20131116_150221

 

 

Nikako ne volim da se parfemi stavljaju u fioke – one virtuelne: večernje i dnevne, letnje i zimske, za crnke i plavuše.

Nosim ih onda kada mi ruka sama posegne za bočicom. Bez pravila.
Pa ipak, kad je vrelo napolju, želim više lake toaletne vode ili famozne “body-mist” poslastice. Ili nešto lako i čisto. Citrusno, uglavnom. I onda neke bočice čekaju jesen.
Evo ih, stigle su na red.
Potpuno različitim po konceptu, kvalitetu, ideji.

Pobuna protiv banalnosti

Robert Piguet – Bandit

Poželim ga svim srcem kada obučem kaput i muški šešir. Još štap, i dendi stil.
Ili, kada želim da se odvojim od slatkog i lakog. Kada se vratim čitanju knjiga.
Ovaj parfem nije lako nositi.
Da ga nisam dobila, nisam sigurna da bih ga izbarala. A postao je deo mene.
Ne uvek. Ali kada posegnem za njim, on je jedini koji želim. Izdiže me iz gomile. Čini me drugačijom i nedostižnom za banalnosti. Oholom, skoro.
Ovaj muški parfem – stvoren i za žene, bio je revolucija u vreme kada je kreiran, a ostao jedan od najcenjenijih parfema svih vremena.

 

 

bandit

Eto, tako je izgledao oglas za Bandit četrdesetih godina prošlog veka.

Mračan i odmetnički, kristalno čist i prozračan, nastao je 1940. kada je Robert Pigue (Piguet), tada čuven modni dizajner, pravio prvu samostalnu reviju. Modeli sa crnim maskama i noževima, bili su totalna avangarda, a parfem za njih je kreirala, kao esenciju pobune, Žermen Selije (Germaine Cellier), prva poznata žena-kreatorka parfema. Tamne, kožne note bile su znak mračnih želja.

Spada u “chypre” porodicu mirisa, neprevodivog imena ali kontrastnih nota gde se citrusi suprotstavljaju drvenasto-lišajskim notama uz čest dodatak pačulija.
Ponekad, miriše mi na travu punu rose u prolećno jutro. Resko i oštro.
Drugi put, na još žuto lišće nakvašeno kišom, pre nego što se stopi sa tlom i nestane ispod snega. Prvi miris jeseni.
Savršeno je čist i jasan, potpuno vintage, i zauvek moderan.

(Kompozicija mu je složena: galbanum, pomorandža, bergamot, neroli, jasmin, ruža, tuberoza, koža, pačuli, vetiver, mask.

 

Mazno i slatko

Kenzo Flower Esentielle

Najlepša mi od svih Kenzo Flower bočica, sa izduženim poklopcem koji je “namignuo” na jednu stranu, sa obaveznim makom. Kenzo Essnetielle, iako deluje tako prolećno, u mom slučaju greje. Dušu.
Niti previše cvetno, niti previše vanilasto, niti previše puderasto… svih tih mirisa ima, ali u jednoj mekoj, nenapadnoj, umiljatoj kompoziciji.

flower-by-kenzo-essentielle-1-970x453

Kada je lansiran prvi Kenzo Flower 2000. postao je toliko popularan – dugo jedan od deset najprodavanijh mirisa u Francuskoj, da je postao brend za sebe, i dao izdanke: Flower Essentielle, (moj!), Winter Flowers, Flower Oriental… sa dovoljno razlike od prvog mirisa, i dovoljno dobrom formulom da ne budu samo još jedan u nizu razblaženih… kao što često viđamo.

Svi ti makovi u vazduhu iz tako dobrih reklamnih spotova raduju srce.

Poslednji je Flower in the Air, sa istim aprfimerom, Albertom Moriljasom.

Note: jasmin, ruža, vanila, mask, buber (crni i ružičasti) i tamjan. Mak, naravno, nema miris. On je tu simbolično.Bocu je dizajnirao francuski vajar Serž Menso (Serge Mansau).

 

Harizmatično

Juliete Has a Gun – Not a Parfume

I stvarno, to nije parfem. Nema u njemu mirisnih kompozicija, gornjihh nota, donjih nota, nema umeća komponovanja esencija. Tu je samo jedna supstanca, i to sintetička.

U njemu je samo C16 H28 O – što je formula za ambroks – hemijska zamena za sivu ambru, veoma skupu prirodnu supstancu (zapravo vrstu smolastog izmeta velikih kitova koja se osušena može naći na obalama okeana).
Užas, jel da?
juliette-has-a-gun--not-a-perfume-2-970xh

 

Poznavaoci parfema sa zgražanjem su propratili lansiranje ovog mirisa, i optužili Romana Ričija, tvorca Juliette, za:
1. plagijat – prvi je čist ambroksan napravio, mnogo ranije, Geza Šen, što je bio revolucionaran potez koji mu je doneo večnu slavu, a od Escentric Molecules brenda napravio kult “feromonskih mirisa”.
2. nedostatak kreativnosti – svako može preko interneta kupiti bočicu ambroksana i razblažiti je – pričali su.

Ipak, Juliette zrači sasvim drugačije od kultnih Molekula. Mekše. Ženstvenije.
Ambroksan, naime, obično služi u mirisima u tzv. donjim notama, za senzualnu, baršunastu, erotičnu završnicu mirisa.

Not a Parfume me oblači u oblačić nedefinisano drvenasto-slasnog (ne)mirisa, koji se menja, nestaje, javlja se, reaguje sa kožom drugačije u raznim prilikama.  Hemija kože i ovaj hemijski molekul druže se i razgovaraju, svađaju se i mire, a rezultat je uvek – zagonetka: mirišeš dobro, ali to ne deluje kao parfem.

 

Ostavite komentar

Zdrava Kosa on 23/11/2013

Divno opisano. Prvi put sam na ovom blogu pa moram da prokomentarišem opis vašeg bloga u desnom gornjem uglu. Dopada mi se ne predstavljate sebe kao eksperta, već kao nekog ko je samo dobro obavešten. Svaka čast.

Ljiljana on 23/11/2013

Hvala. Nisam baš ekspert. Samo iskustvo.

Milica on 24/11/2013

Fantastichno kako ste opisali ovaj poslednji Not a Perfume, moram da ga imam, savrsheno!!! :)

Ljiljana on 24/11/2013

Milice, samo da znaš da posle ne možeš bez njega. Nemoj probati na bloter nego na kožu.