Volim Dorćol.

Volim ulice gornjeg Dorćola, sunce koje kroz grane drveća pravi titrave senke na starim fasadama.

Volim Višnjićevu ulicu, kojom se najradije spuštam ka kući. Kroz Studentski park, pored Prirodno-matematičkog, Turbeta, Podruma, radnje za popravku motocikala, Vukovog i Dositejevog muzeja, Uppa Druppa butika, radnje za popravku kišobrana, Alonsa, Supermarketa… do Dušanove, i dalje do Dunava.

Čak ni staklena grdoba u kojoj stanuje Ratel, niti par arhitektonskih gluposti niz put, ne mogu da naruše moje uživanje.

 

IMG_3893

 

Na samom vrhu Višnjićeve, godinama prolazim pored male, zanatske radnje “Koral”.  (Evo gore na slici, pogled iz “Korala” na Višnjićevu ulicu. )

U njoj se prodaje zanatski rađena kozmetika: esencijalna ulja, tuš gelovi, kugle za mirisnu kupku, sapuni i, naročito zanimljivi, mirisnij spejevi za posteljinu. Ili prostor, svejedno.

 

IMG_3929

 

Ranije sam tu kupovala sprej sa mirisom čokolade.

Sada ga više nema.

Niko ga, kažu, nije tražio.

Radnja se prilagodila zahtevima i mogućnostima kupaca, pa je većina mirisa vezana za citruse, ruzmarin, lavandu.

Ali pre nego što vam predstavim “Koral”, zadržaću se na istoriji…

 

Bračni par Vojnović je, 1956, otvorio zanatsku radnju za proizvodnju i prodaju šminke i parfema, i nazvao je imenom boje svog najpopularnijeg karmina.

Proizvodili su ruževe, senke, pudere… Ruževi su, u to vreme, nudili manje nijansi, a dame (dobro, tad su bile “drugarice”, ali to je samo politička forma), su imale fine futrolice za ruž, pa kada im se potroši, dođu u Koral da dopune futrolicu novim stikom.

A parfem: bočice od brušenog stakla, porcelana iscrtanog pticama i cvećem, sa obaveznom pumpicom na vrhu, donosile su se da dame dopune svoj omiljeni miris u “Koral” ili par stotina metara niže, u radnju “Sava” u ulici Kralja Petra (dobro, beše to Ulica 7.jula, tada). Radnja “Sava” i danas postoji, a mi da se vratimo Koralu.

 

Vojnovići su proizvodili šminku sve do 1990, kada je, sećamo se, došao još jedan veliki istorijski zastoj. Šminka se nije mogla praviti bez uvoznih susptanci, pa je Branislav Vojnović, sin osnivača, odlučio da proizvodi kozmetiku od domaćih sirovina. Iz Srbije, plus koji nečega iz Hrvatske, kap – dve iz Makedonije… Tako i danas.

 

Sada u “Koralu” možete da nađete prirodne preparate bez konzervansa, uglavnom za negu tela. Konzervans nije potreban, jer su esencijalna ulja sama po sebi prirodni konzervans, a proizvodi se često dopunjuju, po potrebi.

Esencijalna ulja su u malim, tamnim, staklenim bočicama, kako i dolikuje. Citrusi, lavanda, geranijum…

 

IMG_3905

 

Gelovi za tuširanje su u mirisima lavande (klasičan umirujući miris koji poznajemo), citrusa (limun) i ruzmarina.

 

IMG_3917

 

Sapuni su od lavande i od geranijuma.

 

IMG_3920

 

Soli za kupanje su od morske soli, sa dodatkom algi i esencijalnih ulja.  Tu su i puderi za lice, sa finom, svilenkastom teksturom koju ostavljaju na koži.

 

Fotor120620084

 

Lavanda je, za ormane, pakovana u lepe vrećice u vidu brodića, srca, ili ljubičastog anđelčića.

 

Fotor1206201335

 

I kugle za mirisnu kupku su sa lavandom, za opuštanje.

 

IMG_3909

 

A evo i sprej-bočica za osveženje posteljine i lep san.  Mirisi su lavanda i geranijum, (lavanda sa cvetnim primesama), pomorandža i cimet (moj favorit), i ruzmarin i bosiljak (za moj ukus oštar, može se dopasti nekome ko voli “zelene” note).

 

IMG_3926

 

A tu su i cene, pristupačne.

 

IMG_3935

 

Koral je deo Dorćola za koji bih želela da zasija starim sjajem. Da bude okružen zanatskim i kreativnim radnjicama u kojima ćemo naći unikatnu odeću, ručno rađen nakit, neobične šešire, lampe čudnih oblika… i sve ono što nema u velikim, blještavim tržnim centrima.

Jedan lep san.

 

 

Ostavite komentar

Jelena on 25/12/2013

U studentsko doba sam često prolazila Višnjićevom ulicom, ali "Koral" nisam zapazila. Steta, dosta sam propustila. Narocti sprej sa mirisom cokolade, jer osecam da bih ga jako volela. Moracu da odem, ponovo prosetam tim krajem i nadjem "Koral". Volim autenticna mesta sa dusom i pricom.

Ljiljana on 25/12/2013

E, da, ima toga na Dorćolu:), Jelena

uncleabadash on 25/12/2013

Ovo je otkriće!

Ljiljana on 25/12/2013

Treba upoznati i Nenada iz radnje "Sava u Kralja Petra, koji pravi parfeme, i prska te onom starinskom pumpicom iz velike boce.

Milica on 27/12/2013

Jako lep post! Ako se kod nas organizuje neko glasanje za najbolji blog o kozmetici, imate moj glas! Svaka cast i samo tako nastavite! :*

Ljiljana on 28/12/2013

HVALA Milice.

uncleabadash on 27/12/2013

Ljiljana, pa vi ste meni ulepšali dan :) Moram da pronađem i Nenada i Koral. Hvala puno!

Ljiljana on 28/12/2013

E, da, Dorćol je čudo.