Nisam odolela da sa vama podelim novogodišnje izloge najvećih svetskih robnih kuća.

Pa krećem od najveće u Evropi.

 

article-2488250-193941A600000578-84_964x643

Harrods, London

Na izlozima najveće luksuzne robne kuće u Evropi čeka vas Harrods express, nadahnut klasičnim britanskim pranim vozom, u glamuroznojvarijanti.

Svaki vagon je putovanje kroz odeljenja luksuznog nakita, odeće, hrane, pokućstva i, naravno, kozmetike! Za ove izloge potreošeno je 500 sati rada, (50 ljudi tokom tri nedelje), a u njima je roba vredna oko 80.000 funti.

 

article-2488250-1939406E00000578-357_964x594

 

Čarls Henri Herod, osnivač Harrodsa, imao je 25 godina kada je 1824. osnovao radnju sa draperijama i tekstilom, a posao se širio i razvijao, a 1851. uzeo je radnju u blizini Hyde parka gde je Harrods i danas. Njegov sin je razvijao posao, i do 1880. imao 100 zaposlenih. Kada je 1883. radnja izgorela u požaru, vlasnik je, ipak, ispunio sve božićne narudžbine i ostvario maksimalni profit. Ostalo je legenda. Prve pokretne stepenice imao je još 1898. a kupci su bili članovi britanske kraljevske porodice.

 

article-2488250-193940FF00000578-806_964x609

 

Harrods je 1985. prodat braći Fayed, a jedan od njih je otac Dodija Al Fajeda koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći sa princezom Dajanom. Tada su na dve pozicije Harrodsa podignuti memorijali ovom paru; na njima je vinska čaša sa otiscima Dajaninog ruža, kao i verenički prsten koji je Dodi naručio dan pre smrti.

 

article-2488250-1939417E00000578-135_964x608

 

Liberty, London

Nevelika, ali divna robna kuća u tradicionalnoj građevini sa drvenim gredama.

Ovog je Božića inspirisana svetlošću, pa su izlozi naprosto blještava eksplozija svetlosti, a na hromiranim policama predlozi za poklone.

 

christmas-windows-2013_3livberty

 Selfridges, London

Selfridges, druga po veličini britanska robna kuća, u Oxford Street-u, otvorena je 1909. i poznata je po dizajnu prazničnih izloga.

 

Selfridges-5

 

Tradicija sjajnih izloga Selfridges-a traje još kada je zgrada otvarana, Heri Selfridž, osnivač, inicirao je da se sve zvezde i poznate osobe prisutne na otvaranju robne kuće potpišu na izlog  (razbijen je tokom bombardovanja Londona).

 

Selfridges-4

Ove godine su izlozi u Selfridges-u duhoviti, i slatki (doslovno, jer su pravljeni od tradicionalnog kesa sa đumbirom), a  inspirisani su  “izgubljenim Londonom”.

 

Selfridges-8

 

Barnys, NewYork

Barny’s na Medison Aveniji je futurističan i poigrava se idejom svetlosti i leda.

Francuska umetnica Joani Lemersijer kreirala je seriju interaktivnih instalacija u koje je integrisano mnogo ideja: od igre svelosti, do 3D mape za sanke deda mraza.

barneys ny

Jedan od izloga nudi priliku deci da uđu i provozaju se u virtualnoj vožnji sa Deda Mrazom po Njujorku. Evo ih na slici gore.

Evo kako ta insatalcija na izlozima izgleda.

 

 

Bergdorf Goodman, New York

Pazite sad ovo! Bergdorf Goodman otvorio je svoje praznične izloge sa akrobatama koji su na klizaljkama spuštali niz zid čuvene zgrade u Petoj aveniji.

 

bergd

 

Pogledii su bili prikovani za ovaj neverovatan prizor plesa u praznom prostoru koju je izvela grupa Streb Extreme Action Company iz Bruklina.

A izlozi? Svaki od njih kao temu ima neki od velikih američkih praznika, od Thanksgiving-a do Halloween-a, a led im je zajednčka vizuelna odrednica.

 

bergder

 

Galeries Lafayette, Pariz

Tik-tak-tik-tak…

galeries

 

Swatch (švajcarski proizvođačp satova) je svoj 30. rođendan u obeležio i ukrašavanjem Lafajeta, jelkom visokom četiri metra na ulazu.

Na jelci “živi” celo selo sa miševima, sovama, i božićnim običajima koji se odigravaju pred očima gledalaca.

 

gaeir

 

Spoljni izlozi su dekorisani sa pet scena iz bajke Lepotica i zver …

 

galerie5

 

Dok se na četvrtom spratu mogu pogledati i inserti iz novog gilma The Beauty and the Beast (sa Vensanom Kaselom i Leom Sejdu) koji će se pojaviti u bioskopima u februaru. Evo još jednog izloga.

 

galeri3

 

Printemps, Pariz

Svaki izlog je prozor u različite scene slavlja, kreiran u saradnji sa kućom Prada.

 

printemps 8

 

Eva Hercigova je bila muza, fotograf Mario Testino.

 

Printemps-Noel-Prada-Eva-Herzigova-2

 

Specijalno za ovu priliku kreiran je deda-mrazovski kaput od crvene kože, sa cvetovima vezenim na rukavima, i znakom kuće Prada.

 

printemps6

 

Baš kao i ostali modeli u izlozima: Prada.

 

prin

 

Le Bonmarche, Pariz

Le Bon Marche nas vodi u začaranu šumu, čije je drveće okićeno srebrom i zlatom.

 

Vitrine BM1

 

Izlozi su ove godine objedinjeni jednom temom: brezovom šumom. U njoj su zlataste breze, a na ljuljaškama se ljuškaju i čekaju nas (ili negoga drugog) cipele, tašne, parfemi…

 

bonm

 

Čekamo domaće izloge!

Ostavite komentar