about_img

Verovatno ste videli mali oglase na svojim Facebook stranama “Proleće bez celulita” ili “7 dana do tela iz snova”,  na kojim nam Ana, Zorica ili Milena poručuju da su otkrile serum koji topi mast i celulit, i, uopšte, deluje “savršeno”. 

Ponuđena web adresa za ovo čudo od preparata je apoteka-beograd.com.

– Gle, Apotekarska ustanova napravila neki svoj anticelulit preparat…- pomislite. Ali na sajtu vas čeka iznenađenje: jedino što “apoteka-beograd” nudi je Kenkai Protagonist serum.  Minimalistički dizajnirana kutija, ubedljiva metalno plava boca, i mnogo brojeva:

kenkai 2

– 100% garancija

– 100% organski sastojci

– uklanja celulit do 65%

– povećava tonus kože za 90%

– sve to za 10 dana.

– ispitano na 175 žena.

 

I to nije sve… Ovaj mineralni eliksir morskog porekla (kako se navodi na sajtu)  ima sertifikate kvaliteta…

kenkai

 

GOCA (Guaranteee Organic Certification Agency) potvrđuje da je preparat 100% organskog porekla.

EDCA (Europe Dermatologists and Cosmetologist Association)

FDA (Američka agencija za hranu i lekove),  je – kako se navodi, registrovala ovaj proizvod kao i Intertek – evropska ugledna agencija za testiranje i izdavanje sertifikata.

Neverovatno, pomislim. Pojavio se preparat koji stvarno deluje? Pa još organski.

 

 

Krenem na Internet da vidim šta pišu drugi o ovome – i eto pri vrhu pretrage link bloga MooShema.

Ništa dalje nisam morala da proučavam. Tanja Vehovec koja vodi ovaj blog bila je veoma vredna i otkrila je da su i GOCA i EDCA – dva “ugledna nezavisna udruženja” (kako kaže sajt apoteka-beograd.com) registrovana na istog čoveka, u roku od dva dana, na izvesnog Amerikanca, Demiana Kniewalda. Gle čuda, isto ime se pojavljuje i kao osnivač kompanije koja proizvodi i distribuira Protagonist serum u svetu.

Demian ga proizveo, distribuirao, dao mu dermatološki i organski sertifikat…

Tanja se raspitala: niti FDA niti Intertek nisu registrovali ovaj preparat.

Ali je zato u većini zemalja u kojima se Protagonist prodaje matični web sajt ljekarna-zagreb.com, lekarn-bratislava.com, i tako dalje… Apoteka bi trebalo da nas asocira na to da je u pitanju  bezbedan, i efikasan proizvod, jer se takvi, naime, prodaju u apotekama.

Da vam ne dužim, ceo ovaj mali detektivsko_kozmetički roman možete pročitati na Mooshema blogu.

Udruženje potrošača je, takođe, reagovalo na njeno istraživanje, i pokrenulo proceduru ispitivanja ovog preparata “Obaveštavamo potrošače da će NOPS informisati Ministarstvo zdravlja Republike Srbije o ovom proizvodu, te preduzeti sve zakonske radnje kojima će se proveriti bezbednost ovog proizvoda koji se nalazi na našem tržištu .”

 

k

 

S moje strane, pogledala sam stranicu o slavnima koji koriste ovaj preparat (Madona, pa redom…), bez ijednog uverljivog dokaza.

Glamurozna kristalna statua (na slici na sajtu) “2009 Los Angeles Award” – nagrada za najbolji organski preparat takođe ne vodi ni do kakvog rezultata na netu. Moguće je da je g. Demijan osnovao i “los Angeles Awards” ne bi lo proizvodima koje prodaje dodeljeivao dodatna priznanja.

Nabrojani su i mediji koji su pisali o ovom preparatu, od Vogue-a nadalje, otvorila sam nekolio ponuđenih linkova ovih  časopisa  – nema ništa pod Kenkai niti Protagonist.

Pa vi sad vidite da li da verujete ovako fantastičnim pričama.

Uzrgred, internet adresa Apoteke Beograd je apotekabeograd.co.rs.

Ostavite komentar

Vanja on 23/08/2013

O ovakvim temama, odnosno podvalama treba sve vise da se pise. Puno je kozmetickih obmanjvanja sirom sveta.

admin on 24/08/2013

Hvala,Vanja, meni je takođe priča bila zanimljiva. Jedna od sledećih tema biće: Šta znači "dermatološki testirano" i "klinički potvrđeno" u kozmetici.

Ljiljana on 13/09/2013

Da, a ovo je ipak drastican primer.

Budi lepa za sedam dana! – Budilepa on 16/07/2015

[…] posta Anticelulit: detektivska priča,  ponovo mi se javlja, ali ne u snovima, nego na Facebook-u, kao plaćen oglas koji nas ponovo […]