8ae4432cac06f3c094a01e52e09ae049-5270d7b6d76b5-heroPre deset godina, u jednom pabu u Melburnu, dva momka su zaključila da je vreme da se brkovi vrate u trend. Nagovorili su 30 svojih prijatelja da puste brke i povežu to sa humanitarnom akcijom.  Svako je dao po 10 dolara. Bili su uporni. Već sledeće godine skupili su 54.000 dolara za australijsku Fondaciju za borbu protiv kancera prostate.

Movember“, ili od milja “Mo” – reč izvedena od “moustache” i “november” –  prerastao je u globalnu akciju, priključila se 21 zemlja, i od onog piva u pabu do danas je prikupljeno na milione dolara za borbu protiv raka prostate i testisa.

Novembar je postao za muškarce ono što je za žene – i borbu protiv raka dojke, oktobar, i jedino se ove dve “mesečne” akcije mogu meriti po količini prikupljenih sredstava.

U velikom delu zapadnog sveta, ovaj je jesenji mesac poznat kao Movember.

Brci se puštaju ili “onako”, a mnogi muškraci ovom poslu pristupaju više nego ozbiljno, pa se nabavlja poseban pribor i traže naročito stilizovani brci.

 

MG578 HallofFame__IMOM (1)

 

Već godinama se bira i mister brka.

Ali i  mister brica.

 

MG573 MRB Pic854

 

The International Man of Movember bira se među nacionalnim pobednicima iz celog sveta i postaje Face of Movember do narednog novembra-movembra. (fotografije sa britanskom Movember sajta).

I sad, pošto smo u sred mmmm.. novembra, evo par dobrih preparata za muškarce, koji dobro znaju da brijanje nije šala, a puštanje brkova još manje.

 

Biotherm Homme – inspirisan brijanjem

 

image002

Pre oko četvrt veka, jedan od osnivača Biotherm-a postao je nostalgičan: setio se oca, brice, njegovih rituala i tapkanja afteršejv losiona po obrazima klijenata nakon toga… Uspomena ga je inspirisala da pokrene mušku liniju nege, koja upravo sada, i ne slučajno, u Movebru, – Biotherm preko svog kanadskog Facebooka okuplja svoj Movember tim.

Oblikovani brkovi nisu više rezervisani samo za Movember! poručuje Biotherm predstavljajući novitete sa hight-tech teksturama, i napominje da ovim želi da omogući svakom muškarcu da postane “profi”, skoro kao ovlašećeni movembarski brica, bez posekotina, i iritacija, koji su najčešća mukabrijanja.

Ne mogu da odolim a da vam ne pustim ovde – a vi šaljite dalje, i uputstvo za puštanje brkova i pravilno brijanje od Biotherma.

 

Shaver Collection Brochure – BD

 

Novi proizvodi za brijanje su, kako kažu u Biotherm-u, zasnovani na “tri-aktiv procomfort” tehnologiji u koju su inkorporirani antibatkerijski sastojci iz mora, alga (l.digitata) i alantoin za umirenje, i plankton (u zaštićenom Biotherm kompleksu) za obnavljanje kože nakon brijanja.

 

Tradicionalno brijanje sapunom

Crabtree&Evelyn je u svojoj prodavnici Zmaj Jovinoj ulici, u izlogu ponudio tradicionalni pribor za brijanje. Ne bih ni primetila da nisam bila sa sinom (i administratorom ove stranice) koji se zakucao pred izlog. E, da… i mladi momci “padaju” na retro brijačke pribore.

Evo kako je pribor izgledao.

 

set

 

Trenutno im je ostalo još nešto malo ovih divnih engleskih alatki za brijanje, četke uglavnom, ali Crabtree ima svoje preparate za tradicionalno brijanje. U Nomad, Sandalwood i West Indian Lime kolekcijama su, osim krema za brijanje i losiona,  i sapuni za tradicionalno brijanje sapunom i četkom. Pakovani su u drvenoj činiji (tikovina), sa formulom sa vitaminom E za negu kože, bez parabena… (cena oko 2.500).

 crabtree

 

Stižu praznici.

Vreme je da mislimo o poklonima. Za muškarce.

Ostavite komentar

Milica on 16/11/2013

Josh jedan fenomenalan post! Nisam znala za Movember, jako zanimljivo i inspirativno... Dali ste mi savrshenu ideju za poklon ocu i dechku, mislim na Crabtree & Evelyn kolekciju za brijanje, jedino shto im zamerim je shto nikada nemaju snizhenje ili neku akciju, a cena je malo veca, ali shta da se radi... Veliki pozdrav i samo nastavite tako!!! :)

Ljiljana on 16/11/2013

Draga Milice, ovakve stvari se mogu naci povoljnije na Amazonu, a ponekad i kod nas na online prodajama, ako to koristiš. Hvala ne lapim rečima, blog je nov, pa je divno imati vernog čitaoca. E, da C&E jesu malo poskupi. Možda negde drugde po parfimerijama nađem nešto povoljnije. Javljam.

Anibani on 17/11/2013

fantastican post! nisam znala da je novembar movembar, ali eto napokon i to da saznam :) neka od ovih divnih ideja svakako ide na spisak kao potencijalni poklon mom dragom :)

Ljiljana on 18/11/2013

@Ana, skoro svaki mesec u godinim ima neku humanitarnu akciju, ali oktobar sa ruzicastim i novembar sa brkovima su najozbiljnije. Za skupljanje novca, jer skupljaju milione... A Movember mi je super sladak jer je jo[ i duhovit.