estee_pinRužičasti oktobar godinama je već mesec borbe protiv raka dojke, a u cilju buđenja svesti o prednostima prevencije,  svesti o tome da smo potrebni kao podrška ženama koje se leče… širom sveta se održavaju “ružičaste” manifestacije, šetnje, performansi…

Ova velika, globalna akcija, povezana je, na svoj način, i sa kozmetikom.

(na slici broš Estee Lauder u vidu ružičaste vrpce).

U našoj zemlji, brend Avon je posvećen “ružičastim” akcijama.

Već sutra, u subotu 12. oktobra, u podne, na Trgu Republike u Beogradu počinje kampanja koju organizuju Avon i Fond B92 uz podršku Ministarstva zdravlja i Američke ambasade. Ime kampanje je…

Milioooooon razloga zašto želim svet uz tebe

Oktobar protiv raka

 

Ideja je da dovedete mamu, baku, sestru, prijateljicu, da s njom krenete u organizovanu šetnju gradom, a potom na specijalno dizajniranom zidu napišete “grafit” – zašto vam je potrebno da važne žene vašeg života ostanu zdrave, dugo uz vas, i idu na preventivne preglede.

 

Ručičasta vrpca nastala je u okrilju kompanije Estee Lauder. Danas globalni simbol borbe protiv raka dojke, Pink Ribbon kreirale su Evelin Loder (Evelyn Lauder), snaja Este Loder, zajedno sa urednicom SELF magazina, 1992. godine.

 

evelyn

 

Evelin je, što je još mnogo značajnije, odmah osnovala i Breast Cancer Awereness Campaign (BCA) koja je do danas prikupila viđe od 48 miliona dolara za istraživanja i opremu za borbu protiv ove teške (i česte) bolesti.

Da bi i dalje podigla svest o prevenciji, Evelin je pokrenula i Global Landmark Illuminations Initiative, akciju tokom koje se jedan dan u oktobru najpoznatije građevine u svetu osvetle ružičasto.

Australia_SydneyOperaHouse_2009

 

To je u Sidneju, 2009.

 

Brazil_CristoRedentor_Rio de Janeiro_2010

 

Ovo je u Riju, 2010.

Svakje godine čitav niz svetskih građevina “obojen” je u ružičasto.

Evelin Loder je predsedavala i Fondacijom za istraživanje raka, koju je osnovala 1993. godine koji je skupio više od 450 miliona dolara.  Ova vredna žena je 1989.  u Njujorku podigla moderan dijagnostički centar koji nosi njeno ime, namenjen ranom otkrivanju raka dojke. Ovaj centar je poslužio kao uzor za slične centre u svetu.

Evelin je za svoja zalaganja dobila Legiju časti i mnoga druga svetska priznanja, a umrla je 2011. od kancera jajnika.

Život ume da se posluži ironijom.

 

Asa  ponk ribon priveskom

 

 

 

Svake godine, deo fondova za borbu protiv raka dojke skupi se i od prodaje kozmetike.

Grupacija Estee Lauder, u kojoj su osim ovog brenda i Clinique, Darphin, Aveda, La Mer… odvoji svake godine od svih svojih brendova po jedan proizvod od čije prodaje i do 20% odlazi u fondacije za borbu protiv raka dojke.

 

 

Ove godine su tu i neki proizvodi koje volimo:

 

clinique2

 

U Srbiji g odišnje od raka dojke oboli 4.000 žena, a 1.600 ih umre.  Rak dojke je u 90 odsto  slučajeva izlečiv, ukoliko se otkrije na vreme.

 

 

 

 

 

Oni su uradili sve da vas upozore. Na vama je da odete na taj preventivni pregled i redovno samporegledom pratite zdravlje svojih dojki.

(fotografije: BCA Campaign)

Ostavite komentar