Lancôme-Advanced-Génifique

Kome je namenjen Génifique?

Svim tipovima kože, u svakom starosnom dobu – kaže Lancome. Dakle, neće škoditi ako imate dvadest, ali, možda je ipak rano? Ja imam mnogo više, pa eto prilike da vidim šta može da učini za mene. Kada se 2009. pojavio, Lancôme Génifique serum (Youth Activating Concentate – da budemo precizniji), proslavio se munjevito. I to ne zahvaljujući (samo) agresivnom marketingu.

Žene su, širom sveta, osetile da tu “ima nešto”. A i ta priča o genetskom podmlađivnaju je tako primamljiva. Moje poznanice – novinarke koje se bave lepotom, i koje su obično prve koje probaju nešto novo – bile su veoma zadovoljne i kupovale ga ponovo.  (Ja sam prvi put probala Advanced, unapređenu verziju, ove godine).
Serum je na Istoku postigao kultni status, i dobio nadimak “mala crna bočica”, dakle, nešto obavezno u nezi, kao što nam je u garderobi obavezna ona druga “mala crna…”.

Šta krije Genifique? Kako deluje?

Geni i proteini

Znali smo da je mladost (ali i mladolikost) u genima. Ali tek kada je otkriven ljudski genom, nastupila je prava euforija u medicini – i kozmetici. Lancome je angažovao naučnike da tragaju za primenom ovog novog, uzbudljivog naučnog otkrića, u kozmetici. “Naši su naučnici vrlo rano zapazili potencijal dve srodne discipline – genomike koja proučava ekspresiju gena te proteomike koja proučava proteine, potpis genske ekspresije – te su udružili snage s najpriznatijim istraživačima iz ova dva područja” – kažu Lancome-u. Primenom ovih saznanja, nastao je prvi Genifique

 

Lancome Genifique

 

Istraživanje je nastavljeno, pa je  “Proučavano preko 25,000 gena i 1,000 proteina” (Lancome) pa je ukrštanjem ovih podataka otkrilo neke važne biloške funkcije tipične za mladu kožu. Lancome je, takođe, proučavao i osećaj samih žena: šta im kaže pogled u ogledalo. Kako osećaju kožu na dodir.

Unapređeni Genifique Advanced, kažu u Lancome-u, reaktivira 10 znakova mladosti na koži:  5 vizuelnih, kao što su sjaj, svetao ten, manje bora (finih i dubokih), ujednačen ten. I 5 onih koji se osećaju na dodir: tekstura, tonus, čvrstoća, opuštenost i elastičnost – posle 8 nedelja upotrebe.

 

Sastojci? Kritike?

Kada je reč o sastojcima, niko nije siguran šta je prava aktivna supstanca. Najkritičnija je, kao i obično, Paula Begoun koju u Americi nazivaju i “kozmetičkim policajcem” i smatraju zaštitnikom potrošača;  Ona navodi da je polazna postavka, da postoje geni u našoj koži odgovorni za stvaranje proteina koji omogućavaju dejstvo antioksidanata i njihvu zaštitnu ulogu.  Njene su sumnje izražene po pitanju sadržaja alkohola (mogućeg iritanta) i važnog sastojka bifida ferment lysate (vrste bakterije) za koju ne postoji dovoljno naučnih dokaza o deltovronosti.

Ako isterujemo “mak na konac” – postoji samo nekoliko sastojaka čija je delotvornost dokazana nezavisnim naučnim studijama, poput retinola, alfa-hidroksi kiselina, vitamina C…  a mnogi dobri preparati ih nemaju, Možda neki od ovih “nedokazanih” ipak nešto rade?

Lično iskustvo

Genifique Advanced ima beličastu, vodenu teksturu, jedna pumpica je dovoljna za jedno nanošenje.

Na koži ne stvara mastan film, ali imate utisak da stvara neku vrstu, ma kako laganog, “filma”, naročito dok se suši.

Po teksturi me najviše podseća na Vichy Liftactive serum. Za oba seruma važi savet: ne stavljajte previše seruma, veoma tanak sloj na koži je više nego dovoljan. Ako stavite duplu dozu dobićete efekat maske (koje će u jednom trenutku početi da se peruta sa kože – naročito Vichy).

Genifique Advanced zaista daje utisak odličnog tonusa kože, ima finu, glatku, sjanu završnicu. Ovaj je efekat dugotrajan – skoro tokom celog dana.

LAN577-2Za one sa masnom kožom, može poslužiti kao dobra osnova za šminku. Ipak, ovo nije hidratantna nega (mada ne isušuje kožu) pa preko seruma treba naneti hidratantnu kremu. Probala sam uzorak Genifique kreme koju sam dobila uz serum: staviš uveče, ujutru je koža kao svila.

Kao i inače, efekat deltovornosti na dugi rok je jako teško oceniti. Da li će za osam nedelja moje bore biti pliće? Kako to da izmerim? Da li že koža biti sjajnija i mekša na dodir? Moguće je. Efekat  na koži je zaista lep.  Volim serume, a ovaj mi prija. Uz kremu, posebno.

Lancome Guenifique serum se prodaje u boljim parfimerijama i Sephori, u bočicama od 30 i 50 ml.

Ostavite komentar