite pažnju na periode kada vam se pojavljuju bubuljice, kada je koža suvlja nego inače ili kada oboli – primetićete da su to periodi koji su jednako stresni i po vaše mentalno zdravlje.

Pod time da lepota dolazi iznutra, podrazumeva se ravnoteža koju postižemo kako bismo doveli čitav organizam u balans, što će se najpre odraziti na koži, baš kao što se i problemi u telu oslikavaju na našem licu. Tako, na primer, akne na čelu ukazuju na probleme sa varenjem, crvene mrlje pa i oštre borice na korenu nosa ukazuju na otežanu detoksikaciju jetre, mitiseri na nosu pokazatelji su poteškoća u želucu i niskog nivoa hlorovodonične kiseline, bubuljice na obrazima mogu biti znak ishrane bogate masnoćama, a na području vilice ogledaju se hormonske promene koje takođe ukazuju na neke druge procese u vašem telu kojima treba da poklonite pažnju.

Taj osnovni nivo holističke nege i pristupa koži lica kao neodvojivom delu celine vašeg bića prati nega odabranim preparatima koji će joj pomoći da se revitalizuje, da ojača i da se sama bori protiv štetnih uticaja sredine. U tome je najbolje da odaberete prirodne, kvalitetne i proverene preparate koji poštuju cikluse prirode i vaše kože i koji u sebi ne sadrže materije koje će uticati štetno tokom niza godina korišćenja. “Temeljno čišćenje kože lica je izuzetno važno za njeno zdravlje”, kaže Ivana Lisak, regionalni make-up artist za Lancôme.

Odmorno lice

Koža oko očiju je najtanja i samim tim najbrže odražava umor. Tamni kolutovi, kakve sam ja nasledila, mogu da budu pečat jedne generacije, ali i da ukažu na zadržavanje tečnosti u telu. Umor se ocrtava u plavim ili svetlim podočnjacima, a žuti ukazuju na problem sa jetrom ili žuči.

 

1511247_10152099483962789_1697264522_n

 

“Žene najčešće greše kada stave sivi ili veoma svetli korektor oko očiju. Tada se događa, da pošto nanesu i sve ostalo, podočnjaci dobiju sivi ton, a lice deluje još umornije. Tajna je u narandžastom pigmentu”, otkrila mi je Ivana Lisak.

“Takođe, ako želite da skrenete pažnju sa podočnjaka, olovkom iscrtajte liniju na donjem kapku, čime ćete podvući i istaći pogled.” Za svežiji izgled, Ivana je iz palete zemljanih tonova izabrala svetlije tonove za gornje kapke i tamnije za uglove očiju.

Rumenilo kao potpis

Boja u obrazima takođe svedoči o vašem zdravlju, otuda je rumenilo toliko cenjeno vekovima unazad, a jagodice su se “bojile” intenzivnije, slabije, u skladu sa modnim trendovima ili prema obliku lica. “Rumenilo se stavlja na preseku dve linije na licu”, savetuje Ivana.

“Spustite jednu liniju od sredine obrva ka bradi, a drugu povucite ispod korena nosa do uha. Na tom preseku tapnite četkom i u obliku krstića nanesite rumenilo u nijansi ruža ili sjaja.” To je i Ivanin potpis. Videćete i same kako će vam pogled zablistati, nasuprot nanošenju rumenila u korenu obraza.

 

1086_10151434434957789_1025680910_n

Nekoliko jednostavnih poteza može vratiti vašem licu svežinu, učiniti ga odmornim i nakon napornog radnog dana. Trik je u blagom nanošenju pudera u tankim slojevima sa odgovarajućim pigmentima, rumenilu koje ne odskače od vašeg tena i prikrivenim podočnjacima. Ali za savršen make-up, potrebna vam je blistava i zdrava podloga – vaša blistava i zdrava koža…

Sve fotografije su Jasminine, privatne.

 

 

 

Ostavite komentar

Mrs Fox on 16/01/2014

Volim da čitam ovakve tekstove, uvek nešto novo naučim. "Ivanin potpis" moram da isprobam!

Ljiljana on 16/01/2014

Da, taj "potpis" zvuči dobro. A Jasmina divno piše.