artisan pleasures (506x640)

Niche?

Da, ali ne Fridrih, i nema veze sa filozofijom. A i čita se “niš” a ne “niče”.

Niche je u svetu parfema oznaka za “posebno”.

Niche je pobuna i potraga za inspiracijom.

Autorski film protiv Holivuda.

Niche se ne ulaguje našim mirisnim navikama.

Niche nas provocira i začikava.

Zahteva da se malo potrudimo i zamislimo.

Iskušava nas da budemo drugačiji.

Niche je “kreativna zona” ne samo u parfemskom svetu, nego i u modi, filmu, književnosti…

Naša jedina NICHE parfemierija je Metropoliten, i tamo su stigli novi parfemi,  zapravo jedan parfem, dve parfemske serije, i jedan stari parfem u retro pakovanju.

Krećem od najintrigantnijeg:

Comme des Garcons Blue Series – vatra i led

Tamjan i začinske note su tema kojom se Comme des Garcons poigrava – drugi put.

Pvi put je istraživan religiozni misticizam u Incense seriji, a u novoj,, “plavoj” seriji radi se o igri kontrasta toplih, tamjanskih i ledeno plavih mirisnih nota.

ablude serija CDG

Duboko plavo i ledeno hladno, presečeno sa tamjanom, obavijeno toplim prekrivačem od ambre. Kao da zaronite u morsko plavetnilo i. odjednom, shvatite da je voda – topla.

Tri parfema nose ovu ideju, i postižu je različitim notama: kedrom (Cedrat), tamjanom, cimetom, biberom i karadamonom, (Blue Incense) i sandalovinom sa smolom bora, klekom, plavim biberom (Santal Blue).

Mirisli imaju zajedničku ideju, ali svaki svoj duh (iz boce prepoznatljivog CDG dizajna, 100 ml).

CENE: po 13.180 din za 100 ml Eau de Parfum (EDP)

L’Artisan Parfumeur Mure et Musc – voće i mošus

Na samim počecima parfimerskog “niche” pokreta, osnovan jue L’Artisan Parfumeur 1976. Brend koji odiše finim, umetničkim dahom, sa istančanim balansom najfinijih parfemskih sastojaka lansirao je svoj parfem-ikonu Mûre et Musc, tada potpuno neuobičajenu kombinaciju: zrele kupine i mošusa još 1978.

artisan sa pumpicom (624x640)

Mure et Musc je svih ovih 25 godina imao je svoje verne ljubitelje, i ostao prepoznatljiv i omiljen. Svoj uspeh duguje dualitetu svetlucavih, iskričavih gornjih nota i toplog i zavodljivog tona koji se razvije na koži.

Ovih dana je u Metropoliten stigao Mure et Musc u posebno zavodljivom, retro pakovanju sa pumpicom.

I kad smo već kod L’Artisana, stigla su i tri parfema iz ograničene serije, Exsplosion d’Emotions.

AMOUR NOCTURNE, DELIRIA i SKIN ON SKIN su beskompromisna mirisna slika erosa, u viđenju čuvenog parfimera Bertrana Dušafora (Duchaufour).

CENA:  20.400 za 250 ml EDP (parfemska voda)

Iz ovih parfemskih dragulja odmah vam izdvajam:

L’Artisan Parfumeur – Koža na kožu

Jak je. Miriše na kožu, na vanilu, na dodir u mraku.

Miris greha.

skin skin (606x640)

 

Intenzivan, traje na koži sastima, Navodi misli na slatke grehe.  Menja se lagano ka nečem nežnijem i bezazlenijem. Ovakav miris ne može ostaviti ravnodušnim ni vas niti one oko vas.

NOTE: Baršunasti miris kože meša se sa viskijem, šafranom, ružom, lavandom i mošusom.

Pa vi sad vidite.

CENE: po 20.400 din za 125 ml EDP

Frapin Paradis Perdu – izgubljeni raj

Frapin je proizvođač poznatog francuskog konjaka još od 1270, a prodični vinogradi i zamak poslužilii su kao inspiracija za parfeme koji mirišu na vino, začine, konjak, hrastovu burad i smole…

frapin

Jedan od mojih omiljenih mirisnih brendova o kojem ću često pisati, inspiracije za parfeme traži često u porodičnoj istoriji i istoriji Frapin konjaka.

Novi, neodoljivi Paradis Perdu, nešto je posebno.

Frapin ima nekoliko mirisa inspirasinim godinama važnim za istoriju Frapin konjaka.

Paradis Perdu (“izgubljeni raj”) oda je  Frapin vinogradima, a napravljen je u znak sećanja na zlatnu medalju koju je Frapin konjak dobio na Svetskoj izložbi u Parizu 1889. U porodičnim analima piše da je Pjer Frapan primio medalju od Gustava Ajfela, lično, i da je ovaj veliki graditelj projektovao skladišta konjaka, koja Frapin i danas koristi.

Elem… miris: otvara se svežim sa dozom intrigantne gorčine. Bosiljak? Da, ali tu je i list spanaća, pa nešto sveže: grejp i bergamot, mandarina i limun… Na koži se lagano transformiše u drvenasto i meko, kroz kedar i ružino drvo, mahovinu i mask.

Suviše specifičan da ga nekome poklonite ili kupite bez probe, sa Interneta. Suviše dobar da vas, ako vam se u prvi mah dopadne, ne osvoji.

CENA: 10.620 za 100 ml EDP.

Svi mirisi koje sam ovde predstavila su unisex. U koje doba dana biste ih nosili, u kojoj sezoni, uz koju odeću, u kom društvu… izbor je vaš. Probajte ih.
Ostavite komentar

Caelestia CS on 21/10/2013

Lepa priča i izbor za sve ljubitelje pravih, nekomercijalnih parfema.

Ljiljana on 24/10/2013

Hvala, Vesna...

Ksenija on 27/10/2013

Baš sam juče testirala neke parfeme iz L'Artisan Parfumeur asortimana i totalno sam se raočarala jer mi se baš ništa nije dopalo. Čak ni ovaj mošusni koji pominješ ovde, a ja inače obožavam mošusne parfeme, mada Mechant Loup bi mogao da prođe za jaču polovinu. Da li su stigli Vilorezijevi parfemi z Beograd?

Ljiljana on 27/10/2013

@Ksenija, A Caligna? A Seville al Aube? Ne mogu da verujem da ti se ba[ ni[ta od Artisana nije dopalo. Ali dobro, o ukusima... Ne, Viloresi nemamo ovde. Sta inace volis? Ljilja

Ksenija on 30/10/2013

@Ljiljana zaista, baš ništa. I baš sam se razočarala. Slično se desilo prošle godine sa parfemim Anik Gutal. Izgleda da meni ta estetika baš ne odgovara. Mechant Loup i La chasse aux papillons mi se dopadaju kao konstrukcije, ali ne bih potrošila pare na njih. Poprilično mi se u poselednje vreme dopada Dia (Amouage), ali mislim da ću morati da štedim još par decenija za jednu bočicu. Od Vilorezija volim skoro sve, a najčešće nosim Teint de neige. Dopadaju mi se Kurkdjianovi radovi (ne samo za MfK) generalno, i dosta volim skoro pa sve od Sofije Grojsman. Ali ipak mi je do dana današnjeg omiljeni parfem stari Armanijev Gio.

Ljiljana on 30/10/2013

@Ksenija, pa ovo je ceo post. Amouage nisam probala, da Merchan Loup i La chasse... su zanimljivi. Da li si probala Parfum d'Empire?

Ksenija on 10/11/2013

@Ljiljana, malo kasnim sa odgovorom, ali evo me. Jesam, probala sam Parfum d' Empire. Imamo dve bočice, Cuir Ottoman i Ambre Russe. Dopadaju mise, ali više su mi muški parfemi i dosta me podsećaju na neke Gerlanove i dva-tri iz Diorove ekskluzivne linije. FIno, ali ne baš potpuno originalno.

Ljiljana on 10/11/2013

@Ksenija, pretpostavila sam da ce biti Cuir. Pa da, oba su prilicno muska. Zanimljiv izbor. Ne poznajem ekskluzivne linije Gerlena i Diora, nazalost.

ForaOthetrort on 11/11/2013

научили

Jelena on 23/11/2013

Probala L'Artisan,skoro sve i ima lepuskastih,ali nisam ni za jednim odlepila.Zameram im postojanost i silage,kao i dosta sintetike u pojedinim mirisima. CDG ima dobre,solidne mirise,opet nekako vise mi vuku na musku stranu pa sam imala samo 888 i prosledila. Frapin bih morala ponovo isprobati,bilo je tu mirisa koji su mi se bas dopali. Ono sto se meni dopada iz ponude u smislu da ima odlicnu cenu,kvalitet i tu neku avangardu je brend Etat Libre D'Orange i imam nekoliko njihovih parfema. Volela bih jako kada bi se u ponudi nasli i Amouage.

Ljiljana on 23/11/2013

@Jelena I meni se svi]aju CDG / pritom volim muške mirise. Frapin mi je jedan od omiljenih.