les-sources-de-caudalie-spa7

 

U Caudalie Vinotherapy Spa centru u Francuskoj, radiće vam piling na bazi vina kabernet, a onda i masažu smrvljenim, zrelim grožđem.

– Vinograd moje porodice je moja najveća inspiracija – reći će vam Matilda Tomas, (Mathilde Thomas) osnivač brenda.

Caudalie je brend koji je u vinu našao istinu o lepoti, i patentirao nekoliko važnih, i snažnih supstanci. A mi možemo u ovoj kozmetici otkriti pravo uživanje u prirodnim mirisima i tipično francuski prefinjenim teksturama. 

Od zemlje. Od loze.

“Caudalie” je, zapravo, francuska reč koja označava vreme tokom kog ukusi vina ostanu na vašem nepcu nakog jednog gutljaja.  Jedan sekund ukusa, jednako je jedan “caudalie”.

Mahilde ThomasPriča o Caudalie-ju počela je u Bordou, gde je Matilda Tomas (na fotografiji) na berbi grožđa u porodičnim vinogradima srela profesora Verkurtena (Vercauteren), jednog od vodećih stučnjaka za polifenole, koji joj je rekao: “Niste ni svesni koliko prirodog blaga bacate…”

Profesor je postao savetnik, a iz ovog savezništva je 1995. nikla kozmetika na bazi vina i grožđa. Negde usput, par godina kasnije, na istom ovom imanju nastao je i Spa centar: “Moj muž i ja poželeli smo da uz vinograde, na porodičnom imanju Chateau Smith Haut Lafitte napravimo Spa iz snova, u kom ćemo primeniti naše proizvode”.

Da vam pokažem o kakvom je uživanju reč, vodim vas odmah  u Caudalie Spa. Virtuelno. Mada, volela bih da sam tamo. Vi?

 

Molekuli i sokovi

Tokom 15 godina istraživanja loze i vina, Caudalie tim je patentirao nekoliko važnih molekula, bila su to velika otkrića u prirodnoj kozmetici.

caudalie molekuliRezveratrol – Nemojte ga mešati sa rezervatrolom (mada zvuči neverovatno slično). Malo je molekula  u koje se ulaže toliko nade u regenerativnoj medicini i koji se toliko istražuju.  Caudalie je patentirao stabilizovan rezveratrol iz stabljike loze. Za sada se zna da rezveratrol pomaže kod glikacije (procesa koji napada kolagen) i da ima moćno dejsto kao antioksidant.  U Caudalie-ju kažu da je rezveratrol taj koji omogućava lozi da živi po 100 godina i bude otporna na hladnoću, vetar i kišu.

Za 50 g rezervatrola, potrebno je 200 kg stabljika grožđa.

Polifienoli  su snažni antioksidanti, a polifenoli iz semena grožđa koje je Caudali patentirao su, kažu, među najsnažnijim biljnim polifenolima. Između ostalog, on sprečava uništavanje prirodnog hijalurona u koži.

Za 1 kg polifenola potrebno je tona semenki iz grožđa.

Viniferine iz izdanaka loze je – kako kaže Caudalie – najsnažniji molekul iz prirode za sanaciju tamnih fleka i za lepši sjaj kože.

Tu je još i voda iz grožđa, bogata mineralima, koja hidrira i umiruje kožu, i neizbežno ulje košpica grožđa sa svojim hranljivim svojstvima – bogato Omega 6 masnim kiselinama i vitaminom E.

Matilda Tomas je, 2006, izbacila parabene iz svih proizvoda, u njima nema ni mineralnih ulja, ni ftalata ni sodium lauret sulfata… a da bi se sadržaj neizbežnih konzervanasa sveo na minimum, ne koristi teglice nego tube ili boce sa pumpicom.

Linije nege

A evo i nekoliko najvažnijih linija kozmetike Caudalie… Tu su (s leva na desno na slici) Pulpe Vitaminee (protiv bora), Vinoperfect (protiv fleka), Vinoexpert (učvršćivanje),  Vinosurce (hidratacija) i Premier Cru (lux antiage krema).

Proizvodi za negu tela su malobrojni, ali utoliko bolji. Ne mogu a da na pomenem dva koja sam koristila, Divine Oil (stvarno “božansko” suvo ulje za telo) i sjajni piling Crushed Cabernet Scrub.

caudale kolaz

Caudalie se prodaje u našim apotekama (onim, kako se obično kaže, u “bolje snabdevenim”)

Fotografije u tekstu: Caudalie

Ostavite komentar

Tri kreme nad kremama – Budilepa on 28/04/2015

[…] tri najvažnija patenta Caudalie je iskoristio u ovoj kremi: rezveratrol oleyl (za učvršćivanje), viniferin (za prosvetljavanje) i […]