Suva koža je velika muka, naročito sada, kada je isušujei mraz i grejanje. I ne samo na licu: čak i ako imate masnu kožu lica, koža tela može biti suva. Meni je koža ruku i nogu tokom zime veoma suva, i žedno upije svaku kremu, losion, ulje…

 

 

Dr Dragana Kablar, dermatolog i draga saradnica bloga, odgovorila je na moja pitanja o suvoj koži. A zanimalo me je sve što biste možda i vi, da imate suvu kožu, pitali.  Uključujući i preparate koje preporuke za negu.

Odakle vam suva koža?

Budi Lepa: Za početak, zanimalo me je zašto je svakim danom sve više osoba sa suvom kožom… i nećete verovati: to je zbog ;estog pranja.  Do manjka vode u koži dolazi usled viška vode. 

 

DR KABLAR: Efikasna higijena modernog doba doprinela je smanjivanju sposobnosti kože da zadrži vlagu u površinskom, tzv. rožnatom sloju.  Svako čišćenje kože narušava barijernu funkciju i hidrolipidni film koji čuva kožu od gubitka vlage. Čak i samo pranje vodom, skida deo lipida sa površine kože i čini je manje otpornom. 

Ova pojačana higijena, koja je, naravno, danas  kada je zagađenje veliko, opravdana, dovela je do snažne potrebe za svakodnevnom negom kremama. Većina žena ima osećaj da ne može ni da zamisli da izostavi svoju jutarnju ili večernju kremu: koža bi bila suviše zategnuta i suva.  Kreme su tu upravo da nadoknadimo lipide koje smo izgubili tokom redovne higijene. Upravo zbog toga danas postoji i čitav niz sredstava za čišćenje koji efekat oštećenja hidrolipidne barijere kože svode na minimum.

Pročitajte ceo tekst

 

Da li vam je potrebna posebna nega za vrat i dekolte ili možete koristiti istu negu kao i za lice? Zavisi čime negujete lice.

Ako imate masnu  kožu lica, za vrat će vam trebati nešto bogatije. Ako imate suvu kožu lica i koristite ulja i emolijentne kreme, za vrat će vam trebati nešto malo manje masno -inače ne dolazi u obzir bela košulja.

Uvek može poslužiti i krema kojom negujete telo, ali takve sadrže manje aktivnih supstanci od krema za lice.

Posebna krema za vrat je onaj mali luksuz koji vam samo neki brendovi nude, a ja je preporučujem iz prostog razloga: podsetiće vas da redovno negujete vrat i dekolte. 

Nisu to bez razloga zone na kojima se najviše pokazuju znaci starenja kože. Zanemarujemo ih. Ne želimo da umastimo odeću. Nećemo ništa lepljjivo oko kragne. Hoćemo na vratu samo parfem.

Ovo shvatimo kada dođemo u godine u kojima lice još kako-tako odoleva, ali je vrat izboran i opušten, a dekolte izgužvan i pun flekica raznih boja, kao nekakva nerestaurirana freska. 

Pročitajte ceo tekst

2. januar 2017.

Neka januar počne poklonima. Neka vam cela godina bude u znaku lepote, darovanja i dobrog raspoloženja. 

Poklon 1: Vichy Neovadiol Elixir i Nutrilogie 1 krema

Moj prvi poklon za vas u 2017. je spas za suvu kožu: Vichy Neovadiol Magistral Elixir, uljni eliksir koji će vas spasiti od isušivanja tokom zime, a o kom sam pisala u ovom postu. Divno ulje za lice bogato  omega 6 i 9 masnim kiselinama. U njemu su ši puter, ulje pirinčanih klica i šafranike, tokoferol (forma vitamina E) i trigliceridi. 

Da bi nega bila kompletna, poklanjam vam i Vichy Nutrilogie 1 kremu, namenjenu suvoj koži. U ovu kremu je Vichy ugradio aktivni sastojak Sphingo-lipide koji nadoknađuju masnoću u koži – pomažu joj da sama stvara više lipida i tako čuva hidrolipidni film koji je štiti od isparavanja vode. U ovoj liniji Vichy ima i Nutrilogie 2, kremu za veoma suvu kožu.

 

 

Da biste konkurisali za Vichy poklon, napišite u komentaru ispod ovog posta koji je vaš omiljeni tekst na BudiLepa.com i zašto.

 

Pročitajte ceo tekst

img_9220-cr2

27. decembar 2017.

 

Stalna postavka nege u godinama posle pedesete podrazumeva: dobar serum, noćnu i dnevnu kremu.  A moju jesenju negu obeležio je Lancome trio snova:  Visionnaire, Genifique i Renergie.  

Pročitajte ceo tekst

lierac-mesolift-seum-1

 

Poređajte Lierac bočice i teglice, i osetićete nagli priliv raspoloženja, uz snažnu potrebu da ih sve otvorite, pomirišete i probate to što je unutra. 

U moru bledih pakovanja medicinske kozmetike, Lierac vam maše sa polica apoteka sojim jarkim bojama, kao da hoće da iskoči iz njih. Odakle ovaj luksuzan – po teksturama, mirisima, tehnologijama i ceni – brend u apoteci?

Pročitajte ceo tekst

 

max-factor-palete

 

Izgleda da se šminkanje više ne može ni zamisliti bez paleta, u kojima su boje skladno poređane, spremne za blendanje na oku. Od najsvetlijih, “baznih”, preko svetlucavih, do veoma tamnih.

Mnoge palete nude tzv. “nude” izgled, pa ako vam je nepristupačna famozna Urban Dekay Naked paleta, mnogo je alternativa na tržištu.

Vredi još jednom naglasiti da je svaka paleta regularno uvezena bolje rešenje od “kopija” Naked palete u kojima ne znate šta kupujete niti kakve teške metale ili iritanse stavljate na oči.

Više nego odlična alternativa su lepe nove Max Factor palete, divnih, usklađenih boja. Od klasičnih bež-braon nijansi, preko zlatasto braon tonova, do rozikasto ljubičastih nijansi.

Pročitajte ceo tekst

dermofuture-serum-vitamin-c-1

 

Serumi sa vitaminom C su prava dragocenost za kožu, sa nizom dobrih efekata, od poboljšanja elastičnosti i hidriranosti, do prosvetljavanja i ujednačavanja tena. Prethodna iskustva sa vitaminom C naučila su me da moja koža toliko voli ovaj sastojak da poboljšanje vidim posle samo par dana upotrebe.

Trik sa vitaminom C u kozmetici  je sličan kao i sa retinolom: nestabilan je, osetljiv na svetlost i vazduh, a u većim dozama – koje su jedine efikasne – izaziva iritacije. Njegov procenat u kozmetici se najčešće kreće od 5% (La Roche Posay Redermic C) do 20% (Obagi Professional-C Serum). Više koncentracije se proporučuju az otporniju i masniju kožu. Puno tehnoloških trikova ima u formulama gde se reaktivnost smanjuje podizanjem pH vrednosti (čime se, opet, smanjuje apsorpcija pa i efikasnost), ili se drugim supstancama, poput ferulične kiseline, pojačava delovanje vitamina C i ako koncentracija nije velika.

Pročitajte ceo tekst

clinique-moisturiying-surge

 

Čuveni žuti losion u bočici od mutnog stakla, imena tipično dugačkog i dramatičnog za luksuzne brendove,  Clinique Dramatically Different Moisturizing Lotion, bio je prvi proizvod kojim sam počela malo ozbiljniju negu, verovatno i prvi koji je nešto za moju kožu i uradio. Bila sam student, a preporula za Clinique je stigla od dermatologa – doktorke koja je imala jednu od prvih privatnih ordinacija u kojoj se bavila i estetikom kože.

Čišćenje je podrazumevalo Clinique tečni sapun (gel), a nega hidratantni losion sa velikim srebnim C na bočici. Potrošila sam ih nekoliko pre nego što su me putevi odveli ka drugim brendovima.

I danas verujem da je ovaj losion odličan izbor za devojke koje biraju svoje prve ozbiljnije kreme nakon perioda adolescencije i konačnog obračuna sa bubuljicama.

Pročitajte ceo tekst

5. avgust 2016.

20160728_150016

 

Vratila sam se sa letovanja i sa nostalgijom gledala fotografije: vidi kako sam bila srećna na tom ostrvu! Kakvo opušteno letovanje… Kako sam samo crna… Kako sam samo naborana…

Zumirala sam sliku: svi dokazi opuštenosti – na suncu – bili su tu: nekoliko dubokih bora urezanih u čelo, obrazi smežurani sa paukovom mrežom borica koje se od usana šire ka jagodicama, nos natačkan nenormalno proširenim porama. Bilo je potrebno mnogo pilinga i hidrirajućih maski da bi se stvar koliko toliko dovela u red.

Bilo je to pre deset godina, Moja koža je delovala starije nego danas, na toj slici koja me je navela da proglasim rat suncu. 

Pročitajte ceo tekst

aromatea-budi-lepa-krema1

 

Da li možete da zamuslite kako je dobar osećj napraviti vlastitu kremu? Ne možete dok ne probate.

Kada na nalepnici kreme napišete svoje ime, u ovom slučaju “BudiLepa”, i kada ta krema radi sve što treba: hidrira, hladi (jer je držim u frižideru), osvežava, balansira i miriše baš kako želite, i kada tačno znate šta sve ima unutra… Lista radost svaki put kada nanosite kremu. 

Pročitajte ceo tekst